Plutos veckobrev v. 8

Hej alla Plutofamiljer!

(Ny information tillagd!)

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

NO
Under måndagens NO-pass var det GRÖNs tur att få arbeta mer om fåglar. Barnen fick först arbeta i ett häfte med kluringar. Övningarna gick ut på att följa instruktioner och färglägga fåglarna Rödhake, Blåmes och Koltrast.

 

Barnen fick göra egna fågelmatare som de placerade ute på skolgården. Nu har vi sett flera olika fåglar som ätit av vår mat. Men vi har framförallt sett Blåmesar som tagit för sig.

IDROTT
Denna vecka var det RÖDs tur att ha idrott.
Vi inledde som vanligt med uppvärmningen “väcka kroppen”. Sedan lekte vi “Alla som…” Den går till så att alla står i en ring i en rockring och när Maria kommer med ett påstående gäller det att ta ställning till om det stämmer in på en själv. Gör de det så springer en ett varv runt ringen gör de inte det så står en kvar. Till exempel:
-alla som tycker om färgen gul…
-alla som har ett husdjur…
-alla som går på Pluto…
-alla som gillar lakrits… osv.

Efter det gjorde vi olika bollövningar enskilt med varsin boll till musik.
Vi rörde oss runt rummet och rullade bollen på golvet på olika sätt. Med en händerna, fötterna, huvudet mm. Vi studsade bollen på olika sätt, långsamt, snabbt mm. vi övade på att kasta och fånga den.
Sedan så jobbade vi parvis med bollen. Vi rullade, studsade och kastade bollen till varandra samtidigt som vi successivt ökade avståndet mellan oss. Här fick vi verkligen öva oss på att uppskatta och anpassade farten på bollen så att kompisen kunde ta emot den.

Vi avlutade med några samarbgetsövningar med fallskärmen. Några av de uppdrag vi löste tillsammans var:
-rulla bollen så den stannar på färgen röd, grön, gul osv.
-rulla bollen ett varv runt på fallskärmen utan att den trillar av.
-hur kan vi få bollen att studsa, fort, högt mm?
Vi avslutade med att förvandla fallskärmen till en koja, där vi alla satt inunder. Sedan la vi oss ovanpå den och hade avslappning till lugn musik.

SVENSKA

Veckans bokstav
Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Rr. I bokstavslådan hittade vi ordbilder som ROSA, RÖD, RANDIGT, RUTIGT mm. Vi sjöng en RIM-sång och Majas Alfabetsvisa om Rönnen. Vi samlade ord som börjar på eller innehåller Rr. Vi tittade på bokstavståget och arbetade i bokstavsboken, spårade Rr i sanden och övade på bokstavsljudet. Vi har arbetat parvis i iPads och de som ville arbeta mer fick även jobba med Rr i A-Ö boken.

  

Språklust
Denna vecka har vi arbetat med stavelser. Stavelser är när vi delar upp ord i mindre bitar.
I veckan har vi klappat antalet stavelser i vårt namn och i andra ord och räknat antalet. Vi gjorde sångleken önskeringen där alla fick säga ett varsitt ord som vi sedan klappade och räknade stavelserna i. Vi har ramsat “Kalle Lång” och klappat stavelserna i den. Vi har också sjungit rörelsesången “A ram sam sa”.

 

Lyckostjärnan
I veckan har vi arbetat med kapitlet “Kojan”:
Cesar har varit sjuk i en vecka och får äntligen komma ut och leka. Han och Bea ska bygga en koja i trädgården. Det är en perfekt dag och Cesar är lycklig varenda sekund. Ända tills Bea plötsligt börjar spela fotboll med grannbarnen istället.

Vi inledde med att samtal om och beskriva olika känslor som GLAD, LYCKLIG, LEDSEN, ARG, BESVIKEN mm. Sedan fick vi i uppdrag att lyssna efter vilka olika känslor som Asta och Bea upplevde under berättelsen gång.
Vi lyfte ord och fraser som: vedboden, “Spritte i hela kroppen”, sly, kånka, träddunge, “Ta i tu med”, muttrande, imponerat, “ut spridd hög”, “Vad skulle det tjäna till?”, jubel, orkan mfl.

I arbetsboken sedan handlade den ena uppgiften om minnas tillbaka i berättelsen och rita vilka känslouttryck som Asta och Bea haft under olika skeden i berättelsen. Den andra handlade om känslan ARG. Vi ritade och skrev om något som har gjort eller kan göra oss arga.

ALLAKTIVITETSDAGEN
I onsdags gick äntligen Mellangårdens allaktivitetsdag av stapeln. Vi fick alla en härlig dag i våra valda aktivitetsgrupper (Skridskor, Pyssel och bak, Sagovandring och Badminton).

 

FRITIDS

Sportlov
Nästa vecka är det sportlov på fritids för de barn som är anmälda. Det blir Trixie, Titti och Pernilla som arbetar med Pluto under veckan. Pernilla arbetar vanligtvis med Villans fritids (Saturnus).

Dagarna börjar med morgonsamling (ca kl. 9.00). Då får barnen veta dagens schema och vilka plutokompisar som kommer att vara på fritids.
På måndag kommer ett sportlovsschema att presenteras. De barn som är anmälda till onsdagen behöver ta med en ryggsäck och vattenflaska. Lunch och mellis serveras vanliga tider dvs 10.30 och 13.30.

Vid sjukdom eller ledighet meddelar ni oss som vanligt på schoolsoft.
Om ni planerar att lämna efter 9.15 vill vi att ni hör av er till fritids via mejl eller mobil.

fritids@lemshaga.se

Plutos mobil: 08-586 313 10
Fritids mobil: 08-586 313 27

 

Veckans pyssel

Tulpantema i olika tekniker.

Materialönskemål
Nu skapas det lekvärldar för fullt i skolådor, men lådorna börjar tyvärr ta slut. Ni som har tomma skolådor hemma får gärna lämna dem till oss. Vi behöver även vin/champagnekorkar och garn i olika färger. Tack, tack!

 

Skola och hem

 

Konsert-Majas ABC (OBS! Ny information!)
På torsdag den 7 mars åker vi till Konserthuset. Alla behöver vara på skolan senast 8.30 denna dag och ha med sig lunchmatsäck samt dryck i en ryggsäck. Vi beräknar vara tillbaka till mellis (13.30). Det är Kungliga Filharmonikerna och fjärdeklassarna från Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm och Farsta som sjunger Majas ABC varvat med klassisk musik av bland annat Mozart och Alfvén.
Vi har tre vuxenbiljetter till godo, så om du som förälder har lust och möjlighet att följa med så är du varmt välkommen. Hör av er till oss, först till kvarn. pluto.personal@lemshaga.se

 

Utvecklingssamtal
Efter sportlovet, sätter vi igång med de första utvecklingssamtalen. Varmt välkomna!
Om ni inte redan har bokat en tid behöver ni kontakt er mentor.

Pluto Grön: maria.jones@lemshaga.se

Pluto Röd: daniel.ekmark@lemshaga.se

 

Löss
Vi har fått information om att det har hittats huvudlöss. Vi vill därför ber er ALLA att ni kammar igenom samtliga familjemedlemmars hår med luskam under helgen och vid behov behandlar. Om vi alla gör detta nu så ger vi inte lössen en chans att sprida sig.

 

Föräldrakoordinatormöte
Den 6 mars är det föräldrakoordinatormöte. Om du som förälder i Pluto har något önskemål eller fråga som du önskar att koordinatorerna ska ta upp går det bra att höra av sig till Plutos koordinatorer Liselott och Janna.

 

Klassaktivitet – Charondagen
Nu närmar det sig. Fredagen den 8 mars kl 18-20 hälsar vi alla plutofamiljer välkomna till Court 1 Padel Club i Nacka.
Det kommer att bli två fartiga timmar med enkel mat (vegetariskt alternativ finns) och fredagsfika (vi har försökt att täcka upp för alla ev allergier).
Vi tänder grillarna utanför entrén lagom till att ni anländer kl 18, ni får med andra ord mat direkt när ni kommer. Efter det blir det lekar inne i hallen. Ta med gympaskor så att ni kan röra er obehindrat, det kommer att bli många lekar. Kanske även något för vuxna…

VI önskar att ni betalar in 50kr per person senast söndag 24/2 så att vi kan beräkna vad vi har att röra oss med. Ni swishar till Mirjam (Sandrines mamma) på nummer 070-7471775, märk betalningen med ditt Plutobarns namn.

Adress till Court 1 är Skarpövägen 12.

/ Välkomna önskar Charon

 

Nästa vecka (v.9)
Sportlov

 

Vecka 10
Måndag: Idrott GRÖN / No RÖD
Tisdag:
Onsdag:
Torsdag: Konserthuset – Majas ABC, 8.30-13.30
Fredag: VIM-grupper 11:50-13:00

 

Trevlig helg!
/Plutos pedagoger

 

4 kommentarer

Kommenteringen är stängd.