Plutos veckobrev v.8

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA

Språklek
Denna vecka har vi fortsatt att lyssnat efter språkljuden i olika ord. Vi har lyssnat och urskiljt vilka två ord av tre, som låter lika i början.

Plutokompis! Be någon läsa orden för dig med betoning på första språkljudet i varje ord. Vilka två låter lika i början?
mössa – vante – morot
docka – nyckel – nalle
godis – gaffel – penna

Vi har övat på att lyssna och urskilja vilket som är det sista ljudet i olika ord.

Plutokompis! Be någon läsa orden för dig med betoning på sista språkljudet i varje ord.
Hur låter det sista ljudet i orden nedan?

Vi har övat på att lyssna efter och urskilja alla språkljud i kortare ord. För varje ljud vi hörde i ett ord la vi en kaplastav på mattan sedan räknade vi hur många ljud det var.

Vi har också lärt oss ramsan Apala Mesala och sjungit Jag vill har munkar… och rörelsesången Min hatt den har tre kanter. Vi avslutadne veckan med några gåtor som alla fick gissa och svara på.

Plutokompis! Gissa vad jag tänker på…
– Det här är ett djur som slutar på Mmm. Den har inga ben eller armar. Den luktar med sin tunga och slingrar sig fram? (orm)

 

SO

Världens mesta Ester
Förutom att få gå på teater denna dag, så var det mycket uppskattat att få åka buss uppe vid uppe stora vägen och få ha med sig egen lunchmatsäck. Teatern vi var och tittade på i veckan handlade om när Ester som är ny i klassen hittar en ny vän, Signe. En bra teater som handlade om vänskap och relationer, sanningar och lögner mm.

När vi kom hem från teatern så utvärderade vi vår upplevelse med hjälp av vt-rutinen ”dragkampen”. Majoritet av elever upplevde teatern som mycket bra, någon upplevde den lite sorglig och vissa lite mittemellan, då de saknade mer rekvisita och fler skådespelare för att lättare förstå handlingen.

Vi samtlade även vidare kring frågeställningar som:
-Hur blir man vänner?
-Kan personer som inte finns i verkligheten vara viktiga?
-Kan ett husdjur eller annat djur vara ens bästa vän?
-Är det okej att faktiskt lura personalen på fritids/skolan?

 

Vara vänner
Denna vecka har vi vid olika tillfällen sett två avsnitt av Vara vänner.

Avsnitt 3 Maria har det jobbigt hemma
Maria kallas ibland för Skit-Maria av sina klasskompisar. De säger att hon luktar och att hon har smutsigt hår. Hemma hos Maria är det stökigt. Det är för att Marias mamma är sjuk och inte orkar göra så mycket. Aldrig gör de något kul tillsammans. Men det säger inte Maria i skolan. En dag bestämmer hon sig för att berätta något helt annat istället.

Vi diskuterade och samtalade om avsnittet utifrån frågeställningar som:
– Varför mådde Maria dåligt tror du?
– Varför hittade hon på den där utflykten till djurkparken?
– Hur känns det att vara avundsjuk?
– Hur känns det när en kompis inte säger snälla saker om en?
– Vad har ni för lösningar?
– Vad hade personerna i filmen kunnat göra annorlunda?

Avsnittet 4: Varför är Ville så bråkig?
Ville får aldrig vara med och leka. Alla säger att han stör och förstör. De kallar honom ”Ville sprattelgubbe” för att han har svårt att sitta stilla. Just idag tycker Ville att det är roligt att bygga parkeringshus, men det får han inte göra för de andra barnen. Om Ville ska kunna vara med och leka behöver han få hjälp av någon vuxen.

Vi diskuterade och samtalade om avsnittet utifrån frågeställningar som:
– Varför blev Ville så arg tror du?
– Hur kändes det för Ville när kompisen sa att han inte fick vara med?
– Hur kändes det för kompisarna när Ville rasade borgen?
– Vad har ni för lösningar?
– Vad hade personerna i filmen kunnat göra annorlunda?

 

Skridskodag på Ekvallen
Tack för en härlig skridskodag på Ekvallen i veckan. Det åktes skridskor från tidig morgon fram till lunch, lektes lekar på isen och åts hamburgare. Grymt jobbat alla Plutokompisar!

Mångrupper

Nix – simskola
Den här veckan på simskolan har vi fortsatt att öva flitigt på tekniken i bentagen samt simmat både bröst- och ryggsim. Alvslutningsvis övade vi på livräddning med livboj. I par fick barnen turas om att livrädda varandra, en låg i livbojen och den andra höll i och simmade ryggsim. Bra jobbat allihop!

Charon – dramalek
Dagens innehåll:

  • Namnkedjan
  • Det här är ingen stol..

Önskelekar:

  • Pomperipossa
  • Godismonstret
  • Spegelmemory
  • Kompismassage

I dramaövningen ‘Det här är ingen stol’ ställer vi en stol i mitten av samlingsringen som får symbolisera olika saker som vi fantiserar om i en lek/charad. Den som vill hittar på vad stolen ska föreställa och gör sedan en liten charad kring det. Sedan får de andra barnen gissa vad det handlade om och vad stolen föreställde. Det gjordes en hel del charader kring skjutvapen och bomber vilket gjorde att vi pausade och pratade om det som just nu händer i Ukraina, det fanns ett stort behov. Vi lyssnade in varandras funderingar under en liten stund, sedan bröt vi resonemanget och gick vidare.

Hydra – Bild
Denna vecka har vi fått prova på att rita andra hälften, och provat med egen variant.

 

FRITIDS

Skogen
Vecka 11 börjar vi gå till skogen igen och det blir den gröna gruppen som startar torsdagen den 17/3 kl.14:30 – 15:45.

Skola och hem

Information

Hur pratar vi med våra barn…
Hur pratar vi med våra barn om det som händer i världen just nu. Under veckan har tankar och frågor kring den pågående situationen mellan Ryssland och Ukraina kommit upp bland en del elever. Vi vill att ni ska känna till att vi vid dessa stunder har vi mött eleverna, genom att lyssna på dem och svara på deras frågor utifrån en lämplig nivå som bibehåller en känsla av trygghet. Det vill säga ärligt men ganska kortfattat, inte med för mycket  information och vuxendetaljer som kan bidra till ökad oro eller rädsla.

Information från fritids/fritidsklubben
Onsdag den 9/3 stänger fritids kl 13:00.
Detta för att alla pedagoger har en gemensam halv planeringsdag.
Med vänliga hälsningar fritids och fritidsklubben.

Sportlov v.9
Nästa vecka är det sportlov på fritids för de barn som är anmälda. Den här veckan arbetar Christina, Lotta, Lisa och Titti på plutofritids.
Vi börjar dagarna med morgonsamling kl.9:00 och går igenom dagens schema, planerade aktiviteter och vilka kompisar som är på fritids. På måndag presenteras ett aktivitetsschema för hela veckan.
Lunch serveras kl.10:45 och mellis kl.13:30.
Vid ev sjukdom eller ledighet meddelar ni det som vanligt på schoolsoft. Önskar ni lämna efter kl.9:00 vill vi att ni hör av er till oss via mejl eller mobil.
fritids@lemshaga.se
Plutos mobil: 08-586 313 10
Fritids mobil: 08-586 313 27

Vecka 10
Måndag: Morgonfritids/sovmorgon. Skolstart 9.20.
Tisdag:
Onsdag:
Torsdag: Idrott gröna, NO röda.
Fredag: Mångrupper, Simskolegruppen (Nix) ses senast 7.50 i Plutos hall. Charon och Hydra börjar som vanligt 8.20. OBS! Sista tillfället i nuvarande aktivitet!

 

Trevlig helg!
/Plutos pedagoger