Plutosveckobrev v.18

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

NO
Vi har nu startat upp vårt tema kring årstidsförändringar och våren. Barnen fick till en börja fundera över allt de kom på när det tänkte på våren. Hur känns den? Hur luktar den? Vad händer i naturen på våren och vad kan man göra på våren?

Vi tittade också på en film som handlade om våren för att bredda våra redan befintliga kunskaper. Nu var vi redo för att ge oss ut på vårteckenjakt! Barnen fick en varsin ipad som de skulle fotografera alla vårtecken de kunde finna! Det blev så många och fina bilder.

När vi berättat för varandra vad vi fotograferat så tittade vi på en bild om Daniel hade fotograferat. Vi använde oss av VT-rutinen “Zoom in”. Den går ut på att barnen bara får se en liten del av en bild för att fundera och tänka kring vad de tror bilden handlar om. Sedan får de tillgång till större och större delar av bilden. Tillslut får de se hela bilden. Man gör den här rutinen för att titta på detaljer och tänka utanför boxen. Då många såg det blommande körsbärsträdet som ett tydligt vårtecken avslutade vi lektionen med att måla ett varsitt.

IDROTT
Denna vecka hade Gröna gruppen idrott. Vi startade lektionen med att med att byta om till idrottskläder. Sedan värmde vi upp precis som vanligt med “Väcka kroppen” och “Rörelsestopp”.
Lektionens huvudaktivitet var leken “Djungelvrål” och efter det så avrundade vi med avslappningen till lugn musik. Vi avlslutade lektionen med att duscha och byta om.
Som vi nämnde i förra veckobrevet så kommer vi från och med nu att alltid byta om innan och duscha efteråt, så barnen behöver ha med sig gympakläder att byta till och en handduk varannan måndag. Nästa vecka är det Röda gruppens tur.

SVENSKA

Veckans bokstav
Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Zz. I bokstavslådan hittade vi bilder och ordbilder som ZEBRA, ZOO, PIZZA, och ZUCCINI.
Vi tittade på bokstavståget, arbetade i bokstavsboken, spårade Zz i sanden och övade på bokstavsljudet med fjädern. Vi samlade ord som börjar eller innehåller Zz. Som extrauppgift fanns även A-Ö boken och ett arbetsblad från skolplus.

 

 

Under veckan har vi även ritat Zebror i blyerts. Alla fick ett varsitt vitt papper med endast ett Zebrahuvud på, sedan var uppgiften att rita färdigt Zebran. De blev helt fantastiska och unika. Zebrorna finns att beskåda på dokumentationsväggen mellan klassrummen.

 

Språklust
Den här veckan har vi fortsatt att arbeta med LJUD.
Vi har fokuserat på att lyssna och uppfatta bokstavsljudet i slutet av vårt egna och kompisarnas namns. Vi har ännu en gång fått plocka upp ett djur ur påsen, berättat vad är för ett djur och denna gång säga vilket bokstavsljud djuret slutar på.
Ko = Oooo, Katt = ttttt, Dinosaurie = eeeee osv.

SO
Vårstädning+Hattparad
I tisdags storstädade vi och pyssla om vår skolgård och utemiljö. Vi sorterade sakerna vi hittade och slängde det skräp vi hittade, krattade och sopade skolgården och gjorde det fint runt hela Mellangården.

Efter lunch var det sedan dags för Mellangårdens traditionsenliga hattparad i Amfiteatern.
Vi sjöng vårsångerna “Titta ut en minut”, “Blåsippan ute i backarna står” och “Ronjas sång”. Sedan turades klasserna om att tåga fram, visa upp sina hattar/masker samt framföra en sånga. Vi på Pluto valde att visa upp våra fantastiska bondgårdsmasker som vi gjort. Det var ett långt led med grisar, hästar, kor, hönor, kycklingar och en liten mus som framförde sången “Alla har vi varit ägg”.

Skolloppet
I fredags under förmiddagslektionen skapade vi vår egna nummerlapp till skolloppet och hade städdisco. Efter lunch genomförde hela Mellangården skolloppet tillsammans. Vilket fantastiskt engagemang alla elever visade och vilken feststämning det blev. Tillsammans sprang vi till förmån för barncancerfonden och deras arbete. På måndag får vi reda på hur många varv vi sprang totalt tillsammans f-3. Det ska bli spännande att se hur många mil det blev och om vi tog oss ända fram till Paris.

Som avslutning på denna dag bjöd köket på jordgubbstårta till mellis som tack för att vi på Mellangården hjälpt till med att minska maten vi slänger vid lunchen.

FRITIDS

Utesnickis
På måndagseftermiddagar (när vädret tillåter) kommer några Plutobarn i taget att få möjligheten att vara med på Utesnickis mellan 14.30-15.30.

 

Skogsutflytk
Nu är skogsutflykterna på torsdagseftermiddagar igång igen. Vi kommer att leka, och undersöka naturen omkring oss med fokus på våren och vårtecken framöver.

 

Skola och hem

Idrott
Nästa vecka är det dags för idrott för RÖDA gruppen.
Från och med nu så kommer vi att och börja byta om innan och duscha efteråt precis som det kommer att vara i åk 1.
Så till denna måndag och till resterande idrottslektioner terminen ut ska eleverna ha med sig gympakläder och en handduk i en gympapåse. Gympakläderna ska vara smidiga att röra sig i både ute och inne. Obs! Inga inneskor behövs. När vi är inne är vi barfota och ute tar vi de gympaskor som barnen vanligtvis har ute.

Skolans dag
Välkomna till Skolans dag onsdagen den 8 maj mellan 13.00-16.00. Denna dag är en öppethusdag för lemshagas familjer och allmänheten där det finns möjlighet att besöka alla gårdar och klassrum och se en del av det som vi har arbetat med under året.
Läs mer info under länken nedan och/eller på hemsidan.
Välkommen till Skolans dag på Mellangården 2019
Denna dag är det extra viktigt att vi pedagoger och eleverna själva vet när barnen ska bli hämtade (fyll i era tider i schoolsoft). Vi skulle även önskar att ni förbereder ert barn på hur det kommer att bli för hen. Dvs. om ni kommer att komma tidigare för att går runt tillsammans eller om det är så ni inte har den möjligheten. De elever som blir hämtade 16.00 eller senare kommer att ha möjlighet att går runt och titta tillsammans med någon av oss pedagoger.
Då det kan komma att vara mer folk i rörelse på skolan denna dag behöver du som förälder även vara extra noga med att checka ut ditt barn hos någon av oss Plutopedagoger när du kommer.

Bondgårdsmusikalen + Avslutningspicknick
Dags att boka in den 4 juni kl 17-19, för avslutningspicknick och uppspel av bondgårdsmusikalen i musikladan. Det är en tradition på Pluto att vi ses på en picknick på kvällen för att umgås med varandra en stund innan alla går på sommarlov. Varje familj tar med sig egna picknickkorg och en filt att sitta på. Vid bra väder äter vi ute på gräsmattan bredvid snurrgungan. Vid sämre väder är vi inne på Pluto.

Blänkare
13/5 Lemshagaforum, skolan stängd fritids/klubben öppet.
15/5 Stänger fritids/klubben kl 15.00.
20-21/5 Samrättningsdagar NP, skolan stängd, fritids/klubben öppet.
24/5 Planetspelen på MG (friluftsdag).
29/5 Dag före röd dag fritids/klubben stänger 15.00.
30-31/5 Kristi himmelfärds dag, röd dag, hela skolan stängd.
6-7/6 Lov
13/6 Skolavslutning fm, fritids öppet som vanligt till 17.

Vecka 19
Måndag: No-GRÖN / Idrott-RÖD (Obs! kom ihåg, gympakläder + handduk)
Tisdag:
Onsdag: Skolans dag 13:00-16:00
Torsdag: Skogsutflykt-RÖD, 14.30-16.00.
Fredag:

 

Trevlig helg!
/Plutos pedagoger

 

 

5 kommentarer

Kommenteringen är stängd.