Plutosveckobrev v. 37 

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och värden / Ansvar och inflytande

Idrott
Idrottslektionerna i förskoleklass följer en tydlig och återkommande struktur för att skapa trygghet för eleverna. Tryggheten gör det möjligt för eleverna att utvecklas och ger dem självförtroende till att utmana sig själva och sin förmåga.
*Samling i ringen – genomgång
*Uppvärmning
Som uppvärmning började vi med att ”Väcka kroppen”. Vi turas då om att hitta på en rörelse som alla sedan provar att göra. Efter det gjorde vi ”Rörelsestopp”. Vi rör oss på olika sätt till musik och stannar upp när musiken tystnar. Vi fick bland annat röra oss som studsbollar, flygplan, racerbilar och ålande ormar.
*Aktivitet
Denna gång lekte vi ”Djungelvrål”. Det är en strategi- och samarbetslek som går ut på att de fyra lagen (röd, grön, gul, blå) ska hitta sina fem gömda djur i djungeln (plastkonerna) utan att avslöja var de andra lagens djur finns. När de hittat alla fem ropar de djungelvrål.
*Avslut med avkoppling
Vi avslutande med avkoppling liggandes på golvet till lugn musik. När hopprepsormen Snoddas sedan slingar sig på ens fötter får man tyst smyga ut till omklädningsrummet.

 

 

NO
Vi har arbetat med med de fyra årstiderna och de tolv månaderna. Barnen har delat med sig av sina tidigare kunskaper och erfarenheter och några berättade när de fyller år. Vi sjöng sågen ”Januari börjar året..” och ritade en teckning kopplad till hösten.

Svenska
Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Bb. Vi har tittat på bokstavståget och samlat ord som börjar på Bb. Vi har sjungit ”Bolibompas veckovisa” och ” En liten båt blir ofta våt”. I ABC-boken har vi ritat något som börjar på Bb och skrivit det ordet. Vi har övat på bokstavens ljud med hjälp av fjädern och vi har spårat bokstaven i sanden.

I ”Min bokstavsbok” har vi färglagt och klippt ut B-pusslet, pusslat ihop och limmat in det i boken. Vi har övat på att skriva stora och lilla Bb flera gånger.

I ipadsen har vi arbetat i appen bokstavståget och även där övat mer på bokstaven Bb på olika sätt.

Vi urskiljer stora och lilla Bb från övriga bokstäver och hittar rätt väg genom labyrinten.

Vi lyssnar efter vilka ord som börja på Bb-ljudet och lastar dem på tåget.

Vi lyssnar efter Bb-ljudet utan att kunna koppla ihop det med en bild och lastar det på tåget.

Vi lyssnar efter vart i orden vi hör Bb-ljudet. Om det är i början, i mitten eller i slutet av ordet.

 

Lyckostjärnan
I veckans kapitel av lyckostjärnan fick vi lyssna på berättelsen om när Bea skulle sova över hos Asta och om gosedjuret Hickeman.

Vi lyfte ord och begrepp som: tältsäng, stoppning, hängmatta, skär, sliten, portkod, glipa samt ”luktade tungt och mustigt” och ”kommer som ett skott”.

Vi samtalade utifrån frågeställningarna:
Varför kunde inte Bea somna? Hur kom Hickeman till Bea mitt i natten? Har du sovit över någon gång? Vad behöver du ha med dig om du ska sova över?

I arbetsboken fick vi rita ett av våra egna gosedjur och packa en väska med saker som är bra att ta med sig när man ska sova över.

 

SO

I Onsdags hade vi den planerade brandövningen tillsammans med åk 1 och 2 i Mellangården. Det gick hur bra som helst alla var så grymma. När brandlarmet gick tog vi oss lugnt ut till vår plats vid tennisplanen för att sedan gå vidare till den gemensamma uppsamlingsplatsen nere på fotbollsplan.
Innan lunchen samlades vi och tittade på filmen ”Ellie och Jonas lär sig om eld”. Genom den fick vi ibland annat lära oss vilket nummer vi ska ringa om det brinner eller olyckan är framme.
Plutokompis minns du ramsa ”1 1 2 – lätt att slå”? (en mun, en näsa och två ögon).
Efter filmen samtalade och delade med oss av tidigare erfarenheter kring ämnet. Alla kompisar fick i uppdrag att titta vart brandvarnaren finns uppsatt där hemma.
Efter lunchen läste vi boken ”Elin bränner sig – en livsviktigt saga om att hjälpa till”. En berättelse som på ett spännande sätt gav oss ännu mer kunskap om hur det kan gå till om olyckan är framme och hur vi då ska agera.

 

Skola och hem

Föräldramöte
Varmt välkomna på föräldramöte Torsdagen den 4 oktober 18.00-19.30. Vi kommer att berätta mer om hur året på Pluto kan komma att se ut. Har du som förälder andra frågor eller punkter som du önskar ta upp vill vi att du mailar oss dessa i förväg på pluto.personal@lemshaga.se

Nästa vecka:
Måndag: Skolstart 8.20 för GRÖNA gruppen, då idrottslektionen startar 08:30. RÖDA gruppen börjar som vanligt kl 08:30.

Torsdag: Skogsutflykt för GRÖNA gruppen 14.30-16.00.

Fredag: Mångrupperna = Simskola för grupperna NIX och CHARON. Barnen behöver vara lämnade senast kl 08.00, då vi går till bussen strax där efter. Tag med vattenflaska, frukt, badkläder och handduk i en ryggsäck.
HYDRA är kvar på skolan med Daniel.

 

Lämna en kommentar när du har läst tack!

Trevlig helg!
/ Plutos pedagoger

20 kommentarer

Kommenteringen är stängd.