Saturnus v.8

Hej alla Saturnusar!

 

Tack för ett trevligt föräldramöte! Vi diskuterade många intressanta områden och det känns helt plötsligt som att “våra” barn är på väg att bli stora.

Under veckan som gått har vi äntligen firat att vi har gått (lite mer än) 100-dagar i skolan. Det gjorde vi med lite olika aktiviteter: Vi tittade på en film om hur det var att vara barn för 100 år sedan. Därefter samlade vi tillsammans 100 skillnader mellan hur det var att vara barn förr mot nu. Eleverna fick även i uppdrag att skriva vad de blivit bättre på under de 100 dagar som de gått i skolan. Vi spelade också 100-spelet, som gick ut på att komma först till hundra med hjälp av en tärning. Avslutningsvis festade vi på en 100 cm lång rulltårta.

 

   

   

 

Kunskaper

svenskalektionerna har vi under veckan som gått provat på ett Nationellt prov med läsförståelse av en faktatext. Vi har också plockat ut nyckelord från en faktatext, för att sedan skriva en egen men hjälp av dessa orden samt skrivit en faktatext utifrån en tankekarta. Vi har även pratat om begreppet homonymer och tillsammans kommit på många ord som stavas lika men har olika betydelser.

 

I engelska har vi denna vecka arbetat med berättelsen “Anneena knits a scarf”. Eleverna har diskuterat och gemensamt översatt texten. Därefter testades deras förståelse med hjälp av ett litet lästest där de skulle fylla i rätt ord.

 

Under veckans matematiklektioner har vi denna vecka testat våra kunskaper i testet “Kan du?”. Där testades elevernas kunskaper i volym och vikt. Jag ser framför allt att flera tyckte att det var svårt att uppskatta vilken enhet som passade till t ex Ett glas mjölk är 2 ?  eller En bebis väger 3524 ? Fortsätt gärna att öva på detta hemma. Utöver det har eleverna även fått prova på att göra tre delar i ett gammalt nationellt prov, Tid, Problemlösning och Skriftliga räknemetoder. Genom att eleverna får göra dessa test kan de snabbt få feedback på vad de behöver tänka på inför provtillfällena. Eleverna gav tummen upp! Vi har även diskuterat och arbetat med begreppen avrundning och överslagsräkning.

 

På veckans SO-lektioner har eleverna skrivit en egen sammanfattning om Istiden. Vi började med att göra en gemensam tankekarta med begrepp och nyckelord kopplade till området. Därefter skrev de sin sammanfattning. Nästa vecka reser vi vidare till nästa tids era!

 

Under veckans NO-lektioner har vi börjat med att arbeta med Näringskedjor. Som uppstart har vi tittat på två bilder samt gjort en VT-rutinen: Jag ser, jag tror och jag undrar. Några av de tankar eleverna hade: Jag ser en kanin som äter en växt och sen massa andra djur som äter varandra. Jag tror att tigern blev gladast, men de andra blev glada att de fick en lunch. Äter alla djur djur? Finns det vegetarianer? Hur mycket värme orkar djuren?

 

  

 

Under dagen idrottslektion hade vi en fantastisk dag ute på Lemshaga sjön. Förutom bandy provade vi på att åka runt en bana samt mini curling med ärtpåsar. Självklart provade vi också hur tjock isen var och det tog hela lektionen att komma igenom den. Den var rejält tjock, ca 30 com.

 

   

   

 

Hem och skola

Läxa:

  • Ingen läxa till v.10, men läs gärna en bok eller fler under lovet.

 

Nästa vecka:

  • Sportlov – fritids är öppet för de som har anmält närvaro.

 

Övrig information:

  • Skridskor – då isen på Lemshagasjön är säker för skridskoåkning (ca 30cm) är det en självklarhet för oss på Lemshaga att utnyttja den. Tanken är att vi kommer att åka skridskor på idrottslektionen v.10 (om väderförhållandena är de samma). Vi meddelar er genom mail om det blir några förändringar.
  • Nationella proven – dessa kommer att genomföras under vecka 11-19.
  • Studiedagar – Vi kan redan nu flagga för att tre dagar i v.20 (14-16/5) kommer att vara studiedagar. Fritids kommer att dock vara öppet för de som är i behov. På torsdag veckan innan är det Kristi Himmelsfärdsdag och fredagen är en lovdag, men fritids är öppet. Om man har funderingar på en kort semester kanske detta är ett bra tillfälle, då vi inte har haft möjlighet att bevilja ledighet under nationella proven.

 

Vi önskar er alla ett härligt sportlov!

 

Ingela, Ann-Sophie, Mats & Trixie

Klasstelefon: 08-586 313 03

ingela.eriksson@lemshaga.se

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

trixie.lindberg@lemshaga.se

En kommentar

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']