Saturnus veckobrev v.10

Hej alla Saturnusar!

 

Nu är vi i full gång med schacktävlingen,  “Sikta mot stjärnorna”. De flesta matcher är avklarade i gruppspelet och nu återstår endast en match för lag 1 som kommer att spela sin sista match på tisdag. Nu håller vi tummarna att vi går vidare till utslagningsmatcherna. Det är 1:orna och 2:orna i varje grupp som går vidare.  

 

Nästa vecka kommer vi att påbörja arbetet  med de nationella proven. Mer om det kommer vi att berätta om på föräldramötet onsdagen den 13 mars. Välkomna till Villan kl.17.30! Läs gärna igenom informationen till er föräldrar om de Nationella proven. Information om NP del 1 Information om NP del 2 

 

Kunskaper

 

Tema Världen

Vi har påbörjat vårt nya tema “Världen”. Denna vecka har vi färdigställt våra målade bilder på hur vi tänker oss att världen ser ut. Eleverna har med vattenfärg fått måla hur de tänker sig att det ser ut när man sitter i ett flygplan och tittar ner på landmassan. Vi har diskuterat frågor som: Hur ser vår värld ut om vi sitter i ett flygplan? Hur förhåller sig de olika kontinenterna till varandra? Hur kan vi upptäcka de olika världsdelarna? I och med dessa frågor kom vi in på frågan om vad skillnaden mellan kontinenter och världsdelar är. Det finns sex kontinenter medan det finns sju världsdelar. Europa och Asien bildar Eurasien

  • Kontinent kallas var och en av de stora landmassorna på jorden och de öar som omger dem (Eurasien, Afrika, Australien, Nordamerika, Sydamerika och Antarktis).
  • Världsdel är en del av jordytan som består av både land och hav (Afrika, Antarktis, Asien, Europa, Nordamerika, Sydamerika och Oceanien).

Vi har dessutom diskuterat om att ett lands storlek inte alltid stämmer överens med den bild vi fått.Vi tittade på en kort film som förklarar fenomenet.  Gå gärna in och titta på hemsidan “The true size..” The true size  Titta även på filmen om varför man säger att alla kartor är fel Why all world maps are wrong

 

 

MA – Singma

I matematik har vi fortsatt vårt arbete med area. Vi har med hjälp av kvadrater försökt uppskatta en figurs area. Vi har även skapat olika former med samma area och  vi har dessutom räknat ut area med hjälp av multiplikation. Under fredagen matematiklektion började vi fundera över begreppet skala.

 

Friluftsliv

På veckans lektion i friluftsliv promenerade vi upp till “Raketen”. Eleverna fick i par komma på olika styrkeövningar som skulle utföras på väg dit och tillbaka. Övningen skulle upprepas 10 gånger. Väl vid Raketen hade Gottis förberett stormkök och kokat varm saft åt oss.   Det blev en mysig stund tillsammans!

 

   

      

 

Hem och skola

 

Läxa: Nyckeln till skatten – Kapitel 18 “Övernattning”. Med hjälp av lässtrategierna ska du kommentera kapitlet på Classroom – “Läsläxa i Saturnus”. Du skriver minst ett inlägg med två strategier samt en kommentar till dina klasskompisars inlägg.

 

Information inför vecka v.11:

Måndag:

Tisdag:

Onsdag: Välkomna på föräldramöte i Villan kl.17.30!

Torsdag:.

Fredag: “Vi i Mellangården”

 

Information om skolans mobilpolicy

Vi upplever att det är fler elever som ringer hem efter skoldagens slut för att bestämma lekträff . Vi vill därför påminna om skolans mobilpolicy och att vi gärna ser att lekträffar planeras dagen innan. Genom att vi följer och hjälps åt med detta kan vi försöka undvika utanförskap där någon inte får följa med hem.

Så här står det på vår hemsida om trivselregler:

“Mellangården/Villan åk 0-3

Vi rekommenderar att alla elever lämnar mobilerna hemma. Tas mobilen med till skolan ska det finnas en överenskommelse med mentor. Det kan handla om att eleven ska börja med självständig hemgång eller av någon annan allvarlig anledning måste ha med sig telefonen till skolan.

Tas mobilen med till skolan ska den lämnas in på morgonen till mentor/lärare och återfås vid hemgång. Mobiler som tas med till skolan är inte skolans ansvar vilket även gäller de som har lämnats in.

Mobilen ska vara avstängd under hela dagen. Det är inte tillåtet att använda telefonen varken under skoldag eller på fritids. Behöver du nå ditt barn under dagen i en nödsituation går det bra att ringa expeditionen.

Vi förväntar oss att alla elever följer och respekterar ovanstående regler. Om reglerna inte följs tillämpar vi denna åtgärd:

 

  • Mobilen tas i beslag och återlämnas endast till målsman när mentorn finns tillgänglig.”

 

 

Vi önskar er alla en trevlig helg!

 

Ingela, Camilla, Pernilla och Nils

4 kommentarer

Kommenteringen är stängd.