Saturnus veckobrev v 10

Hej alla fina Saturnusar!

Välkomna tillbaka igen! Hoppas att många av er fick njuta av snön på lovet, för nu är det regn igen… Tänk på att skicka med kläder efter väder. Det är viktigt att alla elever har överdragsbyxor och gärna ett ombyte. Vi har riktig lerigt kring Villan.

 

Den tredje bilden visar hur det såg ut kring Cissis stuga i Småland. Lite otippat med en sparktur, men så blev det.

 

Svenska
På svensklektionerna har vi bl a arbetat med att skriva av en dikt så fint vi kan.
 Det är viktigt att vårda sin handstil och att vara stolt över det man skriver. Hjärnan minns bättre när vi antecknar och skriver för hand, menar många forskare. Dessutom är det ju underbart att ha ett personligt avtryck.

Vi har även arbetat med ett stavningshäfte. Först började vi med en samling då vi gick igenom olika stavningsregler.
Hur lär du dig att stava?
Förr i tiden lärde man sig ofta genom olika ramsor. Barnen fnissade lite när jag (Cissi) lärde dem en av mina gamla ramsor:
Det är lättare att stjäla en stjälk än att stjälpa en stjärna med stjärten.

Varje morgon har vi läsning och det är viktigt att ta vara på den här stunden. I måndags lånade gröna gruppen nya böcker på biblioteket i Gustavsberg och på måndag nästa vecka är det röda gruppens tur.


Bild

Eleverna fick måla klart sina fina Monet-målningar och Tinga Tinga-djur. Vilka konstnärer vi har!
Tanken är att vi ställer ut målningarna den 3 juni i Kulturladan vid Ingarö Hembygdsförening.


Klassråd

På klassrådet tittade vi på ett avsnitt från ur.se ”Berätta för mig”. Det handlade om en kille, Rodde, som var med om en lite jobbig sak i skolan. När vi hade sett på avsnittet delades eleverna in i grupper med fyra i varje. Där gjorde vi en övning ”Circle of viewpoint” som handlar om att kunna ta en annan persons perspektiv. De fick prova att ha ett möte efter händelsen, där de diskuterade vad som hade hänt och hur det kändes för just den personen. Liknade möten, sk minimedling har vi med eleverna om vi behöver reda ut en konflikt. Viktigt är att alla får komma till tals och att man inte avbryter varandra.
Vad har hänt? Hur kände du dig? Är det någon som vill säga något till någon? Hur ska vi göra för att det inte ska hända igen?
När alla hade fått prova återsamlades vi och en grupp fick visa upp för övriga, som en improvisation.


Matte

Vi avslutade kapitlet kring statistik och sannolikhet och började arbeta kring vinklar och geometri. Trubbiga, spetsiga och räta vinklar, vinkelben, vinkelspets. ”Göra en 3.60” (ett helt varv) var något som flera elever kände till.


Musik 

Under musiklektionerna pågår ett utforskande arbete kring hur man spelar keyboard. Det är så underbart att se hur eleverna tar sig an uppgiften att spela ackord till en känd låt. Tack vare goda strukturer och genomgångar av Jonas, vågar alla prova – och lyckas!Nationella proven

Under veckan har Sara och Jag (Cissi) packat upp de Nationella proven i svenska och matte.
På fredagen fick eleverna göra en sk ”självskatting” kring de olika färdigheterna i de båda ämnena.

Nästa vecka kommer vi att ha prov under tisdag, onsdag och torsdag.
Vi vill gärna att ni skickar med en frukt som eleverna kan ta på rasten innan själva provet.
Proven ska kännas som en naturlig del av undervisningen och vi ska göra allt för att alla elever känner sig bekväma med själva provsituationen.


VIM-innehåll

På torsdag nästa vecka börjar vi med våra VIM-grupper igen. Då ses vi i blandade grupper från Pluto-Saturnus. De här fyra gångerna kommer vi att ha fokus på nätet och källkritik. Vi använder material från ”Prinsparets stiftelse” som vi anpassar så att det passar elevernas nivå.
Det känns väldigt angeläget att arbeta med detta, inte minst efter den givande föreläsningen som Ulrika Andersson hade på vårt föräldramöte före lovet.

https://lajka.prinsparetsstiftelse.se


Nästa vecka:

Må: Sovmorgon/Klubben, Röda gruppen åker till biblioteket (åter till mellis)
Ti: Friluftsliv på skolgården/Nationella prov (NP)i små grupper
Ons: Läsläxan förhörs, NP
To: NP, Kör
Fre: Eng-läxan förhörs (Unit 14).

Trevlig helg!

Cissi, Sara, Vincent och Nils

3 kommentarer

  • Anders Karin Matilda säger:

    Cissi o Sara o co! Vilka insatser ni gör för att bidra till att våra barn blir bra och goda världsmedborgare, bara ”Circle the viewpoint”! Grymt! Vi borde få i läxa att testa hemma… och på jobbet:) Tack!

Kommenteringen är stängd.