Saturnus veckobrev v 11

Hej!

Tack för en fin vecka tillsammans! Det är skönt att känna vårsolen mot sin kind.

Nationella prov
Den här veckan började vi med att värma upp inför de nationella proven med en “självvärdering” i svenska och matte. Det innebär att eleverna fick fundera över olika förmågor i svenska och matte. Om de kände sig säkra målade de grönt, ganska säker gul och osäker blå färg. När vi senare kommer att reflekterar kring den enskilde elevens resultat på proven kan vi se tillbaka på denna självvärdering och se hur väl den stämmer överens.

Under onsdagen gjorde röda gruppen sitt första delprov i svenska och på fredagen var det gröna gruppens tur. Vi har gjort proven i grupper om tre barn i varje. Fokus har varit att kunna ta del i ett samtal, kunna förklara, ställa frågor, kunna lyssna på andra och att tillsammans komma överens om en lösning. Nästa veckas delprov i svenska handlar om läsförståelse.

Även det första delprovet i matte har genomförts i grupp.

Forntiden
Förra veckan startade vi upp vårt projekt om forntiden, som är en fortsättning på vårt historieprojekt om Lemshagas historia.
Vi har lärt oss mer om Istiden och Stenåldern. Ett omtyckt inslag var filmen om “Sveriges historia” där vi fick lära oss mer om bl a “Bäckaskogskvinnan” och Alvastra pålbyggnad samt den första bosättningen i skånska Skateholm. Enligt Dick Harrysson, som guidar oss genom Sveriges historia i programmen, har det funnits människor i Sverige i ca 15 000 år. Men man har hittat mammutben i centrala Stockholm, vilket kan betyda att det fanns människor här även då för 50 000 år sedan…

Senare i vår kommer vi att göra ett besök på Historiaska museet.
Meddela gärna om du har möjlighet att följa med. Jag återkommer med datum. Preliminärt den 31 maj och 1 juni. Röda gruppen de 31 maj och gröna gruppen den 1 juni.

Som ni vet har vi många rester från forntiden på Lemshagas marker, t ex bronsåldersgravarna. När vi besökte gravarna i våras önskade vi att stenarna kunde tala… Vi kommer att besöka denna plats i vår igen.

Nästa vecka kommer ett nytt nummer av tidningen “Vårt Värmdö”. Där finns en artikel om oss och vårt projekt!

     


Bild

Förra veckan hade röda gruppen bild och den här veckan var det gröna gruppens tur. Vi har skapat fantastiska himlar i vackra färger. Vid nästa tillfälle ska vi måla siluetter i förgrunden.


Läsprojekt

Från och med v 13 börjar vårt läsprojekt (som har blivit lite av en tradition i vår klass). Eleverna kommer att få med sig en skrivbok där de ska dokumentera sin läsning. Fokus ligger på läsförståelse där ni tillsammans samtalar om bokens innehåll. När en bok är utläst i skolan eller hemma klipper vi en “bokrygg” i papper som är lika tjock som boken. Projektek avslutas med en lästårta.
Det vore jättebra om ni redan nu kan hjälpa till att låna eller köpa intressanta böcker till era barn. Vid behov går det också bra att låna hem böcker från skolan.
Gröna gruppen besökte biblioteket och lånade nya böcker. Tyvärr hade inte röda gruppen möjlighet att åka den här veckan, men deras böcker är tillbakalämnade eller omlånade.


Vikarier

Vår rytmiklärare Maja är tyvärr sjukskriven. Kulturskolan har ordnat en vikarie som gjorde sin första dag i onsdags.
Lemshagas musiklärare Jonas är tillbaka från sin föräldraledighet och kommer att ha Saturnus musiklektioner från och med nu. Välkommen tillbaka! Han kommer även att starta “Lilla kören” på måndagar. Nio elever från varje klass har lottats fram.


Miljöråd
I onsdags träffades skolans miljöråd. Det är Sigrid och Emma som representerar klassen.

Påsklovsanmälan 2017
Snart är det Påsklov!
För att kunna planera vår verksamhet vill vi veta vilket behov ni har av fritids under lovet.
Fyll i enkäten som finns i länken nedan. Kom ihåg att trycka spara efter ifylld enkät.
Glöm ej att det är ett sista anmälningsdatum 27/3.
Fritids har öppet Måndag 10/4 – onsdag 12/4 kl. 7.30-17.00.
Torsdag 13/4 är det dag före röd dag och fritids har öppet 7.30-15.00.

Mvh Fritids

https://goo.gl/forms/zTvIcByZSU9fqN992

 

Meddelande från Jill
Läs även ett meddelande från Jill på school soft.


Nästa vecka

måndag: Läxorna delas ut, IUP/slöjd
En hälsning från Sandra ang. Matteläxan.
Om och när det står att det finns en utveckling av ett problem, så behöver eleverna INTE göra den svårare versionen av problemet. Det svårare alternativet är endast till för de som vill spinna vidare på det lättare problemet!

tisdag: Idrott för båda grupperna
onsdag: rytmik, bild/musik
torsdag: IUP/slöjd
fredag: Idrott för båda grupperna, läxförhör

 

Trevlig helg!

Cissi, Sandra, Hanan, Maria och Lena E

En kommentar

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']