Saturnus veckobrev v.11

Hej alla fantastiska Saturnusar!

Så var det fredag igen! Vilka härlig dagar vi har haft denna vecka. Det känns allt som att våren är på väg men vintern har svårt att släppa taget. Under veckan har vi sett att ormarna på Lemshaga har vaknat till liv. Det gäller att hålla koll på vad det är som prasslar i buskar och lövhögar. Detta är något vi även har pratat med eleverna om. 

 

   

 

Äntligen är vi igång med de nationella proven. Under veckan har eleverna gjort två delprov, läsa och skriva faktatext. Efter att eleverna hade gjort sitt första prov överraskade vi dem med glass för att fira att vi nu är igång med proven. Många elever har varit lite pirriga inför dessa men kan nu i efterhand lugna sig med att de inte var så ”farliga”. Vi har hört kommentarer som, “de var lätta”, ”roliga”, “det kändes som en vanlig lektion”, “det var lugnt och tyst i klassrummen”. Hur som helst gjorde eleverna ett fantastiskt arbete. Nästa vecka är det dags att läsa och skriva berättande text. 

 

    

 

Singma

Vi har denna vecka fortsatt arbeta med diagram och nu var det dags att arbeta med cirkeldiagram. Eleverna har både skapat och läst av diagram. Vi har dessutom undersökt sannolikhet. Hur stor sannolikhet är det att få en nalle på lyckohjulet? Detta är något eleverna har fått undersöka. 

 

   

 

 

SO – forntiden

Vi har nu påbörjat vårens stora tema om forntiden. Eleverna fick i mindre grupper fundera över; vad de vet, vad de vill veta och hur vi kan ta reda på mer om forntiden.  Vi tittade på en tidslinje för att få något hum om vad det är vi ska arbeta med de kommande veckorna. Vi kunde se epokerna istiden, stenåldern, bronsåldern samt järnåldern. 

 

 

 

 

NO – “Producent, konsument, toppkonsument”

Under veckans lektioner har vi pratat om producent, konsument och toppkonsument. Vi har lärt oss att producenten producerar sin egen näring och kan växa utan att vara beroende av att äta någon annan. Vi har också lärt oss att en toppkonsument inte äts av någon annan och saknar naturliga fiender. Eleverna har även fått skapa en näringspyramid. Som sista del i detta arbete har eleverna fått påbörja en stop motion-film som visar en näringskedja. 

 

   

   

 

Friluftsliv

Under torsdagen så promenerade vi till scoutstugan. Väl där så lekte vi två lekar. Den ena hette Djurmeny, och visar hur en näringskedja fungerar (räven äter haren och haren äter blåbär). Den andra leken hette 15. Eleverna fick även efterlängtad fri lek. 

 

   

 

Bild – Lisa Larsson

Nu har vi börjat ett nytt projekt med inspiration från den kända keramikern Lisa Larsson.

Hon jobbade i Gustavsberg med Stig Lindberg och en grupp andra konstnärer som skulle ta fram nya former och mönster. Efter 26 år i Gustavsberg startade några av hennes kollegor Keramikstudion som fortfarande tillverkar hennes figurer i hamnen. 

Eleverna i åk 1-3 har fått inspireras av hennes figurer och vi har arbetat i stengodslera som sedan ska brännas i vår ugn. tanken är också att vi ska måla mönster och detaljer med engobe.

Flera av eleverna kände igen hennes figurer och jag tror att de finns i många hem.

Har ni några Lisa Larsson-figurer hemma?

/M v h Cissi

 

Hem och skolan

 

Nu är det dags att anmäla era tider inför påsklovet.

För att vi ska kunna fördela personalen behöver vi att ni fyller i närvarotider i Schoolsoft. Vill ni vara lediga skriver ni ledig i kommentarsfältet. Alla elever som har ifyllda tider räknas som närvarande. De som inte har ifyllda tider räknar vi som lediga.

 • Torsdag 14/4 stänger fritids 15:00
 • Fredag 15/4 är fritids stängt pga röd dag.

Vi vore tacksamma om ni fyllde i detta så snart som möjligt, två veckor innan lovet stänger schoolsoft för anmälningar.

/Med vänliga hälsningar fritids 

 

Läxa:

 • “Nyckeln till skatten”  – läsebok kap. 21  “Dikten” s.143-149.
 • Denna vecka kommer eleverna att få prova på att göra läxan via Classroom. Läxan ligger under fliken “klassuppgifter”. För att logga in på Classroom använder eleverna sin mailadress (förnamn.efternamn@lemshaga.se) samt ett lösenord som slutar med deras födelseår. Om de glömt bort lösenordet hör ni av er till mentor. 

 

Information inför vecka 12:

Måndag

 • Skolan börjar kl.9.40. 
 • FN har utlyst 21 mars till Världsdagen för Downs syndrom. Syftet med dagen är att öka allmänhetens medvetenheten om Downs syndrom. Även vi vill uppmärksamma människors lika värde, så på med olika strumpor så rockar vi sockorna!

Tisdag

 • Slöjd – vi ser gärna att de elever som har slöjd första lektionen kommer till Villan först och lämnar sin väska.
 • Nationella prov – ta gärna med en extra frukt för att fylla på energin.

Onsdag:

 • Musik och bild. 
 • Nationella prov – ta gärna med en extra frukt för att fylla på energin.

Torsdag

Fredag

 • Idrott – Ta med idrottskläder samt handduk till duschen. 

 

Kommande händelser:

 • v.11-20 – Nationella proven
 • v.15 – Påsklov

 

Vi önskar er alla en trevlig helg!

 

Ingela, Daniel, Vincent, Caroline och Tina

 

ingela.eriksson@lemshaga.se 

daniel.ekmark@lemshaga.se 

caroline.lorne@lemshaga.se 

vincent.karlsson@lemshaga.se 

tina.fredriksen@lemshaga.se 

Villan: 08-586 313 11

Fritids MG: 08-586 313 27

 

4 kommentarer

Kommenteringen är stängd.