Hej alla Saturnusfamiljer!
Tack för en fin sista vecka före lovet. En annorlunda vecka, då vi trots allt försöker skapa en vardag som är både trygg och rolig för eleverna. Tack till alla er föräldrar som supportar både era barn och oss i en speciell tid!
Historia
Vi såg på andra avsnittet om Sveriges historia om bronsåldern. Där fick vi bl a lära oss mer om gånggrifter, hövdingar, trälar, bronsprydnader, varför man offrade, hällristningar, Romarriket mm.
Under tisdagens so-lektion lärde vi oss mer om hällristningarna i olika delar av Sverige. Varför gjorde man hällristningar och vad ville man berätta?
Därefter fick alla göra sin egen hällristning. Vi sökte på nätet efter olika bilder och alla fick välja sin egen som de sedan ritade av i blyerts. Till sist fyllde vi i dem med röd oljepastellkrita och gjorde bakgrunden med svart vattenfärg.
Nationella prov
Som vi berättade i förra veckobrevet har vi valt att göra de nationella proven även om det inte är obligatoriskt. Vi tycker att det är många bra uppgifter och de ger och möjlighet att stämma av elevernas färdigheter och att se hur vår undervisning har varit. De är en normativ bedömning vilket innebär att vi ser var eleven befinner sig just nu, styrkor och vad som behöver utvecklas.
Delprovet i matte handlade om problemlösning. Att visa hur man tänker och att på så sätt komma fram till rätt svar.
Veckans delprov i svenska handlade om att skriva en faktatext. Till hjälp hade de bilder och ett visst antal stödord som skulle användas.
Matematik
Vi har avslutat kapitelet om tid och efter lovet kommer vi att arbeta med multiplikation och division.
Fortsätt gärna att träna på klockan hemma och använd den på ett meningsfulltsätt i vardagen.
Textilslöjd
På textilslöjden har vi de senaste veckorna lärt oss om ull och tovning.
Vi har pratat om vart ull kommer ifrån, det är inte bara från fåren…
Vi har sett film om hur ull blir till garn.
Från materialet ull är steget inte långt till tekniken tovning.
Textilslöjdsgrupperna har fått prova att tova, både med hjälp av
– såpa, varmt vatten och händernas rörelse
– och genom nåltovning med nåltovningsnål.
Här två bilder på elevernas djur som de hittat på.
Det är fantastiska små personligheter!
Normer och värden
Klassråd
På klassrådstiden tittade vi på ett avsnitt om Rodde på ur.se ”Berätta för mig”. Det handlade om en tjej som kom tillbaka till skolan efter att hon varit sjuk. Då blev hon utesluten från sitt kompisgäng och kände sig ensam. Rodde lade märke till det men berättade inte för läraren. Han var rädd för att tjalla (skvallra). Efter filmen diskuterade vi vad vi hade sett, vad vi tänkte om det vi hade sett och om det var något vi undrade över. Hur gör vi för att alla ska känna sig välkomna i leken? Vad gör man om man känner sig ensam? Vad gör man om man känner att något känns fel eller om någon blir illa behandlad? Självklart ska man först säga ifrån själv och om man inte kan eller lyckas med det ska man säga till en vuxen – och det är inte att skvallra. Vi vuxna finns där för att hjälpa till.
Ibland har vi sedan små möten sk ”Minimedling” för att hjälpa till att lösa problem och hjälpas åt att tänka ut vad man ska göra för att det inte ska hända igen.
Påskpyssel
Vi avslutade veckan med påskpyssel under fredagsförmiddagen.
Promenad är väl ingen konst?
Röda gruppen gjorde en promenad till vår skulptur Guds hand – just så heter den faktiskt och är ett konstverk v den kände skulptören Carl Milles. Peder Wallenberg köpte in den 1998 och då fanns den i Japan. Det finns flera olika statyer av Guds hand, den första i Eskilstuna, på Millesgården och på flera andra platser i världen!
Classroom
Under veckan har vi provat att logga in på classroom och följa de lektioner som Cissi och Sara har lagt in där. Några elever i klassen har fått prova det då de har varit hemma under en längre eller kortare tid.
Än så länge vet vi ju inte hur det blir när vi ses efter påsk igen, men det känns skönt att eleverna vet lite mer hur det går till.
Mer information om detta finns på school soft och uppdateras hela tiden.
Uppgift över lovet
Här kommer en rolig uppgift som ni får göra över lovet:
Påsklovsjakt
Trevlig helg och ett skönt påsklov önskar vi er!
Cissi, Sara, Vincent och Nils
En kommentar
Tack för dena veckan. Glad påsk
Kommenteringen är stängd.