Saturnus veckobrev v.15

Hej alla fina Saturnusar,

Nu är äntligen påsklovet här och vi har alla kämpat hårt de senaste veckorna med de nationella proven i både svenska och matematik vilket gör att detta lov verkligen behövs för att fylla på med lite energi. Så vi hoppas ni får ett härligt lov med massor av lek.

Kunskaper

SO – Världen

Att leva i världen. Jordgloben. Kontinenternas och världshavens lägen på jordgloben. Namn och läge på världsdelarna samt på länder och platser som är betydelsefulla för eleven. (Centralt innehåll i kursplanen för SO från Lgr 11)

Nu har vi nästan avslutat vår resa genom världen genom att nästan alla elever under fredagen fick presentera sitt land som hen har undersökt kring. Det var roligt att se hur fina redovisningar ni hade gjort. Några hade gjort broschyrer andra hade gjort planscher och många hade gjort presentationer. Några elever hade även tagit med sig olika typer av material eller bakverk/godis hemifrån som var kopplat till deras land och stolt visade upp för att ge en tydligare presentation. Eleverna lyssnade aktivt och ställde bra frågor för att lära sig ännu mer.

    

 

Ma – Statistik och sannolikhet

Sannolikhet och statistik – Slumpmässiga händelser i experiment och spel. Enkla tabeller och diagram och hur de kan användas för att sortera data och beskriva resultat från enkla undersökningar, såväl med som utan digitala verktyg.

Samband och förändring – Olika proportionella samband, däribland dubbelt och hälften. (Centralt innehåll i kursplanen för MA från Lgr 11)

Den här veckan har vi jobbat med olika typer av tabeller och diagram. Vi har fått utforska och prova på att läsa av stapeldiagram, linjediagram och cirkeldiagram. Vi har även fått göra egna diagram utifrån egna undersökningar.

Eleverna har även fått fundera kring hur stor sannolikhet det är att få en viss figur på en snurra. Eller få ett visst tal när du slår en tärning.

 

Påskpyssel

Vi har under veckan tagit paus från de dagliga ämnena för att ta in Påsken i klassrummet. Varför firar vi påsk? Hur göra du hemma för att minnas Påsken? Vi har tillsammans i klassrummet fått skapa olika typer av pyssel för att få uppleva påsken.

Några högtider, symboler och berättelser inom kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna. (Centralt innehåll från kursplanen i SO från Lgr 11)

Nästa vecka är det lov!
Vecka 17 ses vi igen:

Härligt ned nystart efter lovet och nu tänkte vi köra i gång några nya spännande projekt. I engelska kör vi igång med läsgrupper under våra halvklasstimmar på tisdag och torsdagar istället för på torsdagseftermiddagar. Detta då vi vill att elverna ska kunna få sprida ut sig i Villan för att kunna läsa högt för varandra i par. Vi startar även upp ett nytt NO projekt ”Livet i havet och på land” där vi ska titta på hur livet hänger ihop, vi kommer här prata om kretslopp. Detta projekt kommer inledas med att Olles morfar kommer på besök. Vi kommer även ge en ny start på vårt So projekt kring historia ”Forntiden” genom att vi nu backar tillbaka där vi lite slutade i Uranus med vår tidslinje kring jorden. För att nu skapa forntidens tidslinje och här hoppas vi även kunna bjuda in er så småningom på en föreställning då vi känner oss redo.

Måndag: Annandag påsk = Påsklov
Tisdag: Vi får experbesök av Olles morfar, Engelska läsgrupper startas upp grupp A och B
Onsdag: Forntiden startas upp
Torsdag: Kör, Engelska läsgrupper startas upp grupp C
Fredag: Vi i Mellangården

Läxa – Utmaning under lovet

Nu är det äntligen PÅSKLOV och jakten på påskäggen har startat. I fredags fick ni en liten liten utmaning att gå på äggjakt runt om i världen. Så logga in på PÅSKLOVSJAKT varje dag och utmana dig själv att hitta alla äggen. Alla har ni fått denna uppgift Påsklovsjakt där ni uppmanas att logga in via länken ovan. För att visa att ni är med så skriver ni in er mentors mailadress. camilla.mauritzson@lemshaga.se eller ingela.eriksson@lemshaga.se. Vi hoppas ni alla tar er ut i världen och gör denna utmaning.

 

Info från fritids

För att vi ska kunna få det riktigt fint och storstädat i våra kapprum ber vi er att tömma hyllor, krokar, korgar och stövelställ på kläder och skor innan påsklovet,  senast fredag 12/4.

Kläder/skor som inte tas hem under lovet kommer att förflyttas till säckar som i sin tur flyttas till vår uppsamlingscontainer. Detta för att möjliggöra en storstädning som är beställt under påsklovet, hoppas på överseende.

Blänkare: Nu närmar vi oss sommaren med stormsteg…

30/4 Hattparad för MG, dag före röd dag fritids/klubben stänger 15.00. Valborgsmässoafton på Lemshaga inbjudan finns på SchoolSoft
1/5 Första maj = röd dag, hela skolan stängd
3/5 Skolloppet för F-4 på Lemshaga se info nedan
8/5 Skolansdag, Lemshaga öppnar upp för er alla 13-16.00. Se inbjudan som kommer.
13/5 Lemshagaforum, skolan stängd fritids/klubben öppet
15/5 Stänger fritids/klubben kl 15.00
20-21/5 Samrättningsdagar NP, skolan stängd, fritids/klubben öppet.
24/5 Planetspelen på MG
29/5 Dag före röd dag fritids/klubben stänger 15.00
30-31/5 Kristerhimmelfärd = röd dag, hela skolan stängd
6-7/6 Lov
11/6 Friluftsdag
13/6 Skolavslutning fm, fritids öppet som vanligt till 17.

Lite förinformation om en viktig aktivitet fredagen den 3/5.
Fredagen den 3 maj ska vi på Mellangården/ Villan springa Skolloppet för Barncancerfonden. Vi medverkar tillsammans med flera tusen elever i Sverige och Team Rinkeby är arrangörer.( se information på https://www.team-rynkeby.se )
Tanken är att under en timme springa så mkt man orkar/vill. Som vi alla vet är rörelse något som är viktigt för vår kropp. Både för hjärtat och hjärnan. Så vi gör något gott för oss själv.  Samtidigt springer vi detta lopp för en chans till mer forskning för cancer och i detta fall forskning för cancer som barn/ungdomar får. Även där vet vi att detta verkligen gör stor skillnad. När timmen är slut räknar vi antal varv vi har gjort tillsammans och ser hur många mil detta blir. Målet är att ta oss ända till Paris där Team Rinkeby har sin slut destination efter flera mils cyklande.
I samband med detta lopp har vi på skolan ett material där vi jobbar med sjukdomen cancer. Vi ser filmer, diskuterar och pratar. Nedan finns även länkar till en del av materialet som ni där hemma kan se tillsammans. Självklart väcker ett ämne som detta frågor och funderingar. Men oxå viktigt att prata om.
https://youtu.be/0RwPXMvJjTA – vad är egentligen cancer
https://youtu.be/IVOyj5kle80 – helt uni/strålbehandling
https://vimeo.com/260021541 – team rinkeby/skolloppet
Mer information kommer med nästa veckobrev. Nu önskar jag alla ett Gott, Glatt och förhoppningsvis Vårigt Påsklov. / Gottis

Tack för den här veckan,

Camilla, Ingela, Pernilla och Nils

 

En kommentar

Kommenteringen är stängd.