Saturnus veckobrev v 16

Hej alla barn och föräldrar i Saturnus!

Tack för en jättefin vecka tillsammans! Vi har verkligen passat på att vara ute mycket nu när vi haft mycket sol. Under nästan varje rast har vi satt på musik och barnen har dansat tiktok-danser och fått med även många plutobarn! Rolig aktivitet som tilltalar många och bidrar till en härlig gemenskap!

Matematik

Multiplikation och division är vårt nya område inom matematiken. Denna vecka har vi arbetat med 6:ans, 7:ans och 9:ans tabell. Vi har tillsammans fått förståelse och letat mönster i de olika tabellerna samt delat med oss av olika knep hur man kan tänka. Vi har gjort gemensamma uppgifter och spelat olika multiplikations spel. Nästa vecka ska vi arbeta med division.

Vi har även gjort ytterligare ett Nationellt prov i matten och denna gång fick vi öva på att visa med en skriftlig räknemetod hur man löst olika tal i addition och subtraktion. Det var ett tag sen vi arbetade med uppställning och vi kan se att många behöver repetera uppställning i subtraktion. Vi kommer skicka hem lite övningspapper nästa vecka för de som behöver lite extra träning.

Svenska/ SO/ Bild

Nu har båda grupperna fått besöka Lemshagas fina skulptur gjord av Carl Milles. Vi har fått lära oss om skulpturen och skrivit en liten faktatext samt skriva en egen reflektion/tanke som man gjort vid besöket. På bildlektionen fick de rita av skulpturen och det var verkligen en utmaning, men de blev så fina!

 

Läsläxa/ läsprojekt i Saturnus

Denna vecka delades den sista läsläxan ut i vår bok ”Nyckeln till skatten”.

Precis som tidigare år kommer vi att ha ett läsprojekt så här i slutet av terminen.
På onsdag nästa vecka får de en skrivbok med inklistrade uppgifter som ni ska följa hemma och notera i boken.
Alla de böcker som eleverna har lånat under skoltid på Gustavsbergs bibliotek kommer vi lärare att lämna tillbaka nästa vecka.

Engelska

Under fredagen repeterade vi texterna från unit 2 ”Family”. När alla fått öva på sitt uttal så fick de spela in när de läste texterna högt. Uppskattad och rolig övning och det var nyttigt och spännande att få höra sig själv läsa högt på engelska. Här nedan kommer ett exempel från en inspelning.

Träslöjd

Under lektionen på träslöjden fick eleverna vara ute med Nils och konstruera kojor och byggen med hjälp av naturen vid ”raketen”. Några elever som går på scouterna fick visa några tipps och trix.

Normer och värden

Under klassrådet kollade vi på den sista filmen i serien ”Berätta för mig” där vi får möta Rodde. Denna gång handlade det om grupptryck och utsatthet vid nätmobbning. I Roddes klass går Max. Max har problem hemma, hans mamma dricker för mycket och klasskompisarna hånar honom för det. En lärare sa till klasskompisarna men då fortsatte mobbningen i en chatt på nätet. Rodde är själv rädd för att bli mobbad så han skriver också elaka saker om Max i chatten. Har Rodde fallit för ett grupptryck?

Detta kändes väldigt aktuellt att prata om då vi vet att många är aktiva i olika chattar via spel och liknande hemma. Vi diskuterade vad man ska göra i liknande situationer som Rodde utsattes för. Barnen delade med sig av deras tankar och berättelser från deras egen vardag. Mycket lärorikt och viktigt. Prata gärna med ditt barn hemma om detta och uppmuntra dem till att våga säga ifrån när någon skriver något elakt, men framför allt att säga till en vuxen om de känner sig utsatta eller märker att någon annan blir utsatt för nätmobbning.

Teknik

Denna vecka avslutade vi vårt tema med olika uppfinningar och hur de kom till och utvecklas under tid. Denna gång var det gaffels historia som vi fick lära oss om. Vi funderade även över hur gaffeln kommer se ut och fungera i framtiden.

Idrott

Hej! Vi har fortfarande idrottsundervisning inne. Glada barn med skratt och fysisk aktivitet behövs i denna coronatid. Självklart anpassar jag/ vi undervisningen men barn är barn. De träffas på skolan hela dagen i klassrummet, ute på gården, i matsalen mm. Vi är inne en lektion i veckan tills dess att vädret är lite stabilare. Friluftslivet är ute som vanligt och nu ska vi förbereda oss för skolloppet som vi springer den 5 maj för hjärnfonden detta år. Mer info kommer.
Till friluftslivet är det gott med en frukt/ grönsak och bra med en egen flaska vatten. Det är oxå bra med kläder för rörelse och som kan få bli lite smutsiga. Gärna gympaskor.
Ha nu en fin aktiv helg! Tur att vi har vår och att vi kan vara ute i vår fantastiska natur. Jag har aldrig sett grillarna i Björkvik så välanvända.
Gympahälsningar Gottis

Övrig info

Hanan kommer att vara med oss två veckor framöver för att utföra sin praktik. Vi hälsar henne varmt välkommen till oss!

Vi vill även be om att ni gärna får ta med en plastburk, gärna i början på nästa vecka. Det kan förslagsvis vara en rengjord cream fresh burk eller liknande. Vi ska plantera och så frön.

Nästa vecka
må: Sovmorgon/Klubben, Sagoskrivning, SO mm.
ti: Friluftsliv/ NP matte (C-gruppen)
ons: Läsläxan förhörs och ny delas ut (se info ”Läsläxa” ovan)
to: NP i svenska,  NP matte (A och B-gruppen)
fre: Idrott

Trevlig helg!

Sara, Cissi, Nils och Vincent

 

4 kommentarer

Kommenteringen är stängd.