Saturnus veckobrev v. 17

Hej alla familjer i Saturnus

Det är så roligt att få starta upp nya projekt tillsammans med era barn. De är alltid så positiva till att lära sig något nytt och ger sig in i projekt med fantastisk lust och glädje. Den här veckan har mycket skett, vi fått ta del av Olles morfar som berättat om getingar. Vi har startat upp läsgrupper i engelska och tagit oss tillbaka till istiden och Stenåldern i so.

Engelska – läsprojekt

Vi har under veckan delat upp oss i par/mindre grupper om tre elever. Här har vi tillsammans fått välja en engelsk bok att läsa tillsammans. Eleverna har därefter fått fundera utifrån vår lässtrategi ”Spågumman” vad de tror boken kommer att handla om. Några valde här att utmana sig själva genom att skriva på engelska medan några skrev på svenska. De har även fått rita en bild som representerar boken de ska läsa. Några valde att rita av framsidan medan andra valde att rita delar av någon bild de hittat i boken. Vi har även tittat på vilka författare och Illustratörer våra böcker har. Något som förundrade många var att en av våra böcker hade Illustratören Emma Clarke vilket påminner om vår klasskompis i röd.

 

Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla en allsidig kommunikativ förmåga. Denna förmåga innebär att förstå talad och skriven engelska, att kunna formulera sig och samspela med andra i tal och skrift och att kunna anpassa sitt språk till olika situationer, syften och mottagare. I den kommunikativa förmågan ingår även språklig säkerhet och att kunna använda olika strategier för att stödja kommunikationen och lösa problem när språkkunskaperna inte räcker till.

Lgr 11 Engelska – syfte.

No – Expert besök av Olles morfar

Måndagen gästades av Olles morfar som hade med sig något väldigt spännande, nämligen tre stycken getingbon. Han berättade om getingens liv under ett år. Samt hur getingarna pollinerar våra växter. Vilket skapade många funderingar och frågor från eleverna. Vi fick även kika in i getingboerna för att se hur fint getingarna hade byggt. Han klippte även upp så vi fick se vilket fantastiska bobyggare getingen är med alla de rum och våningar som de gör i deras bon.
Det är inte bara getingar som pollinerar utan även bin och getingar. Så för att även få höra om dessa tittade vi på en film från Naturskyddsföreningen Bin Vi tittade även på ett avsnitt från Nyhetsmorgon på tv 4 där de berättar om hur jobbigt våra pollinerare har det just nu och hur vi kan hjälpa till genom att bygga bon och skapa bi-spa. Så vi har vid villan nu satt upp både ett bihotell och ett bi-spa för att ge våra kompisar lite extra hjälp med deras viktiga arbete.

      

Därefter för att få lite rörelse lekte vi tillsammans.

 

Bild – brev från Cissi

Veckans fokus var färg och form. Vi hade en härligt inspirerande bildlektion. Vi startade lektionen tillsammans på mattan. Jag hade gömt en massa föremål under en duk. På mattan låg färgade papper som ett rutmönster. Det var en riktig explosion i form och färg som väntade. Ett och ett plockades föremålen fram och eleverna fick hjälpa till att placera dem på de färgade pappren. Tanken var att kombinera olika färger för att skapa en speciell effekt, t ex genom att använda färgerna ton i ton, eller komplementfärger.

Därefter fick eleverna välja en form som de ritade av, klippte ut och klistrade på ett vitt papper.
Här tränade vi ögat, att verkligen försöka upptäcka och gestalta den yttre form som föremålet hade.

Vissa former krävde också mycket koncentration för att kunna klippas ut på bästa sätt.
Några elever hann rita av och klippa ut flera föremål och kunder göra ett litet collage.

Hälsningar Cissi

 

Ma – Multiplicera och dividera med 6, 7 och 9.

Det är så roligt att se hur eleverna reflekterar tillsammans och hittar nya strategier för att få större förståelse kring multiplikation och division.

Vi har den här veckan utforskat kring hur vi på olika sätt kan räkna ut olika tal i tabellerna 6, 7 och 9. Eleverna har under veckan hittat strategier för att räkna ut olika tal genom att gruppera grupper med 6, 7 och 9 för att sedan enkelt kunna duplicera talet för att räkna ut en högre multiplikation. Ex då eleverna ska räkna ut 8* 7 så har de kunnat se att de får samma svar genom att dubbla 4* 7 vilket har gjort det lättare att räkna ut. De har även hittat strategier i 9:ans tabell där de kan med hjälp av mönster räkna på fingrarna. Jag visade här ett sätt att räkna på fingrarna med nians tabell vilket eleverna tog sig an med glädje. Några av kompisarna ville sen själv hitta på en metod för nians tabell med hjälp av fingrarna och hittade på sin egen. Veckans ma- läxa återkopplar till veckans mattelektioner och är att självklart att befästa tabellerna 6,7 och 9. Detta kan du såklart göra på flera olika sätt. Be dina föräldrar att förhöra dig i bilen till eller från skolan eller någon aktivitet. Eller kanske gå in på appen nomp alternativ gå in på elevspel.se.

      

Nästa vecka:

Måndag: Hattar tillverkas till hattparaden årets tema som eleverna har bestämt är världen! Om du vill ta med en grund för din hatt så är det helt ok ex en mössa eller keps.
Tisdag: Hattparad OBS! Fritids stänger kl 15.00 (dag före röd dag)
Onsdag: Lediga
Torsdag:
Fredag: Skolloppet

Läxa vecka 17-18

Svenska:

  1. Läs kapitel 23  “Kanske datorer och en massa spel?”
  2. Träna på orden nedan så att du känner dig säker på hur de stavas.
  3. Hitta meningarna där orden finns med i kapitlet.
  4. Skriv av meningarna på ett papper för att därefter skriva in meningarna i det här dokumentet.
  5. Kontrollera att du har stavat alla orden rätt och att du har använt stor bokstav och punkt.
  6. Be en vuxen förhöra dig på orden och titta igenom dina meningar.  På fredag blir det läxförhör! Din lärare kommer läsa meningarna högt och du får samtidigt skriva ned meningarna eller ordet i din finskrivningsbok.

Ord: Kummelstjärna, Försvunnit, Skyndade, Tjuvgömma, Ställde, Lämnade, Upptäckt, Förtjänst, Tillsammans och Diskutera. 

Matematik: Öva på tabellerna 6, 7 och 9.

Info från fritids

Från 29/4 så är det utefritids på måndagar mellan 8.00-9.30 då skolan börjar.

Blänkare: Nu närmar vi oss sommaren med stormsteg…

8/5 Skolansdag, Lemshaga öppnar upp för er alla 13-16.00. Se inbjudan på schoolsoft och på hemsidan. Välkommen till Skolans dag på Mellangården 2019
13/5 Lemshagaforum, skolan stängd fritids/klubben öppet
15/5 Stänger fritids/klubben kl 15.00
20-21/5 Samrättningsdagar NP, skolan stängd, fritids/klubben öppet.
24/5 Planetspelen på MG
29/5 Dag före röd dag fritids/klubben stänger 15.00
30-31/5 Kristerhimmelfärd = röd dag, hela skolan stängd
6-7/6 Lov
11/6 Friluftsdag
13/6 Skolavslutning fm, fritids öppet som vanligt till 17.

Lite förinformation om en viktig aktivitet fredagen den 3/5.
Fredagen den 3 maj ska vi på Mellangården/ Villan springa Skolloppet för Barncancerfonden. Vi medverkar tillsammans med flera tusen elever i Sverige och Team Rinkeby är arrangörer.( se information på https://www.team-rynkeby.se )
Tanken är att under en timme springa så mkt man orkar/vill. Som vi alla vet är rörelse något som är viktigt för vår kropp. Både för hjärtat och hjärnan. Så vi gör något gott för oss själv.  Samtidigt springer vi detta lopp för en chans till mer forskning för cancer och i detta fall forskning för cancer som barn/ungdomar får. Även där vet vi att detta verkligen gör stor skillnad. När timmen är slut räknar vi antal varv vi har gjort tillsammans och ser hur många mil detta blir. Målet är att ta oss ända till Paris där Team Rinkeby har sin slut destination efter flera mils cyklande.
I samband med detta lopp har vi på skolan ett material där vi jobbar med sjukdomen cancer. Vi ser filmer, diskuterar och pratar. Nedan finns även länkar till en del av materialet som ni där hemma kan se tillsammans. Självklart väcker ett ämne som detta frågor och funderingar. Men oxå viktigt att prata om.
https://youtu.be/0RwPXMvJjTA – vad är egentligen cancer
https://youtu.be/IVOyj5kle80 – helt uni/strålbehandling
https://vimeo.com/260021541 – team rinkeby/skolloppet
Mer information kommer med nästa veckobrev. Nu önskar jag alla ett Gott, Glatt och förhoppningsvis Vårigt Påsklov. / Gottis
Tack för den här veckan
Camilla, Ingela, Pernilla och Nils

4 kommentarer

Kommenteringen är stängd.