Saturnus veckobrev v.18

Hej alla fantastiska Saturnusar!

Körsbärsträdet står i full blom och ytterligare en vecka är gjord. Det är lite skrämmande att inse att det inte är alltför många veckor kvar innan vi och eleverna slutar i Saturnus. Veckan har bjudit på flera intressanta och spännande fakta om t ex bronsåldern, densitet, omkrets samt NPs gruppuppgift i svenska. 

 

 

 

Vi avslutande veckan med Skolloppet. Vilken energi och glädje att äntligen få springa hela Mellangården tillsammans. Saturnus stod för uppvärmningen tillsammans med Gottis. Vi i Saturnus sprang tillsammans 365 varv vilket resulterade i 14,6 mil. Wow!

För er som vill bidra till Barnhjärnfonden går det bra att swisha vårt egna swishnummer 123 031 62 08 Lemshaga Akademi. Sista dagen att swisha sitt bidrag är den 25/5. För mer info om loppet: Föräldrabrev

 

   

   

 

 

 

Kunskaper

 

Singma

Under veckan har vi arbetat klart med kapitlet Vinklar och geometriska former. Vi har arbetat med både två- och tredimensionella former samt lärt oss skillnaden mellan dessa. Vi har även lärt oss om begreppen: hörn, kant, sida och sidoyta.  

Dessutom har vi börjat med nästa kapitel Omkrets, area och skala. Vi har undersökt vad omkrets är samt har vi mätt olika figurers omkrets. 

 

  

 

SO – Bronsåldern

Vår resa tillbaks i tiden har fortsatt och denna vecka besökte vi bronsåldern. Vi fortsatte att titta på Arkeologens dotter där Nim och Fridolin nu reste vidare  och kom till bronsåldern.  Ytterligare har vi läst och och skrivit om perioden. Nu fick vi veta att den första metallen kom till norden, brons. Vi fick veta att denna metall var väldigt dyr och att endast de rika som hade råd att byta till sig denna metall. Nu kunde man även använda ullen till att göra kläder. Vi fortsätter vår resa mot järnåldern. 

 

NO – flyta eller sjunka

Vi fortsatte våra experiment och denna vecka var det dags att undersöka om föremål flöt eller sjönk. Vi undersökte olika föremål och gjorde en hypotes innan. Vi kunde enas om att det troligtvis hade att göra med hur hårt eller kompakt ett föremålet var. Vi tittade även på ett avsnitt av NO-tv som undersökte samt förklarade begreppet densitet. 

 

Hem och skolan

 

Fritidshemmens dag 10/5

Detta vill vi självklart uppmärksamma tillsammans med eleverna på fritids och fritidsklubben. Aktiviteter och lekar drar vi igång vid 14:00 efter att alla ätit mellis, vi beräknar sedan att avsluta aktiviteterna vid 15:30. De elever som vanligtvis inte brukar stanna kvar på fritids får mer än gärna stanna kvar på fritids under samlingen. Vi kommer tillsammans förberett dagen med att fundera över vad som skulle hända om fritids inte fanns. Fundera gärna hemma och skriv ner era tankar kring frågeställningen:

– Vad skulle hända om fritids inte fanns?

/Fritids

 

Dags att anmäla inför sommarlovet. 

För att vi ska kunna fördela personalen behöver vi att ni fyller i närvarotider i Schoolsoft. Vill ni vara lediga skriver ni ledigt i kommentarsfältet. Alla elever som har ifyllda tider räknar vi som närvarande. De som inte har ifyllda tider räknar vi som lediga.

/Fritids

 

Skolans dag 11/5

På onsdag har Lemshaga Skolans dag mellan kl.13-15. Vi välkomnar alla gamla och nya familjer att besöka skolan och se vår verksamhet. För mer information om vad Mellangården bjuder på se inbjudan. Välkommen till Skolans dag på Mellangården 2022. Denna dag är det extra viktigt att inte glömma bort att checka ut er när ni går hem. 

Efter skolans dag ska all personalen på skolan gå en utbildning vilket innebär att det kommer att vara vikarier på fritids från 15:00, alltså ingen ordinarie personal.

 

Kommande tekniklektioner

Vi har arbetat med de fem enkla maskinerna och som avslut på detta tema kommer eleverna att få skapa en lekpark i miniatyr. Till dessa lektioner har eleverna planerat och skissat på förslag på på lekplatser. För att skapa dessa behöver vi material i form av  “skrot” hemifrån  t ex urtvättade konservburkar, mjölkpaket och annat som ni anser är lämpligt.

 

Läxa:

 • Läsresan – eleverna har fått med sig en stencil att arbeta med utifrån kapitlet vi läser i skolan. Ni får välja om ni vill ta med stencilen tillbaka till skolan eller scanna/fota av och lägga upp på classroom. 

 

Information inför vecka 19:

Måndag

 • Skolan börjar kl.9.40. 

Tisdag

 • Slöjd – vi ser gärna att de elever som har slöjd första lektionen kommer till Villan först och lämnar sin väska.
 • De elever som har kören kommer att genomföra en Partykonsert för övriga elever på Mellangården. Till denna dag får de som är med i kören gärna ha färgglada tröjor på sig. De får även gärna träna på låtarna Lilla kören vt22 texter /Jonas

Onsdag:

 • Musik och bild. 
 • Välkommen att besöka oss på Skolans dag mellan kl.13-15. 

Torsdag

 • Friluftsliv – ta med vattenflaska och en extra frukt. 

Fredag

 • Idrott – ta med kläder för utomhusidrott. Glöm inte bort att ta med handduk till duschen efteråt!

 

Kommande händelser:

 • v.11-20 – Nationella proven
 • v.19 – 10/5 Fritidshemmets dag. 
 • v.19 – 11/5 Skolans dag kl. 13:00-15:00. Välkomna!
 • v.20 – 20/5 Planetspelen 
 • v.22 – Återkoppling NP. Återkommer med exakt datum!
 • v.23 – 8/6 Friluftsdag
 • v.23 – 10/6 Skolavslutning kl.9.00. Välkomna!

 

Vi önskar er en trevlig helg!

 

 

Ingela, Daniel, Vincent, Caroline och Tina

 

ingela.eriksson@lemshaga.se 

daniel.ekmark@lemshaga.se 

caroline.lorne@lemshaga.se 

vincent.karlsson@lemshaga.se 

tina.fredriksen@lemshaga.se 

Villan: 08-586 313 11

Fritids MG: 08-586 313 27

 

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.