Saturnus veckobrev v 20

Hej alla barn och föräldrar i Saturnus!


Skola och hem

Läsprojektet
Nu är vår blivande lästårta nästan fem meter! Tack för att ni läser hemma med era barn. Hoppas att ni har många fina lässtunder tillsammans. Glöm inte att använda er av läsfixarna vid boksamtalet och att notera i läsloggen. Nu har vi bara två läsläxor kvar, v 21 och v 22. Vecka 22 kommer vi även att ha en sista engelskläxa.
Liksom tidigare år behöver vi hjälp av er med att baka lästårtor till skolavslutningen. Vem vill bidra? Ni får gärna börja anmäla till mig nu.

 

Elevers ansvar och inflytande

Besök av nya elever

Eleverna var indelade i små grupper som fick ta emot en ny elev var. I varje grupp fick en elev hämta upp sin nya kompis vid eken.
Jag pratade med en ny förälder som var mycket glad och imponerad av det fina välkomnande som hennes son fick. Vi känner oss väldigt stolta över våra elever som har ett så fint och välkomnande sätt!
Under förmiddagen hade vi två samlingar och lektioner. Maria pratade lite om Klubben och vi fick vara i de nya klassrummen.
Eleverna fick också prova sina nya Jupitergränser, vilket bl a innebär att vara vid Lillgårdens gungor.
Naturligtvis blir det mycket att ta in en sådan här dag och till hösten kommer allt nytt återigen att introduceras för alla elever.
Vi hade i alla fall en mycket fin förmiddag tillsammans.

      


Kunskap och lärande

No och matte 

Vi har fortsatt med vårt NO -tema om luft och pratat om lufttryck. Vi utförde ett experiment, vars resultat nog förvånade de flesta! (Se bilderna) I matematiken har vi fortsatt med att öva skriftliga räknemetoder samt arbetat med bråk. Både genom uppgifter, problemlösning och spel. Nästa vecka, på tisdag får vi ett spännande besök av Helène Sandström som arbetar på Prim där dom bland annat skapar de nationella proven för åk 3. Hon skall göra en utprovning av nästa års prov.

    

     


Faktatexter med stödord

Under de nationella proven lyckades alla elever bra med att återge en faktatext med hjälp av stödord. Den här veckan har eleverna fått börja att skriva en egen text om bronsåldern utifrån några bestämda stödord. De har även fått använda sig av en faktatext i vår forntidsbok. De har skrivit på sina I-Pads. Det har varit ett mycket bra och fokuserat arbete.

      

    

Gröna gruppen har fortsatt måla på sina fina hällristningar. Mönstren stiger fram ur skuggorna…

Under fredagen tittade vi på ett avsnitt om Sveriges historia, denna gång om vikingarna. Under detta läsår kommer vi inte att arbete med vikingarna. Där får lärarna i fyran ta vid. Men jag vill gärna ge en liten inblick i denna spännande period. När vi besöker historiska museet kommer vi ju att kunna besöka Vikingadelen och se många spännande fynd, inte minst i guldrummet.
Gå gärna till det nya museet Vikingaliv, på Djurgården i sommar!


Vikingadag

Nu på söndag den 21 maj är det Vikingadag på Säby gravfält, Återvall. Kl 11-15 bjuder Hembygdsföreningen in till många spännande aktiviteter.
Vikingadag affisch 2017b


Nästa vecka

Måndag: Det blir ingen vanlig IUP/slöjdlektion. Efter lunch åker vi till Hembygdsmuseet på Ingarö och fixar vår utställning.
Tisdag: Båda grupperna får besök av Heléne Sandström som är med och utformar de nationella proven i matematik.
Idrott för båda grupperna
Onsdag: Rytmik, musik/bild. Fritids stänger kl 15, dag före röd dag.
Torsdag och fredag lov (fritids är öppet under fredagen)

 

Viktiga datum
22/5 Klassen till Hembygdsmuseet för att göra utställningen (under skoltid)
25/5 – 26/5 Lov (Fritids är öppet 26/5)
28/5 Vernissage kl 12-15 på Hembygdsmuseet
29 och 30/5 Öppet hus NP för föräldrar, 29/5 kl 15-16.30 och 30/5 kl 14-15.30. Vi ses i Villan.
1 juni Grön grupp till Historiska museet
2 juni Röd grupp till Historiska museet
5/6 Studiedag eleverna är lediga (fritids stängt)
6/6 Sveriges nationaldag alla är lediga (fritids stängt)
9/6 Friluftsdag: Vi städar stränder på Ingarö
12/6 Fadderdag
14/6 Sommaravslutning
Trevlig helg!
Cissi, Hanan, Sara, Nick och Maria

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']