Saturnus veckobrev v. 3

Hej alla i Saturnus,

Nu har det blivit halt på skolgården och vi har valt att spärra av vissa delar på skolgården där det har blivit isbanor för att ingen ska göra sig illa. Vi har pratat med eleverna om detta för att alla ska visa hänsyn till avspärrningarna. När vi pratade om detta inne i röd var det så härligt att höra er elevers förståelse kring dessa avspärrningar då ni uttryckte att ni förstod att dessa avspärrningar är för er säkerhet. Hoppas nu att det kommer lite snö istället så vi slipper dessa isbanor och istället får åka skärlapp i backen samt skapa och bygga i snön.

Bild tillsammans med Cissi – John Bauer

Inspiration från John Bauer. Under hela vårterminen kommer vi att inspireras av den kände svenska konstnären John Bauer.

Ni vet han som fascinerades av skogen och illustrerade alla fantasifulla väsen som lever där…

Under sommaren läste jag (Cissi) en roman om honom och hans liv. Dessutom har jag tagit del av olika material, tex artiklar om den tragiska olyckan på Vättern i november 1918 (för 100 år sedan) då båten Per Brahe sjönk och hela familjen Bauer och resten av passagerarna dog under en stormfylld resa på Vättern.

Under vår första lektion har vi fått lära oss mer om hans liv och sett ett klipp från en film om John Bauer samt en intervju med Margareta Bauer, hans brorsdotter. Vi såg även på ett bildspel med hans fina målningar med olika väsen från skogen.

Vi komma att lära oss mer om John Bauer och inspireras av hans konst. Detta gör vi bl a genom att använda vår fantastiska miljö runt Lemshaga som lockar fram vår fantasi.

Vi kommer att teckna med skisspennor och tusch samt måla i akvarell. När våren kommer går vi ut och fotograferar samt tecknar och målar utomhus.

Inför nästa veckas bildlektion (och veckan därpå för andra gruppen) får eleverna gärna ta med sig ett gammalt föremål som de ska teckna av.

Ett tips som jag vill ge er föräldrar redan nu är att besöka Jönköpings läns museum där ni kan se hans fins skisser. Dessutom kan man åka på ”Trolska båtturer” på sjön Brunn, nära Gränna, där John Bauer och hans familj bodde sommartid.

Friluftsliv – Skridskor

 

 

Tisdagen bjöd på fantastisk skridskoåkning i solen på Ekvallen. Eleverna i Saturnus och Uranus åkte tillsammans i det fina vädret. Vi lekte lekar, körde lite skridskoteknik, körde lite passningsspel med klubbor. Några körde även match. När det sedan blev dags för lunch så njöt vi av vår medhavda matsäck och varma dryck som värmde oss lite till.

 

 

 

 

 

Information från skolan:

21/1-6/2 Enkäten VÅGA VISA
På måndag kommer vi att dela ut enkäten Våga visa som vi lyfte under vårt föräldramöte under Ht-terminen där ni föräldrar och elever kommer att få svara på ett antal frågor. Undersökningen pågår mellan den 21 jan – 6 feb ni kan göra den digitalt eller genom att fylla i dokumentet ni får och därefter lämna in till oss.

Utvecklingssamtal VT 2019
Den 28 och 30/1 så erbjuder vi er föräldrar och elever utvecklingssamtal. Ni kommer även bli erbjuden ytterligare samtal i samband med att de Nationella proven har blivit rättade. Inför utvecklingssamtalet ska ni fyllt i det dokument som finns på school soft senast 2 arbetsdagar före samtalet.

30/1 – Utvecklings-samtalsdag
Onsdag den 30/1 är det utvecklings-samtalsdag och ordinarie lektioner utgår.
Fritids och Klubben ansvarar för verksamheten denna dag. För att kunna planera inför dagen behöver vi veta om ditt barn ska vara närvarande denna dag.

Var god skriv en kommentar i schoolsoft under mina tider: Ledig alt. Närvaro senast onsdag den 23/1. 
Hälsningar Fritids och Klubben

Föreläsning Reggio Emilia den 6/2 kl.18.30 
Några gånger om året utvidgar vi föräldrakoordinatorsmötet och går ut med en allmän inbjudan till en kväll med fokus på skolans pedagogiska profil. Denna gången är det Cecilia Högsveden-East som kommer att tala om skolans Reggio-Emiliainspiration. Om ni vill delta vill vi att ni anmäler er senast den 1:a februari via Schoolsoft. Detta för att kunna
ordna lämplig lokal.
Välkomna!
önskar Föräldrakoordinatorgruppen

Blänkare:

28/1 – Utvecklingssamtal pågår
30/1 – Utvecklingssamtalsdag
31/1  – Klassträff i Villan – Utmaningar, Lotteri, Korv & Fika Inträde 25 kr. Meddela gärna hur många ni är som kommer så klassföräldrarna kan planera inköp.
6/2  – Föreläsning Reggio Emilia kl.18.30
8/2  – Vi i Mellangården startar upp igen och nu är alla på Mellangården med från Pluto till Saturnus
13/2 – Allaktivitetsdagen på Mellangården,
18/2 – Skolbio i Gustavsberg

Nästa vecka:

Måndag:
Tisdag:
Onsdag: Idrott
Torsdag:
Fredag: Nytt kapitel i Nyckeln till skatten

Läxa vecka 3-4
Nu kör vi igång med läsläxan igen.
Vi kommer nu att ge er möjlighet att delge varandra om era tankar kring veckans kapitel genom Google Classroom. Ni kommer här använda er av våra lässtrategier precis som vi gjort i läxboken men istället för att enbart skriva till oss mentorer kommer du nu även få ta del av alla kompisars tankar.
Du kan även såklart välja att läsa en valfri bok och berätta om denna för dina kompisar med hjälp av lässtrategierna.

Det finns två uppgifter att göra en för ”Skattjakten del 2” samt en för ”Valfri bok” Vi testar detta och självklart utvärderar vi tillsammans med eleverna om någon vecka.

Du går in på Google Classroom antingen via din dator genom att skriva Google Classroom i sökfönstret eller genom att ladda ned Classroom på din läsplatta. Alla elever har sitt eget användarnamn och lösenord. Användarnamnet är namn.efternamn@lemshaga.se lösenord är ….09.

Schackutmaning

Vi fortsätter vårt arbete med schack både under skoltid samt fritidstid mån och torsdagar 15-16.

Nu har vi äntligen fått våra fina schackbräden och är en riktigt schackklubb!

Veckans kluring

Veckans kluring – facit

Tack för den här veckan,

Camilla, Ingela, Maria, Pernilla och Nils

8 kommentarer

Kommenteringen är stängd.