Saturnus veckobrev v 3

Hej alla fina Saturnusar!

Tack för en bra vecka tillsammans med nya kunskaper, lekar och erfarenheter. Det är så härligt att se hur fint ni har välkomnat våra nya kompisar och vi hoppas att ni ska trivas hos oss!

 

Kunskaper
Utveckling och lärande

SO
”Varje gång en arkeolog sätter spaden i jorden förändras historien”.

 


Hur kan vi veta något om historien?
Arkeologer har hittat material som de har undersökt och tidsbestämt med hjälp av olika metoder.
Historiker har delat in forntiden i perioder. (Inte visste människorna då att de  levde på stenåldern?)

Under måndagens uppstart av vårt nya arbetsområde; Forntiden, såg vi en film om Sveriges historia.
Det var historikern Dick Harrysson som guidade oss genom vår historia.

För 15 000 år sedan, när den tjocka inlandsisen sakta började lämna vårt land, vandrade de första svenskarna in i Sverige. Här finns nämligen ingen urbefolkning. Alla har på något sätt vandrat hit. Jägare följde i djurens spår. De vandrade in via Skåne och norrut. Under jägarstenåldern var vi egentligen fiskare, samlare och jägare.

Inlandsisen har lämnat spår i naturen – inte så konstigt när den vara 2 km tjock! Isen tyngde också ner landskapet så enormt att vi fortfarande märker av dess verkningar genom den sk landhöjningen.

Under friluftslivet ville vi undersöka hur tjock isen var. Kan man verkligen föreställa sig eller förstå det?
Hur kan vi veta när vi har gått 1 km? Hur lång tid tror ni att det tar?
En elev visste att det tar 6 min för henne att springa en kilometer, så kanske dubbelt så lång tid?
Med hjälp av en app på mobilen, (runkeeper) kunde vi veta när vi hade gått 1 km.
Vi använde oss också av ett meterhjul för att uppskatta avstånd.

 

 

 


Barbro Maassen

Under torsdagsförmiddagen besöktes vi av läraren och författaren Barbro Maassen som berättade för oss om Axel Wennberg och hans liv på Ingarö för ca 100 år sedan. Allt grundar sig på de dagböcker som han skrev. Så spännande att få en inblick i hans liv och hans tankar och känslor.

Tack Barbro för att du inspirerar oss att lära oss mer om vår egen historia och vår hembygd! En varm person med genuint intresse för både eleverna och vår historia.

 


Matematik

Vi har fortsatt vårt arbete kring massa och volym, denna vecka med fokus på volym; liter, milliliter.
Nästa vecka kommer vi att avsluta detta kapitel, börja med den nya matteboken samt göra förberedande övningar inför de nationella proven.


Magi på Lemshaga

Veckans sagoskrivning med Liza och Cissi blev tyvärr uppskjuten till nästa vecka pga vård av barn. Nästa vecka, den 24 januari, är det Moa, Ida, Malou, Felix och Lukas som ska få skapa en gemensam saga kring en plats på Lemshaga, en portal och magiska väsen.
Sagoskrvningen sker kl 12-14 och det innebär att de inte behöver ha med sig idrottskläder denna dag.

 

Normer och värden/
Elevernas ansvar och inflytande

Klassrådet
Vi började med att göra en Visible Thinking rutin, den sk dragkampen. Vi vill synliggöra hur eleverna har det på rasterna och hur samspel och lek kan utvecklas.
 Frågan var: Hur var det på lunchrasten? Eleverna fick en grön och en orange lapp att placera på linjen. Bra – Sådär – Dåligt

Sedan fick eleverna sätta upp sina lappar och kommentera detta.

Vi pratade också om hur veckans värdar kan hjälpa till på rasten för att se till att ingen är ensam och att hjälpa till att hämta en vuxen om det behövs. Vi har tidigare provat detta, men vissa elever tog på sig för mycket vuxenansvar och det var inte meningen. Därför tänker vi göra en omstart med ”de rosa västarna” nästa vecka. Naturligtvis fortsätter vi att utvärdera detta. Eleverna har själva önskat att vara mera delaktiga i vad som händer på rasterna och det uppskattar vi verkligen.

 

Vi avslutade med att skriva uppåtpuffar till varandra. Alla fick sedan ett kort med 20 komplimanger. En liten skatt som alla var så glada och tacksamma över. Vilka fina och generösa elever vi har!

   

Nya kompisar
Vi är så glada över våra nya kompisar Siri och Malou. Vi hoppas verkligen att ni ska börja känna er hemma hos oss!

 

Skola och hem
Vi har nu bestämt att föräldramötet kommer att vara den 12 februari kl 17:30-19:00. Vi är medvetna om att syskon i Neptunus har föräldramöte samtidigt, men eftersom vi har en speciell gäst som kommer till oss och det inte fanns så många datum att välja mellan, blev det så denna gång. Vi hoppas ni har möjlighet att komma ändå!
Vår gäst heter Ulrika Andersson och hon ska komma till oss och föreläsa lite om internet och hur skärmtiden påverkar oss. Och just i den här åldern när våra elever börja röra sig ute på nätet och använda mobiler så känns detta väldigt aktuellt. Vi kommer även dela med oss om vad som händer under vårterminen samt lite information kring de nationella proven.
Varmt välkomna!


Inbjudan till Inspirationsmässa: Inbjudan inspiratörer 2020

Kom och dela med dig av dina erfarenheter om utbildning, jobb eller andra livserfarenheter till våra elever i åk 7-9. Du gör det dels i våran ”mässlokal” och dels i korta 20 minuters föreläsningar. Vi kör 18 mars från lunch till ca 15.00. Är du intresserad eller frågor, maila: fredrik.pettersson@lemshaga.se Senast den 18 februari behöver du tagit kontakt!

 

Kommande datum:

Biblioteksbesök i Gustavsberg: 27 januari gröna gruppen, 3 februari röda gruppen.
Det är viktigt att alla har med sig sitt lånekort denna dag.

29/1 Utvecklingssamtalsdag – Skolan stängd, fritids öppet Samtalstider finns nu publicerade på school soft.
12/2 – Föräldramöte 17:30-19:00
20/2 Skolbio
21/2 – Allaktivitetsdag
Sportlov v.9


Nästa vecka

Under nästa vecka kommer ni att få hem en enkät Våga visa, som vi ber er fylla i och lämna till mig (Cissi) eller Sara i ett igenklistrat kuvert senast den 5 februari. (Detta gäller inte de nya eleverna)

Nils kommer tillbaka efter sin föräldraledighet. Välkommen till oss!

Må: Sovmorgon/klubben, SO
Ti: Bild ny konstnär, slöjd (ny slöjdgrupp trä/textil)
Ons: Läxförhör, ny läxa delas ut. Enkäten Våga visa delas ut i samband med läxan. Titta i ditt barns läxmapp! Musik för röda gruppen
To: Slöjd, Kör
Fre: Läxförhör: Unit 10: Things

 

Trevlig helg!
Cissi, Sara och Vincent

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.