Saturnus veckobrev v. 35

Hej alla Saturnusar!

Nu har vi fått uppleva den första ”riktiga” skolveckan enligt det vanliga schemat. Det har längtats och frågats om när vi ska ha ”matte” och ”svenska” m.m. Och de är roligt att få uppleva era barns längtan efter att få lära sig mer!

Svenska

Vi har arbetat med alfabetisk ordning. När används det, samt varför kan det vara bra att sortera på det viset? Barnen har delat med sig av många kloka tankar. Vi stötte på en gång på problemet om några namn började på samma bokstav, och det dröjde inte länge för idéer kom upp om att man kunde använda den andra bokstaven osv. Tänk vilka smarta barn vi har!
Vi har även repeterat hur man skriver meningar med stor bokstav och punkt men fokuserat mycket på skiljetecken. När behövs ett utropstecken eller frågetecken?

Nu har vi delat ut den nya läseboken och teminens första läsläxa ur Nyckeln till skatten, som är en fortsättning på vår tidigare läsebok.  Läs gärna varje dag! Det är roligt att höra att så många fått upp sitt läsflyt. Läsning under sommaren ger resultat!

Som förberedelse inför Skansen besöket har vi läst gamla texter ur läseböcker från den tiden och upptäckt många olika skillnader på hur språket lät på den tiden i jämförelse med nutid. Vi har tittat på två avsnitt ur ”Madicken” och reflekterat över frågorna; Vad ser du för skillnad på hur det är att vara i skolan då och nu? På vilket sätt kunde man märka att någon var fattig respektive rik? Hur skiljer sig deras klädsel från våra?

Matematik

I matematiken har vi lärt oss att uppskatta och väga massa i gram och kg. Vi har läst av olika sorters vågar samt jämfört  massan av olika föremål. Men även använt oss av blockmodellen när vi löst olika problem som handlat om massa.

Friluftsliv

Vi hade en fantastisk förmiddag på Södersved där vi kollade av simkunnigheten samt lekte gammaldags lekar som exempelvis ”bro-bro och breja” och ”katten och råttan” som förberedelse inför torsdagens utflykt till Skansen.

Normer och värden

Vi har pratat om hur positiva tankar och kommentarer smittar av sig, precis som negativa. Att genom att bara tänka positivt om sig själv, kan göra underverk! Tänker jag att jag alltid är dåligt på något, så blir det ofta så att man blir det. Men tänker man positivt, att det här klarar jag, då gör man oftast det! Vi skapade därför en pepp-vägg i varje klassrum där vi vill uppmuntra till positivt tänk kring sig själv och andra.

Skola och hem

Skansenutflykten 5 sept:
OBS! Vi vill påminna om att ni lämnar 60 kr per elev snarast om ni inte redan gjort detta.

Viktigt denna dag är att den gröna gruppen kommer att åka med en buss som går 8:04 från Lemshaga. Ni som är på morgonfritids möts upp 7:30 utanför mellangårdens nedersta ingång där Cissi finns. Vi lämnar mellangården 7.40. Övriga elever samlas vid IP kl 7.45. Viktigt att komma i tid så vi inte missar bussen!

Den röda gruppen samlas som vanligt i villan och kommer att åka med en buss som går 8:53 från Lemshaga och därför lämnar vi villan 8:30.

Till denna dag så behöver barnen ha med sig en rejäl matsäck, särskilt ni som kommer att stanna på Klubben när ni kommer tillbaka till skolan. Ni behöver ha med er en extra smörgås och frukt till mellis.

Vi är åter vid skolan ca kl 15.30. Vi kommer att ha med klasstelefonen om ni behöver komma i kontakt med oss.

Tips kring kläder och matsäck inför den 5 september!

Var tror du att du hade bott år 1906? I ett torp? På en stor gård? Hur var du klädd om du levde på den här tiden? Barnen hade inte så färgglada kläder som nu. Svart, brunt, grått och blått var vanliga färger. Pojkarna hade knäbyxor och skjorta. På huvudet hade de en skärmmössa, ungefär som Emils ”mysse”. Flickorna hade klänning eller blus och kjol, aldrig långbyxor. För att skydda kläderna var det vanligt att de hade ett förkläde på sig. Flickor hade hatt eller sjalett på huvudet.

Tips på matsäck:
Kalla potatisar, äpple, 1 liten flaska mjölk 

Limpsmörgås med stekflott, 1 flaska mjölk, limpsmörgås med stekfläsk/korv och 1 med ost, 1 flaska mjölk 

Kokt ägg, limpsmörgås med korv eller ost, 1 flaska mjölk 

Tänk på att 1906 fanns det inte plastpåsar eller aluminiumfolie. Smörgåsar slog man in i smörgåspapper och dryck hade man med sig i en glasflaska. Hela matsäcken kan du packa i ett knyte eller i en korg. Om du vill ha med dig ”moderna” saker som bananer eller läsk, så tänk på att något sådant hade aldrig ett barn 1906 ätit eller druckit!

 

(Vi pratade om att t ex pannkakor och köttbullssmörgåsar också är okej att ta med sig.)

 

Sommarläxan

Om man inte redan lämnat in den så kommer en liten påminnelse igen:
I sommar vill vi att du funderar över en plats som får dig att må bra. Kanske är det på havet, i skogen, i ditt rum eller kanske är det lantstället ni brukar vara på? 

Skicka ett mejl med en bild på den platsen som du gillar. Skriv och berätta om varför du gillar den platsen och varför den får dig att må bra.

Tag även gärna med en bok som du har läst i sommar.
Glöm inte att lämna in lapp för Självständig hemgång och Datoravtalet (bildpublicering).
Eleverna får gärna ha med sig en vattenflaska eller mugg (med namn på) att ha i Villan.
Om man vill lägga ett papper i bänken så ska det vara storleken 50X59 cm.
OBS! Det är mycket viktigt att alla elever har med sig regnkläder och stövlar samt extrakläder. Vi är ute varje dag.

Saturnus föräldramöte blir den 12 sept kl 17.30-19. Då berättar vi mer om läsårets innehåll.

Höstens utvecklingssamtal blir den 23 och 25 sept. Tider läggs ut på school soft två veckor innan.

Nästa vecka:
måndag: Sovmorgon/ Klubben (obs)
tisdag: bild, slöjd för stjärnan och galaxen.
onsdag: läsläxan förhörs och delas ut, musiklektion (röd grupp)
torsdag: Utflykt till Skansen, OBS! Matsäck+gammeldags kläder
fredag: Idrott (ute) för både grön och röd

Trevlig helg!

Sara, Cissi, Vincent och Johannes

6 kommentarer

Kommenteringen är stängd.