Saturnus veckobrev v.35

Hej alla fantastiska Saturnusar!

Ytterligare en vecka är till ända. Denna vecka blev ett extra långt veckobrev på grund av att vi har så många spännande saker på gång. Veckan har gått i tecken som värdegrund, berättande text, tusental, historia och John Bauer

Vi har löss på besök i klassen. Om vi alla hjälps åt att titta igenom barnens hår, under helgen, så kan vi snabbare bli av med småkrypen. Tack för er hjälp!

 

Kunskaper

Läsresan

Nu har vi äntligen påbörjat vårt arbete med vårt ny material i svenska, Läsresan. Varje kapitel sträcker sig över 2 veckor. Till varje kapitel kommer vi att läsa olika typer av texter. I det första kapitlet fick vi läsa om Flickan och cirkushunden som är en berättande text. 

Till varje kapitel kommer vi att arbeta med Ord att förstå samt Ord att stava. Till materialet finns en elevwebb där eleverna kan läsa alternativt lyssna på texten. Det finns även olika övningar som eleverna kommer att få prova på allteftersom vi arbetar med materialet. Eleverna har inloggningar till webben och ni får gärna gå in och titta på denna tillsammans med era barn. 

 

     

  

 

Singma

Äntligen är vi på gång med ett nytt härligt kapitel i vår nya mattebok. Första kapitlet heter Räkna till 10 000. Vi har diskuterat om hur många hundratal det går på ett tusental samt hur många tusental det går på 10 000. Vi har även undersökt positionssystemet samt siffrornas värde, t ex vilket värde har siffran 4 i talet 4235? Vi har även jämfört och storleksordnat tal, där vi använder begrepp som större än och mindre än

 

     

 

 

Närområdets historia

Förra veckan besökte vi fornborgen på Norrängsudden. Denna vecka var det dags att dokumentera detta i vår bok om Närområdets historia. Vi började med att återberätta vad vi sett och hört under vårt besök vid fornborgen. Därefter hade vi förberett en lucktext som eleverna fick fylla i. De klistrade in bilder från vårt besök samt en ritad bild om hur de trodde att fornborgen såg ut innan den blev en ruin. 

 

Friluftsliv

Så var dagen kommen när det var dags för oss pedagoger att stå till svars för vår utmaning. Vi pedagoger fick bada men det fick även de elever som ville. Gottis hade möjlighet att se över elevernas simkunnighet (i år 6 är kunskapskravet Eleven kan simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge). Vi hade även lekar och andra aktiviteter utöver simningen. 

   

   

 


Sommaruppgifterna

Eleverna har denna vecka fått börja arbeta med sin sommaruppgift. Vi har skapat en presentation som eleverna kommer att få jobba i. Denna vecka fick de börja med att berätta om den bild de valt. Frågorna Vad? Varför? och Hur? skulle besvaras. De har även fått börja skriva en faktatext om djuret/insekten/föremålet de valt. 

 

Bild med Cissi

Inspiration från John Bauer

Under höstterminen kommer vi att inspireras av den kände svenske konstnären John Bauer. 

Ni vet han som fascinerades av skogen och illustrerade alla fantasifulla väsen som lever där…

Han föddes 1882 i Jönköping, gick konstskola i Stockholm och bodde under en längre tid i ett hus vid sjön Bunn, nära Gränna.

Under vår första lektion fick vi lära oss mer om hans liv och såg ett klipp från en film om John Bauer. Vi fick även höra om den tragiska olyckan på Vättern i november 1918, då båten Per Brahe sjönk och hela familjen Bauer och resten av passagerarna dog under en stormfylld resa på Vättern. Händelsen kantades av mystik och vissa personer undrade till och med om skogens väsen var inblandade… 

Om familjen hade valt att ta tåget istället för båt, kanske de hade kunnat fortsätta sitt liv i det nya huset på Djursholm, där även Ester skulle få sin ateljé.

Vi kommer att lära oss mer om John Bauer och inspireras av hans konst. Detta gör vi bl a genom att använda oss av vår fantastiska miljö runt Lemshaga som lockar fram vår fantasi.

Vi kommer att teckna med skisspennor och tusch samt måla i akvarell.

Ett tips som jag vill ge er föräldrar redan nu är att besöka Jönköpings läns museum där ni kan se hans fina skisser och målningar. Dessutom kan man under sommaren åka på ”Trolska båtturer” på sjön Bunn, nära Gränna, där John Bauer och hans familj bodde.

Jag ser fram emot en fin termin tillsammans med alla fina barn!

/Cissi

 

Trygghet och trivsel

Efter förra veckans arbete har vi gemensamt kommit överens om vilka klassrumsregler vi ska ha i våra klasser. Vi har skrivit ner dem och eleverna har även fått sätta sitt tumavtryck för att visa på att de kommer att följa våra gemensamma regler. Denna fina affisch kommer att få pryda våra väggar samt påminna eleverna om våra uppsatta regler. 

 

Hem och skola

Läxa:

  • Nyckeln till skatten  – läs kapitel 1  “Det blir ingen ny cykel” s.8-13. Vi har valt att fortsätta med ABC-klubben som läsläxa. Denna vecka kommer eleverna enbart att läsa kapitlet. 

 

Information inför vecka 36:

Måndag: 

  •  Eleverna börjar kl.9.40. 

Tisdag: 

  • Slöjd – vi ser gärna att de elever som har slöjd första lektionen kommer till Villan först och lämnar sin väska.

Onsdag:

Torsdag: 

Fredag: 

  • Idrott – Idrotten är utomhus. Ta med idrottskläder att ha utomhus samt handduk.

 

Kommande händelser:

  • 15/9 – Föräldramöte kl.17-18.30 (mötet kommer att ske digitalt) 
  • 16/9 – Skolfotografering
  • v.39 – Utvecklingssamtal (tider kommer att läggas ut 2v innan).
  • v.44 – Höstlov 1-2/10 – Fritids och skola stängt

 

Vi önskar er alla en trevlig helg!

 

Ingela, Daniel och Vincent

 

ingela.eriksson@lemshaga.se 

daniel.ekmark@lemshaga.se 

vincent.karlsson@lemshaga.se 

Villan: 08-586 313 13

Fritids MG: 08-586 313 27

 

9 kommentarer

Kommenteringen är stängd.