Saturnus veckobrev v.39

Hej alla härliga Saturnusar!

Vilken vecka! Den har varit full med utvecklingssamtal. Vi har nu utfört alla 41 samtal. Tack till alla elever och föräldrar för samtalen. Det är alltid kul att få träffa er!  

Utöver alla samtal har vi hunnit med mycket annat. Vi har lärt oss mer om kejsarpingviner, skrivit stödord, gjort uppställningar med addition samt lärt oss mer om Gustavsbergs porslinsfabrik. 

 

Förra veckan började vår nya ansvarspedagog, Jenny hos oss. Här kommer en kort presentation om henne. 

Hej!

Mitt namn är Jenny Bengtsson och jag  är som sagt era barns nya ansvarspedagog här i Saturnus. Jag är 42 år gammal,  bor i Gustavsberg med min man och våra två barn som är 11 och 13 år. Just nu håller jag på att avsluta min sista termin på utbildningen grundlärare mot fritidshem, inriktning bild. På fritiden går mycket av min tid åt att träna tillsammans med min familj. De blir mycket tid på gymmet och i dojon eftersom judo är stora intressen hos mina barn. Några av er kanske  har sett mig på gammla Body Joy som nu är Sats i Mölnvik, där jag har jobbat de senaste tre åren parallellt med mina studier. Innan studierna har jag jobbat som barnskötare, resurs och avdelningsansvarig på förskola i ca 15 år.  

Jag tycker att de ska bli jätteroligt och spännande att få börja jobba här på Lemshaga och ser verkligen fram emot att få bli en del av Saturnus och Lemshaga tillsammans med er och era barn.

Fråga gärna om de är något som ni undrar eller funderar på.

Hälsningar Jenny 

jenny.bengtsson@lemshaga.se 

 

Läsresan

Denna vecka har vi läst en ny text, en beskrivande text som heter Kejsarpingviner. Vi har tillsammans lyssnat på texten.  Dessutom har vi tagit ut stödord från texten genom att fundera på Var lever kejsarpingvinerna? Hur ser de ut? Vilken föda äter de?  Vi har även övat på läsförståelsen genom att svara på frågor efter att vi läst texten. 

Ord att förstå i detta kapitel är: piskar, Antarktis, ruvar, föda, kälke, ytterst, fluffig och skydda. Dessa ord har eleverna fått sätta in i nya meningar för att få öva på dess betydelse. 

 

 

  

 

Singma

Vi fortsätter att arbeta med addition i talområdet 0-10.000. Denna vecka har vi provat på att addera fyrsiffriga tal genom att använda uppställning med växling. När vi adderar gäller det att komma ihåg minnessiffran när entalen bildar ett nytt tiotal. Vi har även avrundat talen till närmaste hundratal för att se att resultaten stämmer överens med varandra.   

 

  

 

 

Engelska

Vi har två olika lektioner i engelska. Lektionen på måndagar tittar vi på serien The Game. I denna serie följer vi tre barn som har till uppgift att spela ett spel samt utföra uppgifter som är kopplade till spelet. Efter vi har sett avsnittet får eleverna repetera ord och begrepp som är kopplat till avsnittet. Hittills har vi arbetat med områdena; Hello, Numbers och Sports.

Varannan torsdag arbetar vi med vår arbetsbok Learn English – third book. Hittills har vi övat på olika hälsningsfraser, repeterat siffror, veckodagar, månader samt årstider.  

 

  

 

Besök i porslinsfabriken i Gustavsberg

Vi fortsätter med att undersöka vårt närområde och denna vecka var det dags att ta del av historien om Gustavsberg och porslinsfabriken. Marie som arbetar som butik- och personalchef mötte oss utanför fabriken. Därefter gick vi in och vi fick ta en liten titt i fabriken. Efteråt gick vi ner till butiken och där berättade Marie massor av historia om fabriken, människorna som arbetade där förr, hur de levde och bodde. Hon berättade även om några av personerna som drivit fabriken, t ex om Wilhelm Odelberg. Han var den person som skapade samhället runt om fabriken. Vi fick även veta att det var en sak han ogillade och det var facket. Troligtvis var det för att han inte kunde styra och ställa som han tidigare hade gjort.   

Efter vårt besök i fabriken promenerade vi till en lekplats i området där vi smaskade på vår matsäck samt passade på att leka lite. Därefter fortsatte vi promenera runt Farstavik och Farsta slott för att se var herr Odelberg och hans familj hade bott. På slottets fasad kunder vi se två årtal, 1621 och 1894. Vi funderade över hur det kunde stå två olika årtal men vi enades över att slottes nog byggdes år 1621 och att år 1894 återuppbyggdes slottet igen efter rysshärjningen. 

Vi fortsatte vår promenad och vi kom ner till hamnen. Där stannade vi till för att se om vi kunde hitta fler historiska spår från fabriken. Vid Kattholmen i viken kunde vi hitta porslinsskärvor som kommer från fabriken men som legat där i många år. Marie berättade att man använt krossat porslin som utfyllnadsmassa. Vi hittade flera mönstrade skärvor. Undra vilket nämn porslinet hade?

 

   

   

  

  

 

 

 

 

Hem och skola

Läxa:

  • Nyckeln till skatten  – läsebok kap. 5  “Skattjakten, del 1” s.34-40.  
  • Vad hände?Varför hände det? – Denna vecka ska eleverna skriva ner vad som hände i kapitlet. De ska sedan skriva varför de tror att det hände. Vad hände? – Varför hände det?

 

Information inför vecka 40:

Måndag: 

  •  Eleverna börjar kl.9.40. 

Tisdag: 

  • Slöjd – vi ser gärna att de elever som har slöjd första lektionen kommer till Villan först och lämnar sin väska.

Onsdag:

Torsdag: 

Fredag: 

  • Idrott – Idrotten kommer att vara inomhus. Ta med idrottskläder att ha inne samt handduk.

 

Kommande händelser:

  • 13/10 – Planeringsdag – Skola och fritids stänger kl.13. Eleverna i Saturnus slutar sin lektion kl.12.45. 
  • v.44 – Höstlov 1/10 – Fritids och skola stängt (övriga dagar är fritids öppet som vanligt. Glöm inte att anmäla närvaro/frånvaro på Schoolsoft).

 

Vi önskar er alla en trevlig helg!

(Tyvärr har Vincent varit hemma sjuk hela veckan, därav saknas han på bilden)

Ingela, Daniel, Vincent och Jenny

 

ingela.eriksson@lemshaga.se 

daniel.ekmark@lemshaga.se 

vincent.karlsson@lemshaga.se 

jenny.bengtsson@lemshaga.se 

Villan: 08-586 313 13

Fritids MG: 08-586 313 27

 

8 kommentarer

Kommenteringen är stängd.