Saturnus veckobrev v.4

Hej alla härliga Saturnusar!

Ytterligare en vecka är till ända.  Då det varit hög frånvaro av personalen i Villan resulterade detta i två dagar med hemstudier för eleverna. Hoppas att det har gått bra med arbetet hemma och tack för er förståelse för att allt inte alltid blir som man tänkt sig! 

 

Singma – Tid

I veckan har vi börjat arbeta i den nya matteboken Singma 3B. Vi har börjat med kapitlet “tid”. I kapitlet kommer eleverna att arbeta med begreppet tid utifrån den grund som lagts tidigare. Kapitlet inleds med att eleverna läser av och visar klockslag på analoga klockor med fokus på minuter. De kommer också få träna på att uttrycka tid digitalt och analogt kopplat till timmar och minuter. Eleverna kommer lära sig att räkna ut hur dags något slutar eller börjar utifrån en given tidsperiod. Andra moment de kommer få möta är tidsskillnad, träna på att beräkna hur lång tid olika aktiviteter tar, samt använder tidslinjer för att stegvis beräkna tidsskillnader.

 

Läsresan

Eleverna har fått skriva en artikel om Mors lilla Olle. De hade i uppgift att skriva en artikel om vad som egentligen hände när Olle var ute i skogen och skulle plocka blåbär på sin promenad. Vi pratade om begreppen rubrik, ingress och brödtext.  

 

   

 

Den magiska dörren

Eleverna håller på och skriver en berättande text som heter Den magiska dörren. Halva gruppen har skrivit klart berättelsen och håller nu på och renskriver och lägger in bilder på sina iPads. Den andra halvan har precis påbörjat sin berättelse. Berättelsen innehåller nio kapitel. Detta arbete har tidigare skett när den ena gruppen har haft kören. Det är roligt att följa eleverna när berättelsen utvecklas och det ska bli spännande att få läsa den slutgiltiga produkten. 

 

 

Den magiska kartan

Den magiska kartan är en spännande geografiserie för lågstadiet full av äventyr, monster och magi. Andrea, 9 år, har precis flyttat till Soldalen och trivs inte alls. Men så lockas hon in i en främmande värld av en korp. Skuggdalen heter världen och här är allting förstört. Det finns inget vatten, inga vägar, ingen mat – och alla barn är förvandlade till korpar och de vuxna till monster. Endast ett människobarn kan lösa mysteriet med det förstörda samhället.  /URplay

I arbetet med serien kommer eleverna att skapa förståelse för sitt eget närområde samt hur natur, mark och vatten samspelar med bebyggelse och samhällsfunktioner. Eleverna kommer att få öva på rumsliga begrepp som storleksrelationer, läge och väderstreck. Denna vecka har vi hunnit titta på första avsnittet. 

 

seriesimage  

 

Hem och skola

Utvecklingssamtal

Vi vill påminna om att vi har lagt ut tider för utvecklingssamtalen. Samtalen kommer även i år att ske digitalt. Ni bestämmer om Ert barn kommer sitta med er eller med oss, men informera gärna innan (vissa elever kommer att behöva sitta på skolan då lektionen börjar eller slutar precis vid samtalet). Vi vill även att ni fyller i dokumentet ”Inför utvecklingssamtal” senast 3 dagar innan vårt samtal tillsammans. Vi ser fram emot att träffas!

 

Information från fritids

Nu börjar det bli dags att anmäla närvaro eller frånvaro under utvecklingssamtalsdagen den 9/2. Skolan är stängd men fritids är öppet och utvecklingssamtalen kommer att ske digitalt.

Vi vore tacksamma om ni fyllde i detta så snart som möjligt.

/Hälsningar fritids

 

Läxa:

 • “Nyckeln till skatten”  – läsebok kap. 16 “Blåljus och sirener” s.108-115.
 • Eleverna får med en stencil där de ska skriva om vad som händer i kapitlet. ”Vad hände först, sedan och sist i kapitlet?” Vad hände? – Varför hände det?

 

Information inför vecka 5:

Måndag

 •  Skolan börjar kl.9.40.

Tisdag

 • Slöjd – vi ser gärna att de elever som har slöjd första lektionen kommer till Villan först och lämnar sin väska.

Onsdag:

 • Musik och bild

Torsdag

 • Friluftsliv – “kläder efter väder”, ta med en frukt och en vattenflaska. 

Fredag

 • Idrott – Ta med idrottskläder att ha inne samt handduk. 

 

Kommande händelser:

 • v.6 – Utvecklingssamtal (sker digitalt)
 • 21/2 – Skolteater i Gustavsberg
 • v.8 – Föräldramöte tisdag 22/2 kl.17.00 (sker digitalt)
 • v.9 – Sportlov
 • v.15 – Påsklov

 

Vi önskar er alla en trevlig helg!

 

Ingela, Daniel, Vincent, Jenny och Caroline

 

ingela.eriksson@lemshaga.se 

daniel.ekmark@lemshaga.se 

vincent.karlsson@lemshaga.se 

jenny.bengtsson@lemshaga.se 

caroline.lorne@lemshaga.se 

Villan: 08-586 313 11

Fritids MG: 08-586 313 27