Saturnus veckobrev v 4

Hej alla barn och föräldrar i Saturnus!

 

Skola och hem
Tack för många fina och viktiga utvecklingssamtal i onsdags.
Vi fortsätter våra samtal kring förväntningar, kommunikation, arbetsro, attityd och hänsyn under föräldramötet den 15 februari.
Då kommer vi även samtala om hur vi gemensamt kan stödja eleverna att bli mer självständiga inför övergången till år fyra.
Vår speciallärare Lena berättar mer om de nationella proven.
Vänligen meddela om du inte kan komma och om du har en fråga eller om du önskar att vi tar upp något på mötet.

 

Matte med Cissi
Är du mattelärare? Ja, det är jag faktiskt, även om jag inte har haft matte med den här klassen. Jag har saknat det en hel del och nu tänkte Sandra och jag att vi lägger in lite extra mattelektioner för att repetera vissa områden och ser att alla verkligen känner sig säkra på det vi har arbetat med. Den här veckan har jag haft en lektion kring uppskattning och mätning samt klockan. Eleverna fick prova att mäta med en avbruten linjal (för att göra det lite mer komplicerat)….

 

Matte med Sandra
Vi har nu arbetat i drygt en vecka med vektor. Utvärderingen hitintills, är tummen upp från de allra flesta. Färdighetsträning med bråktal, decimaltal, addition och subtraktion i en mycket roligare form jämförelsevis med samma mängd uppgifter hämtade ur en mattebok. Vad som dock står klart är att appen/spelet anpassar sig väl upp till en viss nivå. Minnesträningen kan bli riktigt svår, men det är tydligt att vissa elever behöver mer utmaning än vad Vektor kan erbjuda. Jag har därför valt att ge några av eleverna ett alternativ. Alternativet är att under 30/dag arbeta med Nomp. I Nomp kan jag som lärare anpassa elevernas uppgifter, vilket gör det enklare att fult ut individanpassa uppgifterna till de elever som vill ha extra utmaningar i matematik.


Historieprojektet
Vi har tagit en liten paus i historieprojektet, men kommer snart att fortsätta igen. Då blir det besök på Lemshaga slott.
Vi kommer  att få titta närmare på olika saker och kanske höra några nya berättelser om vad som hände där för länge sen.
Anita berättade ju om att några barn trodde att det spökade där. Är det sant?
Vi kommer även få besök av en journalist som skriver för tidningen “Vårt Värmdö”. Hon vill gärna veta mer om vårt spännande projekt där elevernas eget utforskande står i centrum och där våra gemensamma upplevelser leder till en önskan om mer kunskap! Om någon elev ej får synas på bild eller vara med i intervjun, meddela mig. (Cissi)

Efter sportlovet kommer vi att arbeta med forntiden på olika sätt. Vi ska läsa, utforska i närmiljön, se på filmer och på slutet av terminen även besöka historiska museet.

 

Byte av slöjdgrupper
Nu har nya grupper kommit till slöjden och det är ett trevligt gäng ni har!
De som brukade ha slöjd på torsdagar fick denna vecka med sig sina vetevärmare hem. Eleverna har med inspiration från Ingarö Hembygdsmuseum samt inspirationsmaterial från slöjdsal och Cissi skapat korsstygnsbroderier.
Dessa har fästs på vetevärmare i lin som är fyllda med svenskt vete samt lavendel från Villans odlingar.
När de värms i micron sprids även lavendeldoften.
När de ligger och vilar i klädskåpet håller de skadedjur som mal och pälsänglar borta från textilier.Infogad bild 1
De som hade textilslöjd på måndagar kan komma och hämta sina vetevärmare efter måndagens träslöjdslektion.

Mvh Åsa

 


På tisdag ska vi gå på skolbio i Gustavsberg.

Nedan följer beskrivningen av filmens innehåll:
Mitt liv som Zucchini

Zucchini är en ovanligt modig liten pojke och inte alls någon konstig gurka som man kan tro. När hans mamma dör känner han sig ensam- mast i hela världen. Men det är innan han träffar sina nya kompisar på barnhemmet. Simon, Ahmed, Jujube och Alice har alla sina historier och verkar först ganska tuffa. Men snart fattar Zucchini att de är de bästa vänner man kan få. Och så kommer Camille… När man är tio år, har ett gäng med kompisar och dessutom blir kär… ja, då kan man faktiskt till och med känna sig lycklig.

För kännedom
Några av er föräldrar undrade om vi har slutat med rytmik och musik. Så är inte fallet, men vår duktiga lärare från Kulturskolan har varit sjukskriven några veckor. Vi hoppas att hon snart är tillbaka igen.

 


Kvalitetsundersökning

På måndag kommer ni att få hem ett kuvert med en kvalitetsundersökning från kommunen. Vänligen ta dig tid och fyll i denna noggrant, det betyder mycket för oss att veta vad vi gör bra och vad som kan bli bättre. Undersökningen gäller i år F-klass , 3:an , 6:an och 8:an. OBS! Sista inlämningsdag för undersökningen är den 17 januari.

 


Nästa vecka

måndag: eng (grammatik och glosor), sv, ma-läxa, IUP/slöjd
tisdag: Skolbio, OBS! Matsäck, idrott enligt schema. Vi går kl 8.25 från Villan.
onsdag: Bild för gröna gruppen
torsdag: IUP/slöjd
Fredag: idrott, läxförhör på engelskan (obs)

Trevlig helg!

Cissi, Sandra, Hanan och Urban

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']