Saturnus veckobrev v 40

Hej alla fina Saturnusar!

Ibland tänker jag att vi tar så mycket för givet; varandra, familjen, att vi får gå i skolan, vår fina miljö o s v.
Då läser jag på min tavla i klassrummet:

Var ödmjuk inför livet, tag inte allt för givet

Låt oss fortsätta att uppmuntra och stödja både barnen och varandra. Sprida värme, speciellt nu när det blir mörkare, kallt och blött… Ibland känns allt mest som vardag. Tidiga mornar, ibland stress och konflikter, men också varma kramar och glada skratt. Jag är glad och tacksam över att få vara med på en spännande resa där vi utforskar livet tillsammans.


Bild: “Porträtt på olika sätt”

Under den här terminen kommer vi att arbeta med porträtt på olika sätt. Vi kommer att använda olika material och inspireras av olika konstnärer.
Vi började med att titta på en bild som den berömde konstnären Pablo Picasso har gjort av sin dotter Maya. (bild)
Pablo Picasso var en spansk konstnär (1881-1975) som tillsammans med sin vän Georges Braque utvecklade en ny konstform, kubismen. Deras idé var att det målade föremålet skulle kunna ses från olika håll samtidigt. Föremålet delades upp i olika geometriska former.
Ingen målare har påverkat måleriet på 1900-talet mer än Picasso. Han är den ende konstnär som har fått en tavla upphängd på Louvrens museum i Paris medan han ännu levde.

Först fick eleverna rita av varandra två och två utan att titta på pappret. Det blev ganska tokiga och roliga porträtt.
Sedan fick de var och en, med hjälp av att titta sig i en spegel, rita av sig själv, utan att titta på pappret. Det blev många glada skratt när de fick se sin egen bild med öron och ögon på fel ställen. Det kändes mycket befriande att börja med porträtt på detta sätt.

På nästa bildlektion kommer de att få måla sina bilder i kubisktisk anda.


 

 

Sagoskrivande

På tisdagar och torsdagar har eleverna slöjd i blandade grupper. De som inte har slöjd är kvar i klassrummet och har lektion.
Den här veckan började vi skriva sagor i par. Vi använder oss av sagoprickarna för att få en tydlig struktur. Den här gången fick eleverna planera sin saga i ett sagoslott. Temat för sagan fick de själva bestämma. Sara och jag (Cissi) observerade många fina samarbeten. När planeringen är klar skriver de sagorna på sina I-pads. Det kommer att bli många kapitel. Arbetet har bara börjat.

I Nyckeln till skatten har vi denna vecka tränat på att förja en skriftlig instruktion för att hitta en skatt.

 

Klassråd
Varje vecka har vi klassråd där alla elever kommer att få prova att vara ordförande och sekreterare. Vi tar upp frågor som är viktiga för eleverna. Vi har nu också valt representanter till matråd, Mellangårdsråd och tryggisar. Det är ett viktigt arbete för att eleverna ska känna sig delaktiga och att de ska känna att de kan vara med och påverka.

 

Matematik
Under veckans lektioner har vi arbetat med uppställningar i addition och olika strategier för att lösa tal.

 

Engelska
På engelsklektionen förhörde vi glosorna. Därefter gick vi igenom det engelska alfabetet och hur man uttalar bokstävernas namn.
Detta förstärktes med fonetisk skrift (se bild). Vi gick igenom ett nytt kapitel, Unit 4 Colours. Glosorna finns som bilaga, men gå gärna in på www.gleerupsportalen och lyssna på texten.

 

Unit 4 Engelska

 

Musiken
Under veckans musiklektion fick röda gruppen lära sig att spela ukulele! Lyssna och njut:

 

Fritidsinformation
Nu är det dags att anmäla sin närvaro alt. frånvaro inför höstlovet v.44. Måndag 28/10 är fritids och Klubben stängt pga personalkonferens, lovverksamhet öppen tis 28/10 – fre 1/11. Fredag 1/11 stänger Fritids och Klubben 15.00 pga röd dag.
Skriv in närvaro och aktulla tider de dagar (Tis-Fre) ni önskar fritidsomsorg alt. frånvaro om ni är lediga. Vi vill ha din anmälan senast söndag 13/10 för att kunna planera för bemanning och aktiviteter.

Hälsningar Fritids och Klubben

Nästa vecka

måndag: Sovmorgon/Klubben
tisdag: Gröna gruppen åker till Pilhamn för att gå på museet och besöka Ingarö Kyrka. Vi får guidning av några personer från Hembygdsföreningen. Friluftsliv för röda gruppen. Slöjd grupp a och b
onsdag: Sv-läxförhör, ny läxa delas ut, Musik för gröna gruppen
torsdag: Slöjd. grupp c
fredag: Engelska, läxförhör Unit 4 Colours

 

Trevlig helg!
Cissi, Sara, Vincent och Johannes

 

5 kommentarer

Kommenteringen är stängd.