Saturnus veckobrev v.41

Hej alla härliga Saturnusar!

Hösten är verkligen här med sina vackra färger och vi har även fått känna på några blåsigare och kallare dagar. Detta påminner oss om att vi går mot kallare tider, vintern. Det börjar därför bli dags att gå igenom elevernas kläder samt skicka med vantar och mössa. Vi får dock hoppas på att vintern inte gör entré än på ett tag. 

Under veckan har vi fortsatt att subtrahera, vi har växlat, vi har planerat lekar för Pluto, vi har arbeta med textanalys (karaktär, miljö, inledning, handling och avslutning) samt har vi varit klimatkompisar.  Med andra ord en ganska händelserik vecka!

Under onsdagen hade kamratstödjarna sitt första möte på länge, detta då vi först nu kan ses tillsammans. Varje årskurs har fyra representanter. Då Daniel sitter med i trygghetsgruppen var det han som fick leda Mellangårdens möte. Vid detta möte fick eleverna prata om hur en bra kompis ska vara. 

Vi hälsar vår nya kollega Caroline välkommen till vår klass. Hon kommer att vara resurs hos oss under två lektioner/dag. Välkommen!

 

   

 

Kunskaper

Läsresan

Denna vecka har vi påbörjat nästa kapitel. Vi har lyssnat och läst en berättande text som heter Flöjtspelaren från Hameln. Det är en gammal folksaga. Vi har ställt oss frågan, Varför berättas vissa sagor om och om igen? Under veckan har vi använt olika lässtrategier för att diskutera texten. 

Vi har även fortsatt träna på stavning och denna vecka var det fokus på dubbelteckning (två konsonanter efter en kort vokal). Vi diskuterade även att det inte alltid behövde vara två lika konsonanter utan det kan vara två olika t ex som i fundera och plåster.  Det viktiga är att lyssna på om vokalen är kort eller lång! 

Vi har även arbetat med ordklassen substantiv. Substantiv är ord för personer, platser, djur och saker. Även namn är substantiv. Man kan sätta orden en, ett eller flera framför ett substantiv. Eleverna fick läsa meningar och ringa in de ord som var ett substantiv som träning, därefter fick de arbeta med ordklassen på Läsresans webb.  

   

   

 

 

Singma

Vi har fortsatt att subtrahera med hjälp av uppställning. Eleverna har även fortsatt att växla med både tiotalen och hundratalen.  Vi har även provat på olika strategier som kan vara till hjälp (se bild). Vi avslutade veckan med att arbeta med problemlösning.  

 

 

 

 

“Klimatkompis” och friluftsliv

Under torsdagens friluftsliv fortsatte vi vårt arbete med att vara en smart klimatkompis. Denna vecka har vi varit Spårare. Vi började med att titta på en kort film som berättade om varför det till exempel inte är bra att slänga plast i våra hushållssopor. Vi fick även se hur det fungerar när mjuk och hård plast sorteras i maskiner och omvandlas till nya påsar eller föremål. Därefter var det vår tur att gå ut och spåra plast som inte hör hemma i naturen. Vi promenerade mot Kvarnsjön och eleverna fick hålla ögonen öppna på sånt som inte hör hemma i naturen. 

 

      

    

   

 

Rastlekar för Pluto

Under två veckor kommer Saturnus att ordna rastlekar åt Pluto. Detta är en del i vårt viktiga samarbete mellan de äldsta och yngsta eleverna på Mellangården. Vi har under veckan skrivit ner lekar vi kommit på, vi har även provat att leka några av dem. Därefter har vi gjort ett schema där våra elever har delats in i grupper om fyra. De har även förberett sig genom att öva på att leda sin lek. Nästa vecka börjar vi med detta uppdrag!

 

   

    

 

Hem och skola

Beställa skoltröjor

Nu är skolgarderoben på plats på skolan och de som önskar kan beställa kläder med skolans logga på. Ett urval av tröjorna kommer att finnas på skolan under nästa vecka för den som önskar ta en närmare titt eller prova storlek. En ev. beställning görs senast måndagen den 1 november på: www.skolgarderoben.se/lemshaga

 

Läxa:

  • Nyckeln till skatten  – läsebok kap. 7  “Cupen” s.49-55.  
  • Vad hände först, sedan och sist i kapitlet? Vad händer i kapitlet?

 

Information inför vecka 42:

Måndag: 

  •  Eleverna börjar kl.9.40. 

Tisdag: 

  • Slöjd – vi ser gärna att de elever som har slöjd första lektionen kommer till Villan först och lämnar sin väska.

Onsdag:

Torsdag: 

  • Läxan lämnas in!

Fredag: 

  • Idrott – Idrotten kommer att vara inomhus. Ta med idrottskläder att ha inne samt handduk.
  • Läxan lämnas ut!

 

Kommande händelser:

  • v.44 – Höstlov 1/11 – Fritids och skola stängt (övriga dagar är fritids öppet som vanligt. Glöm inte att anmäla närvaro/frånvaro på Schoolsoft).

 

Vi önskar er alla en trevlig helg!

 

Ingela, Daniel, Vincent, Jenny och Caroline

 

ingela.eriksson@lemshaga.se 

daniel.ekmark@lemshaga.se 

vincent.karlsson@lemshaga.se 

jenny.bengtsson@lemshaga.se 

caroline.lorne@lemshaga.se 

Villan: 08-586 313 13

Fritids MG: 08-586 313 27

 

6 kommentarer

Kommenteringen är stängd.