Saturnus veckobrev v 41

Hej alla barn och föräldrar i Saturnus!

Tack för ännu en fin arbetsvecka tillsammans.

Porslinsskatten
Nu har båda grupperna varit ute och grävt efter porslinsskatten bakom Villan. I fredags förra veckan var gröna gruppen ute och undersökte marken som sanna arkeologer. Vi hittade massor av fina skärvor, gammalt glas, järn, läder mm. I onsdags var röda gruppen utrustade med spadar och hinkar för att samla ihop ännu mer av skatten.
Det är med stor glädje och förundran som jag deltar i detta undersökande arbete. Tänk att vi har historien så nära inpå oss…
Jag skulle önska att ni var där och fick se deras engagemang och glada rop: “Titta vad jag har hittat! Det måste vara ett öra till en kaffekopp!”
“Gräv försiktigt”. “Jag kan hjälpa dig”. Vilket samarbete och vilket målmedvetet arbete. Och så är det skönt att få känna jorden mot sina fingrar.

img_4190   img_4195

img_4179   img_4196

img_4186

Båda grupperna har även fått förmånen att besöka Porslinsmuseet i Gustavsberg. Vår fina guide och pedagog, Jenny, berättade om museet och lät oss få prova på att arbeta med lera. En helt fantastisk dag!
Alla barn (som ville) har fått gratis entrébiljett för två vuxna, så att de kan visa er. Barn går in gratis.

img_0183  img_0194-1

img_0186  img_0202

I onsdags förra veckan hade vi (Cissi och Åsa) möte med Hembygdsföreningen i Pilhamn och har nu bokat in två tillfällen efter höstlovet då vi ska besöka museet där och även lära oss mer om Ingarö Kyrka.

Svenska
Under veckans IUP-lektioner har vi arbetat med stavning och kommer göra så några veckor framöver:
Vi har även arbetat med faktatexter, att själv göra en tankekarta utifrån en text och sedan sammanfatta innehållet i en egen text. En liknande uppgift kommer att vara med på de nationella proven i vår, därför är det mycket angeläget att alla känner sig säkra på detta.

Matte och NO
I matten har vi arbetat en del med matte-böckerna. Kapiltet behandlar addition och subtraktion med omgruppering. Eleverna har även tilldelats individuella uppgifter i form av stenciler, andra matteböcker och uppdrag på elevspel.se utifrån deras IUP-mål. Denna vecka färdigställer vi vårt NO-projekt rörande magnetism och vi testkör våra “magnetrace-banor”. Det har varit ett uppskattat och roligt arbete. Vi har mätt, ställt hypoteser, testat, reviderat och bekräftat. Eleverna har visat sådan kreativitet och sådant engagemang och resultaten är fantastiska. Har ni vägarna förbi Villan kan ni väl kika in i “lärarrummet/grupprummet” på övre plan!? I nästa vecka lägger vi fokus på materials användning ur ett historiskt perspektiv. Vad använde man för material “förr” och vad använder vi nu? Tror eleverna har massvis med förkunskaper och tankar, då detta tema, på många sätt kan kopplas samman med det Cissi och eleverna arbetar med i SO för tillfället. (Lemshagas historia).

Information från fritids:
Snart är det Höstlov! För att kunna planera vår verksamhet vill vi veta vilket behov ni har av fritids under lovet. Fyll i enkäten som finns i länken nedan. Kom ihåg att trycka spara efter ifylld enkät.
Glöm ej att det är ett sista anmälningsdatum 17/10.
Fritids har öppet kl. 7.30-17.00 tisdag 1/11 – torsdag 3/11.
Dag före röd dag stänger fritids 15.00. Detta infaller fredag 4/11.
Måndag har fritids stängt för planering.
Mvh Fritids
https://docs.google.com/a/lemshaga.se/forms/d/e/1FAIpQLSeWRVo15-qSHYYzqm_5zv74xEn2cXW8_X9XZMO95MQsYJAROA/viewform

Hälsning från Sandra:
I veckan har vi pratat om att göra något roligt tillsammans, en form av ”roliga timmen”. Förslaget från eleverna var då att de villa köra pokémon-GO. Stämningen var i båda grupperna väldigt laddad och eleverna var i extas. Jag vill poängtera att det inte är aktuellt eller möjligt för oss att spela riktiga pokemon-Go. Detta då skolans iPads inte har den appen, vi har dessutom inte internet-teckning utanför skolans område. Vad vi däremot kan göra är att skapa en egen pokeymon-lek. Hur den ska gå till mer exakt har jag (Sandra) och Hanan börjat spåna på men vi har ännu inte ett färdigt uppslag.


Nästa vecka:

måndag: läxorna delas ut, kap 7 i svenska (ingen engelskläxa)
tisdag: Vi åker på teater i Gustavsberg.
OBS! Röda gruppen ska ha lunchmatsäck med sig. Vi kommer tyvärr inte åka samtidigt med grupperna. Gröna gruppen äter lunch på skolan innan de åker.
Ingen idrott för grupperna (dock utelek med Gottis för röda gruppen när vi kommer tillbaka).
onsdag: rytmik, bild/musik
torsdag: slöjd/IUP
fredag: idrott för båda grupperna

Trevlig helg!
Cissi, Hanan, Sandra och Urban

 

En kommentar

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']