Saturnus veckobrev v. 42

Hej alla härliga Saturnusar!

Ännu en vecka har passerat! Tiden går verkligen fort och nu börjar upploppet fram till höstlovet. I veckan har vi fått äran att leda lekar för Pluto, det har varit väldigt uppskattat! Det är viktigt att vi hjälper de yngre barnen att känna sig trygga på vår skola. Veckan har även innehållit subtraktion, sagoskrivande, byggande av broar, fortsatt arbete i Läsresan och massor av andra härliga aktiviteter. 

Kunskaper

Läsresan

I Läsresan i veckan har vi pratat om sagor. I en saga händer ofta övernaturliga saker. Jättar, troll och häxor är vanliga karaktärer. Talet tre kan vara viktigt och i handlingen finns ofta ett problem som behöver lösas. Vi läste “Sagan om de tre små grisarna”. Sedan samtalade vi om sagans struktur. Hur inleds sagan? Vilket problem är det som behöver lösas? Vilka är de tre händelserna, i handlingen? Hur slutar sagan?

Vi förberedde oss för skrivandet av tre händelser, i elevernas egen saga. De fick med hjälp utifrån en förbestämd inledning och avslutning skriva en handling med tre händelser. Sagan de skulle skriva handlade om en prinsessa som aldrig hade skrattat. Tre bröder fick i uppgift att få henne att skratta. 

Händelse 1 – Vad gör broder 1 för att göra prinsessan glad? Vad tycker prinsessan? 

Händelse 2 – Vad gör broder 2 för att göra prinsessan glad? Vad tycker prinsessan? 

Händelse 3 – Vad gör broder 3 för att göra prinsessan glad? Vad tycker prinsessan?

Det var viktigt att tänka på att det endast var sagans handling de ska skriva och att den ska höra ihop med inledningen och avslutningen. Samt att problemet i sagan ska bli löst.

Teknik – spagettibroar

Förra gången vi hade teknik tillsammans tittade vi på en film som handlade om olika broar och deras konstruktion. Den filmen var vår inspiration när vi under veckans tekniklektion skulle bygga spagettibroar. I mindre grupper fick eleverna i uppdrag att bygga en så hållbar spagettibro som möjligt. De fick en begränsad mängd pasta att bygga sin minst 30 cm långa bro. Vilket engagemang! Vi avslutade arbetspasset med att testa broarnas hållbarhet. 

  

Närområdets historia

Under tisdagen begav vi oss till bronsåldersgravarna som ligger i närheten av vår skola. Där fick vi höra berättelsen om Tyra och systern Unn som levde under bronsåldern. När vi gick upp till gravarna gick vi under tystnad. Det var för att respektera de döda. När vi kom dit såg vi stora högar med stenar. Det var gravar. Vi kunde se flera olika högar, några stora och några som var mindre. Väl i skolan fick eleverna fundera kring det vi varit med om och svara på frågorna: Vad såg jag? Vad tänkte jag om det jag såg? Vad undrar jag om det jag såg?

 

 

 

Bild – John Bauer

Vi fortsätter att inspireras av John Bauer och hans underbara magiska målningar.Första uppgiften var att skissa och teckna i svart tusch och andra uppgiften var att inspireras av hans verk i akvarell. Eleverna har haft fantastiskt fokus och deras bilder blir verkligen magiska.Vi tränar på att göra olika färgblandningar av t ex grönt och att måla detaljer. I Villan finns nu en del av bilderna utställda.

 

Hem och skola

Alla helgons dag!

Fredagen den 29/10 kommer vi att fira Alla helgons dag tillsammans. Det innebär att ni som vill får klä ut er. Det är valfritt vad man får klä ut sig till, dock får men inte ha någon mask eller rekvisita med sig. 

 

Läxa:

  • Nyckeln till skatten  – läsebok kap. 8
  • Vi skickar även med en stencil som eleverna får befästa det vi övat på i Läsresan.

 

Information inför vecka 43:

Måndag: 

  •  Eleverna börjar kl.9.40. 

Tisdag: 

  • Slöjd – vi ser gärna att de elever som har slöjd första lektionen kommer till Villan först och lämnar sin väska.

Onsdag:

Torsdag: 

  • Friluftsliv – ta med kläder efter väder, vattenflaska och en frukt. 

Fredag: 

  • Fira Alla helgons dag! Utklädnad för den som vill, läs mer högre upp i brevet!

 

Kommande händelser:

  • v.44 – Höstlov 1/11 – Fritids och skola stängt (övriga dagar är fritids öppet som vanligt. Glöm inte att anmäla närvaro/frånvaro på Schoolsoft).

 

Vi önskar er alla en trevlig helg!

 

Ingela, Daniel, Vincent, Jenny och Caroline

 

ingela.eriksson@lemshaga.se 

daniel.ekmark@lemshaga.se 

vincent.karlsson@lemshaga.se 

jenny.bengtsson@lemshaga.se 

caroline.lorne@lemshaga.se 

Villan: 08-586 313 13

Fritids MG: 08-586 313 27

 

7 kommentarer

Kommenteringen är stängd.