Saturnus veckobrev v.43

Hej alla i Saturnus!

Vi har haft en fin vecka tillsammans. Nu längtar vi alla efter ett härligt höstlov och vi hoppas att alla får vila upp sig lite och fylla på krafterna tills vi ses igen v.45!

Matematik

Vi har arbetat med det efterlängtade området multiplikation/ division. Målet den här veckan har varit att få förståelse för, samt upptäcka mönster kring fyrans och åttans multiplikationstabell. Vi har även övat på att dividera med 4 och se sambanden mellan division och multiplikation.

Normer och värden

Tack fina Uranus för en härlig FN-samling! Vi fick höra flera fina sånger från kören och Uranuselever som läste texter om barns rättigheter.

 

Svenska

Skrivandet av de gemensamma sagorna fortsätter och det är roligt att se hur barnens fantasi skapar många olika sorters sagor.

Vi har även arbetat med frågor “på ytan”, “under ytan” samt “på djupet” utifrån en fabler. Vi diskuterade först vad en fabel var och vad ordet sensmoral har för betydelse. Sensmoralen i fabeln vi mötte i arbetsboken var att man ska försöka vara tacksam och nöjd med vad man har. Något vi kopplade till FN-dagen. Ibland kan det vara värdefullt att lyfta perspektiven och se hur andra människor i vår värld lever. Att vara tacksam för att vi får gå till skolan och vara

Friluftsliv/ NO

Denna vecka fick den gröna gruppen ställa hypoteser, utföra undersökningar/ experiment kring begreppen jämnvikt, tyngdkraft, tyngdpunkt och friktion. Roligt och lärorikt att få uppleva begreppen med kroppen som redskap!

 

Vi avslutade med att spela ett rörelse memory. Fick man ett par med samma rörelse så fick alla i gruppen utföra den. Det var exempelvis 10 sit-ups, 10 knäböj, snabba fötter i 20 sekunder osv…

Musik

Under musiken samlades båda grupperna tillsammans i början för att sjunga sången de gemensamt skrivit texten till. Vi pedagoger fick vara publik och njuta av sången!

Textilslöjd

På textilslöjden har vi de senaste veckorna lärt oss om ull och tovning. 
Vi har pratat om vart ull kommer ifrån, det är inte bara från fåren… 
Vi har sett film om hur ull blir till garn. 
Från materialet ull är steget inte långt till tekniken tovning.
Textilslöjdsgrupperna har fått prova att tova, både med hjälp av 
– såpa, varmt vatten och händernas rörelse 
– och genom nåltovning med nåltovningsnål.
 
Här en bild på elevernas djur som de hittat på. 
Det är fantastiska små personligheter!

SO

Den röda gruppen fick också en mycket lyckad utflykt till Pilhamn. Vi besökte museet och tittade även lite extra på alla fina gravar och gravstenar på kyrkogården. Tyvärr var kyrkan låst denna gång, men vi kommer besöka Pilhamn även senare i vår.

Kommande datum

Den 8 nov kommer vi att åka till Gustavsberg och få se teatern “Robotdiktatorn”. Barnen kommer behöva ta med lunchmatsäck.

Nästa vecka (höstlov)
Måndag: Skola/fritids stängt, studiedag.
Tisdag-Fredag: Höstlov (se information ovan).
Fredag: Fritids stänger 15.00 (dag före röd dag).

Vecka 45

måndag: Sovmorgon/ Klubben.
tisdag: Friluftsliv. Slöjd för Stjärnan och galaxen.
onsdag: Ny läsläxa delas ut delas ut. Musik för gröna gruppen. Klassråd
torsdag: Slöjd för Kometen, Kör.
fredag: Teater i Gustavsberg, OBS! Lunchmatsäck. Idrott inne för båda grupperna.

 

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.