Saturnus veckobrev v.43

Hej alla härliga Saturnusar!

Nu är vi alla redo för ett efterlängtat läslov (ni vet väl att höstlovet numer kallas för läslov). Denna vecka har varit fylld med många trevligheter såsom FN-samling, friluftsliv, halloween och skolbio. Vi har även fått nya kunskaper om Lemshaga, vita frun, sj-ljud, dikter, koordinater och mycket annat. 

Kunskaper

Läsresan

Denna vecka har vi påbörjat ett nytt kapitel i Läsresan. Denna vecka var det dags att läsa dikter. Vi började med att samtala om Ord att förstå som denna vecka var; knåda, kavla, bäck, lanternor, vägkanten, feg, höjer och ler. Därefter lyssnade vi på olika dikter och diskuterade om vilka inre bilder vi fick när vi lyssnade på dem. 

Vi har även arbetat med sj-ljudet. Denna vecka övade vi på orden; sjuk, sked, sjunga, sjutton, själv, kanske, skinka, sjuttio, sjö, skägg, skidor och sjuksköterska. Eleverna har under veckan övat på att stava orden och under fredagen hade vi åter diktamen.

 

 

 

Lemshaga och dess historia

Under onsdagen kom Anita till oss och berättade om när hon var lite och lekte med barnen som då bodde i Villan. Hon berättade även om hennes vänner som besökte Lemshaga slott, som på den tiden var ganska så nedgånget. Den vita frun som sägs spöka på Lemshaga fick vi även höra en historia om. Hon visade även bilder, före och efter skolan startade. Det var ett intressant och spännande besök vi fick av Anita. 

 

   

 

   

 

 

Friluftsliv

Under torsdagen promenerade vi till scoutstugan. Väl där lekte vi lekar och höjdpunkten var att grilla smores. Det blev så klart en omtyckt tur när det bjöds på sådana smarrigheter!

 

   

   

   

   

 

Textilslöjd

På textilslöjden har vi de senaste veckorna lärt oss om ull och tovning. Vi har pratat om vart ull kommer ifrån, det är inte bara från fåren. Vi har sett film om hur ull blir till garn. Från materialet ull är steget inte långt till tekniken tovning.Textilslöjdsgrupperna har fått prova att tova ull, både med hjälp av: 

– såpa, varmt vatten och händernas rörelse samt

–  nåltovning med nåltovningsnål.

Här kommer några bilder på elevernas djur som de skapat med hjälp av en sten, ull och kreativitet. Nu följande veckor kommer vi arbeta mer med broderi och träna vår finmotorik och vårt tålamod. 

 

 

FN-samling

På eftermiddagen blev vi inbjudna till musikladan för Uranus årliga FN-samling. Inför denna dag hade eleverna fått rita av sina händer samt skrivit vad de var tacksamma över. Dessa händer fick sedan pryda musikladan. Uranus hade förberett en föreställning för oss där eleverna berättade om barns rättigheter men även skyldigheter. Vi deltog och sjung med i de valda sångerna. Tack Uranus för en trevlig FN-samling!

 

   

   

 

Halloweenmys

Under fredagen var det fritt fram att klä ut sig. Eleverna hade under veckan gjort olika pynt som fick hängas upp i taket. Vi fick träffa flera olika zombies, häxor, vampyrer, skelett m.fl. Morgonen började med ett analogt escape room. Eleverna hade till uppgift att lösa flera olika klurigheter för att gå vidare till nästa uppdrag. När de löst ett uppdrag fick de en kod som var en ledtråd. Hur de löste dem får ni fråga eleverna. 

Därefter var det dags för ett efterlängtat öppet hus i idrottshallen med hela klassen. Efter lunch var det dags för skolbio i klassrummet. Där bjöds det på saft och popcorn samt filmen Max och Maja på det magiska museet.  

 

   

   

   

   

  

   

Hem och skola

Höstlovsutmaning:

Du vet väl att lovet vecka 44 numera kallas läslovet? För att få läsflyt och lust att läsa behöver elever bli inspirerade och motiverade till läsning. Genom att delta i www.jagharläst.se,  höstlovsutmaning kan eleven träna sin läsning på ett lättsamt sätt under hela lovet.

  • Temat för detta år är motsatsord, liknelser, talesätt och idiomatiska uttryck som både är lite kluriga och allmänbildande. Varje dag eleverna utför ett uppdrag omvandlas uppdraget till en bokstav. När alla uppdrag är genomförda har eleven samlat ihop bokstäver som tillsammans bildar ett hemligt ord.
  • Eleven har idag fått med sig sin loggning för att kunna logga in på  jagharläst.se 

 

Information inför vecka 44:

Måndag: Skola och fritids stängd!

Tisdag-fredag: Fritids öppet för de som anmält närvaro!

 

Information inför vecka 45:

MåndagEleverna börjar kl.9.40. 

TisdagSlöjd – vi ser gärna att de elever som har slöjd första lektionen kommer till Villan först och lämnar sin väska.

Onsdag:

TorsdagFriluftsliv – ta med kläder efter väder, vattenflaska och en frukt. 

FredagIdrott – Ta med idrottskläder att ha inne samt handduk.

 

Kommande händelser:

  • 13/12 – Vi firar Lucia i Amfiteatern. 
  • 22/12 – Julavslutning i Gustavsbergs kyrka. 
  • 11/1 – Vårterminen startar. 

 

Vi önskar er alla en trevlig helg!

 

Ingela, Daniel, Vincent, Jenny och Caroline

 

ingela.eriksson@lemshaga.se 

daniel.ekmark@lemshaga.se 

vincent.karlsson@lemshaga.se 

jenny.bengtsson@lemshaga.se 

caroline.lorne@lemshaga.se 

Villan: 08-586 313 11

Fritids MG: 08-586 313 27

 

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.