Saturnus veckobrev v 45

Hej alla elever och föräldrar i Saturnus!

Vi har haft en mycket speciell vecka inbäddade i snö.
Allt blir så vackert och stämningsfullt och barnen blir fulla av lek.
Men tyvärr har trafikproblemen ställt till det för oss…
Eleverna har delat med sig av sina upplevelser och berättat om hjälpsamma, grannar, vänner och familjemedlemmar. En fågel har viskat i mitt öra att detta kan komma att bli en riktig vargavinter men efter den gångna veckan är vi redo, eller vad säger ni!?

Besöket i Pilhamn
Onsdagens utflykt till Ingarö kyrka räddades av Olivias pappa och Maria Jones som hämtade upp oss när bussarna ställdes in.
Under resten av veckan har flera av oss tvingats att stanna hemma pga trafikläget. Nästa vecka hoppas vi verkligen att alla klasskompisar är på plats igen.
Röda gruppen lyckades genomföra besöket i Pilhamn, gröna gruppens besök kommer att ske så småningom.
Vi förberedde oss genom att titta på gamla bilder och ställa frågor.
När vi sedan träffade Klas, Lotta och Ulla fick vi svar på många frågor. När byggdes kyrkan? Varför heter det Pilhamn?
Tack för att ni tog emot oss och berättade om de gamla sakerna och om kyrkans historia!
Vi kommer att göra ytterligare minst ett besök i vår, då vi får titta närmare på vissa gravstenar och lära oss mer kring allt som finns i hembygdsmuseet. Kanske finns det några föräldrar som skulle tycka att det vore intressant att följa med?

img_4235  img_4247 img_4255 img_4254   img_4257-1 img_4248 img_4243

img_4265img_4262


Snögeometri

I Villan gläds vi åt snömassorna och hälsar vintern välkommen. Vi har passat på att använda oss av snön som redskap när vi nu startat igång vårt arbete med geometriska kroppar. Vi har byggt och skapat geometriska torn av snö. I detta arbete har både Röd och Grön grupp samarbetat och resultatet blev en 180cm hög cylinder och en 230cm hög kon. 🙂

fullsizerender-7fullsizerender-3

Berättarprojekt
Den här veckan har vi haft sagosamling i sagotältet. Det var många fina minnen som dök upp från Neptunusåret. Vi skapade en gemensam saga med hjälp av olika tyglappar… “Snälla sagosand, för oss till sagans land…”
Nästa vecka börjar vi vårt sagoskrivande som kommer att pågå ända fram till jullovet. Vi kommer att arbeta med strukturer och skrivprocessen med respons från både lärare och kompisar.

Grön flagg-träff
I fredags firade vi Grön flagg som fyller 20 år. Under samlingen i amfiteatern pratade Marie, vi sjöng en sång och de nya representanterna till vårt Grön flagg-råd presenterades. Det blev Sigrid och Emma från Saturnus.

Regler och rutiner
Vi har gått igenom de regler och rutiner som vi gemensamt satte upp i början av terminen. Vissa saker har vi pratat lite extra om, t ex vikten av att alla kommer in i tid. Man kan inte stanna kvar ute då klockan har ringt. Det är viktigt att alla tar ansvar för sig själv och inte skyller på att andra har hållit en kvar. I trean förväntar vi oss att eleverna kan ta mer ansvar för både tider och material. Naturligtvis behöver skola och hem samarbeta kring detta.
I klassrummet är det mycket viktigt att alla får komma till tals och att alla fät tid att tänka. Det gör vi t ex genom att använda olika “tankerutiner”.
Vi behöver fortsätta att betona vikten av en lugn matstund i matsalen. Man får inte gå runt och prata med kompisar eller använda en hög röst. Vi har alltid fem tysta minuter för att skapa matro.


Nästa vecka:

måndag: läxorna delas ut: sv kap 10, eng: åtta djurord (som eleverna själva fått välja). Träna på betydelse, stavning och uttal. Matte
IUP/slöjd
tisdag: idrott för båda grupperna
onsdag: Rytmik för båda grupperna, gröna gruppen har bild/röda gruppen musik
torsdag: IUP/slöjd
fredag: läxorna förhörs, idrott för båda gruppera
Cissi är föräldraledig. Lena Engström vikarierar.

Trevlig helg!
Cissi; Sandra, Hanan och Urban

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']