Saturnus veckobrev v.46

Hej alla härlig Saturnus elever och föräldrar,

Denna vecka har barnboksveckan fått ta tag om oss i Villan. Vi har besökt biblioteket, läst barnböcker, återskapat barnböcker genom teater och varit på teater i Gustavsberg.

Den röda gruppen som precis blivit klara med sina träd har just nu en utställning i matsalen där några av elevernas fantastiska tavlor just nu visas upp.

Kunskaper / Elevers ansvar och inflytande

Svenska – Barnböcker

Berättande texter och poetiska texter för barn från olika tider och skilda delar av världen. Texter i form av rim, ramsor, sånger, bilderböcker, kapitelböcker, lyrik, dramatik, sagor och myter. Berättande och poetiska texter som belyser människors upplevelser och erfarenheter.

Några skönlitterära barnboksförfattare och illustratörer.

(ur centralt innehåll i kursplanen för Svenska)

 

Denna vecka har vi haft barnboksvecka i Villan. Vi har tillsammans i mindre grupper fått läsa varsin bilderbok. Alla grupper fick olika böcker av olika författare. Utifrån det eleverna läst återskapade de delar av boken som de tyckte var viktigast. Under torsdagen och fredagen fick vi se alla dessa fantastiska gestaltningar.

Innan eleverna gick ut i de olika grupperna fick de även höra lite om deras författare, Elsa Beskow, Jan Lööf, Gunilla Bergström, H.C. Anderson, Bröderna Grimm, Astrid Lindgren, Pija Linderbaum, Tove Jansson och Madonna. De mest spännande författarna för eleverna var de som hade levt för väldigt länge sedan och som eleverna fortfarande visste vilka de var genom att de hade läste eller kanske hade sett en film av deras böcker. Astrid Lindgren var även någon som alla kände igen både genom böcker men även från matsalen där vi har en monter med just henne. Detta då det var Astrid som invigde Lemshaga Akademi för många år sedan.

Eleverna läser och övar inför deras uppträdanden:

 

Eleverna presenterar för klassen:

Nils Kalson Pyssling, Här ser ni hur Nils kryper fram under Bertils säng. Samt hur vår sagoberättare läser delar ur berättelsen för att vi som tittar ska få en större bild av vad som sker.

 

Rödluvan, Här ser ni hur vargen lurar ut Rödluvan i skogen samt hur jägaren hjälper mormor och Rödluvan ut från vargens mage genom att klippa upp magen med en sax.

SV – Biblioteksbesök

Vi har även varit på biblioteket och allt fler av er börjar ta med sitt eget bibliotekskort som ni fick i Pluto. Detta är väldigt bra då biblioteket kräver att dessa kort ska vara med för att eleverna ska få låna böcker. Detta har förändrats i och med den nya lagen kring GDPR. Så viktigt att även du har ett fungerande kort om inte så vill vi att du begär om ett nytt eller fyller i en lapp inför nästa besök. Lapp om detta finns i hallen i Villan. Se även till att ditt barn lär sig koden som hör till bibliotekskortet så kan de även låna på egen hand. Du kan själv byta kod på deras hemsida till en kod som passar.

https://bibliotek.varmdo.se/web/arena/skaffa-lanekort

Matte – Längdenheter cm, dm, m och km

Den här veckan har vi jämfört och arbetat med de olika enheterna cm, dm, m och km för att få en uppfattning hur dessa relaterar till varandra. Samt hur vi kan växla mellan enheterna för att lättare kunna jämföra sträckorna. Så självklart måste vi hitta på någon kluring till detta som ska bli veckans matteläxa.

SV – Sadunära Zebradans

Onsdagen utflykt till Gustavsberg gav en lite rolig och något annorlunda föreställning som uppmanade oss att följa med deras knasiga rörelser under föreställningen. Alla elever rycktes med och deltog både vid sidan och uppe på scenen på olika sett. Det är roligt att se hur de med glädje tar sig an denna lite speciella utmaning.

Hälsningar från fritids;

Vi har pysslat ’kompisarmband’ i villan, på dessa blev det allt från lagnamn till kärleksfulla budskap. Kul att se elevernas kreativitet flöda även efter skoldagens slut. På experimentverkstaden i mellangården var torsdagens utmaning att bygga en bro med det materialet som finns att tillgå i ateljén, och på fritidsgympan har det varit myrornas krig och mattlekar. Bakningen tog ett uppehåll den här veckan men är åter igen nästa vecka.
Nästa veckas pyssel; med endast två veckor kvar till första advent ger vi oss på julpysslandet. Först ut blir adventskalendrar.
Och med det kommer även redan nu en uppmaning om jullovet;
Vi behöver få reda på om ditt barn är i behov av omsorg i form av fritids under jullovet. Ska ditt barn vara på fritids på jullovet ber vi dig att skriva in barnets aktuella tider i schoolsoft. Ska ditt barn däremot vara ledigt så ber vi dig ta bort eventuella tider och istället skriva ”ledig” under kommentar från vårdnadshavare.
Lemshaga fritids/fritidsklubb stängt: 27-28 december. Samt 7 januari.
Lemshaga fritids/fritidsklubb öppet: 21 december. Samt 2-4 januari.
Vi behöver få in ditt svar senast söndagen den 25 november, gällande 21/12 samt 2-4/1.
Detta gäller alla barn som är inskrivna på fritids.
Nästa vecka:

Måndag: Min familj presenteras av Siri Al och Märtha.
Tisdag: Vi åker till Porslinsfabriken OBS! Ta med lunchmatsäck, bra kläder och sittunderlag då vi äter ute!
Onsdag: Idrott
Torsdag: 
Fredag:

Blänkare:

26/11 – Nötknäpparen, vi åker till Gustavsberg för att se då Emma och Lenore spelar i årets uppsättning av Nötknäpparen.
4/12  – Biblioteket, ta med ditt bibliotekskort om du ej har måste du anmäla om ett nytt kort.
13/12 – Lucia på Lemshaga 8.00 Amfiteatern (Glöm ej sittunderlag inför denna samling).
14/12 – Julspel vid Ingarö kyrka.
20/12 – Julavslutning i Gustavsbergs kyrka kvällstid.
8/1 – Skolstart

Tack för en trevlig vecka!

Camilla, Ingela, Pernilla och Desireé

13 kommentarer

Kommenteringen är stängd.