Saturnus veckobrev v 46

 

Hej alla fina Saturnuselever och föräldrar!

Tack för en fin och inspirerande vecka mitt i höstrusket!

                    

Lemshaga vill vara En trygg mötesplats för ett kreativt lärande

För mig är det otroligt viktigt att skapa olika ingångar till lärande – olika språk och uttryckssätt.
Därför känner jag mig så stolt och glad att få berätta om vad som är på gång just nu i Saturnus.

Vi arbetar ständigt med konflikthantering, något som är en del av vardagen, för både stora och små.
Vi vill få eleverna att förstå sig själva och andra bättre och på så sätt själva kunna vara med och lösa sina konflikter.
Vi vill arbeta med nyfikenhet och utforskande tillsammans med eleverna. Vi vill hela tiden lära oss nya saker.


Normer och värden

Bråka smartare. 
Vi har sett på en film från Medlingscentrum om konflikthantering och de olika konflikthanteringsstilar som finns. De valde att presentera dem med olika ljus som symbolen:
Draken: kan var den som dominerar, men också den som vågar att säga ifrån,
Kissemissen: söker kompromiss,
Strutsen: försöker undvika konflikt genom ”att stoppa huvudet i sanden”,
Kameleonten: anpassar sig till det som de andra vill,
Ugglan: är klok och lyssnar in och försöker förstå.
Eleverna fick sedan tänka på en konflikt som nyligen inträffat och vilken roll de då hade tagit. I gröna gruppen improviserade vi några händelser och funderade sedan på om man kanske hade velat ta en annan roll om man fick välja.

 

Bråk på Matematiklektionen

Det räcker ju inte att jobba med bråk på lektionerna om normer och värden… Nu har bråken även gjort intåg på våra mattelektioner. Täljare och nämnare, del av en helhet, ja, ni förstår nog vad jag menar. Det är roligt att få starta ett nytt kapitel med era smarta barn. Det är så härligt när alla vågar dela med sig av hur de tänker och att vi blir bra tillsammans.
Under veckans lektioner har vi även arbetat med multiplikation, division och att skriva egna räknehändelser.

Tabellträning
För att bli säkrare på att lösa uppgifter både i multiplikation och division kommer vi nu att låta eleverna ta sk ”tabellkörkort”. Varje fredag framöver kommer vi att förhöra eleverna på en tabell i taget, med början på 2:ans tabell. När de har klarat 1-5:ans tabell får de ett körkort. De elever som vi fortsätta upp till 10:ans tabell har också möjlighet att göra det.

 

  


Collageporträtt

Vi fortsatte bildlektionen i samma anda som tidigare lektioner genom att skapa porträtt. Denna gång blev det i collageform. Vi rev remsor i färgade papper. Jag utmanade eleverna att använda helt andra färger är den verkliga förlagan, för att det skulle känna sig helt fria i sitt skapande. Dessutom visade jag några bilder från min resa till Tanzania…


Sagoprojekt

I våras startade vi ett sagoprojekt med en liten ”pilotgrupp”. Då fick fyra elever från gröna och röda gruppen skriva en saga tillsammans. Tanken är att vi ska utgå från en speciell plats på Lemshaga. genom att gå genom en portal kommer vi tillbaka i tiden. Vi kommer också att möta olika väsen.
Vi börjar med att gå till själv platsen och uppleva den med alla sinnen. Genom vår promenad sätter vi också igång kreativiteten eftersom vi vet att rörelse påverkar hjärnan positivt. Mötet med platsen stor igång vår fantasi och sedan sätter vi igång med att skapa sagan. Nu handlar det om att komma överens att bygga en saga tillsammans. Alla förslag är bra och man får inte säga emot någon annan utan försöka bygga vidare på varandras tankar och idéer. Detta blir en verklig förhandling i skapandet.
Vi har Liza med oss som lotsar och inspirerar i skrivandet.
Alla elever i Saturnus kommer att få vara med och skriva en saga i liten grupp. Det är jag (Cissi) som sätter ihop grupperna. Vi kommer att ha ytterligare tre tillfällen i höst och fyra tillfällen i vår.
Tanken är nu att ni ska få höra våra sagor under en samling vid Hembygds gården i vår. Spännande va?!

 

Musiklektionen
Garageband på musiken. 
Vilken kreativitet det var i onsdags på röda gruppens musiklektion när vi fick lära oss att använda ”garageband” på våra I-pads och göra låtar. Det var så härligt att se hur snabbt alla elever kom igång och var helt förtrollade av sitt eget skapande. Vilket gäng. Morgondagens musikexport?
Nu har vi även anmält klassen till Kulturskolans tävling ”trekampen”, en musikfrågetävling, som går av stapeln i mars/april. Jonas, Cissi och Sara kommer gemensamt ansvara för att stödja eleverna i detta. Det ska bli jättekul.
Dessutom har vi börjat öva på vår avslutningssång i kyrkan, men det är hemligt!


Engelska

Under fredagens lektion gick vi igenom ett nytt kapitel som handlade om allt som finns i klassrummet. Vi hade inget läxförhör eftersom vi hade teater förra veckan. Glosorna till Kapitel 7 My classroom, förhörs nästa fredag.


VIM – Vi på Mellangården
Idag hade vi vår första möte med de nya VIM-gruperna. Vi gjorde en namnövning och ett stort hjärta med allas namn samt en lek; Hemliga ledaren. Det känns spännande att få lära känna alla mysiga kompisar.


Skola och hem

OBS!
Alla elever behöver ha med sig regnkläder och extra kläder i dessa regniga tider!


Viktig information från fritids

Nu är det dags att göra er anmälan inför Jullovet.
Vi önskar att ni skriver Närvaro i kommentarsfältet samt skriver in aktuella tider om ni är i behov av Fritidsomsorg alt. att ni tar bort tider samt skriver Ledig i kommentarsfältet om ni är lediga.
Dessa datum är fritids/klubben ÖPPET kring jul, och då önskar vi att ni fyller i en korrekt anmälan:
20 December
23 December (Stänger 15.00 pga dag före Julafton)
2 Januari
3 Januari
Dessa datum är fritids/klubben STÄNGT: (samt alla röda dagar och aftonar)
27 December
30 December
7 Januari (pga. planeringsdag)
Vi vill ha din anmälan senast 24/11 för att kunna bemanna korrekt.
Hälsningar Fritids och Klubben

Behov av utökad fritidsomsorg
Under hösten har vi sett ett ökat antal barn som lämnas före fritids öppnar 7.30. Är ni i behov av utökad omsorg, mellan klockan 7.00-7.30 behöver ni inför varje läsår ansöka om detta. Här nedan finner ni blanketten för detta, den ska bifogas med ett arbetsgivarintyg som styrker ert behov. Ansökan lämnas in till expeditionen.
https://lemshaga.se/wp-content/uploads/2018/01/Fritids-Ansökan-om-utökad-omsorgstid-morgon.pdf


Övrig info

Lördagen den 30 november säljer vi hembakat och julgodis utanför Brisak för att fylla på klasskassan!
Vi kommer att ha fyra bord precis utanför entrén till Brisak mellan kl. 10.00-16.00.
Varje familj bakar det man vill och lägger i påsar som kommer att säljas för 25 kr/st.  MINST 10 påsar per familj, men de som vill får gärna baka mer (vi tror inte att vi kan baka för mycket)!
Vi utgår från klasslistan och delar in klassen i 4 delar. På så sätt blir alla ”delaktiga”, (listan finns på school soft). Det måste vara minst 4 vuxna på plats vid varje pass. Om man inte kan komma måste man höra av sig till Jessica Gyllner, Åsa Nygren, Åsa Nordström eller Caroline Morton.
Bakverken lämnas antingen på lördag morgon kl. 09.30 vid Brisak, eller också dagen innan, fredagen den 29 november till Liza Maker vid Lemshaga’s parkering mellan kl. 07.45-08.15.
(Tänk på att kakor och godis etc kan lämnas på fredagen men inte färska bakverk).

Trevlig helg!
Familjerna Gyllner, Nygren, Nordström och Morton

Se mer info om de tider som gäller på nyhet ”Klasshändelse i Saturnus” på Schoolsoft.
Vi vill inte publicera alla barnens förnamn och efternamn i veckobrevet. /Cissi

 

Nästa vecka:
Må: Sovmorgon/Klubben
Ti: Friluftsliv, slöjd/saga
Ons: Läxförhör, ny läsläxa delas ut, musik för gröna gruppen
To: Slöjd/saga, kör
Fre: VIM-grupper, engelska (ny läxa delas ut), Idrott inomhus, 2:ans tabell förhörs.

 

Trevlig helg!

Cissi, Sara, Vincent, Johannes

5 kommentarer

Kommenteringen är stängd.