Saturnus veckobrev v.47

Hej alla härliga Saturnusfamiljer!

 

Vi har haft en fantastisk vecka med ett spännande besök på Gustavsbergs porslinsfabrik. Där fick vi ta dela av hur fabriken drivs idag och all fantastisk historia som finns i och med att fabriken startade. Vi fick även vet mer om de familjer som drivit fabriken och vem det var som hade störst inflytande i brukssamhället.

 

Kunskaper / Elevers ansvar och inflytande

 

SO – Gustavsbergs porslinsfabrik, Farsta slott och Farstavik

Under tisdagen var det åter dags för ett besök till Gustavsberg. Denna dag fick vi ta del av porslinsfabrikens historia. Marie som arbetar på fabriken tog emot oss och berättade både om hur fabriken fungerar idag samt ur ett historiskt perspektiv. Vi fick även ta en snabb titt i själva fabriken där Marie visade oss benporslinsmassa samt hur det det gick till att göra tallrikar, koppar samt hur de sprayade porslinet och satte dit tryck.  

 

Efter vårt besök i fabriken gick vi mot viken vid Kattholmen. Där passade vi på att njuta av vår goda matsäck. Efter vårt matstopp promenerade vi vidare mot Farstavik och Farsta slott. Genom historieböcker om livet i Gustavsberg fick vi ta del av hur det kommer sig att en del av Farstalandet fick namnet Gustavsberg. Vi fick även höra om vilka det var som hade bott i de fantastiska husen och vem som var brukspatronen som var sträng men rättvis.

 

Väl hemma på Lemshaga skrev vi en tankekarta om vad vi varit med om under vårt besök i Gustavsberg. Kommande dag använde vi tankekartan till vår hjälp när vi skulle skriva och berättade om vår utflykt.

 

     

   

   

   

   

 

Eng – “Happy year”

Denna vecka har vi arbetat med “My body”.  Under lektionen fick eleverna göra en hörövning där de skulle färglägga vissa kroppsdelar. Vi övade även på att lägga till plural -s, t ex toe – toes, leg – legs, eye – eyes, ear – ears m.fl. Veckans läxa blir glosor från kapitlet. Glosorna hittar ni på Glosor.eu.  

Mål med veckans lektion:

– Att känna till ord för olika kroppsdelar och kunna säga några av dem.

– Att kunna använda plural-s vid flertal.

– Att kunna säga enkla meningar på engelska.

– Att kunna svara på en enkel fråga.

 

Elevers ansvar och inflytande/Normer och värden

 

Temavecka i matsalen

Under vecka 49 kommer Saturnus att ha sin temavecka i matsalen. Eleverna har funderat över vilket tema och vilken mat de skulle vilja ha och efter många förslag och omröstningar har klassen kommit fram till ett förslag som fick flest röster. Vårt tema kommer att vara “Svensk husmanskost”. Nästa uppgift blir att fundera över hur vi vill dekorera vår matsal under denna vecka och vilken musik som ska spelas i hallen utanför matsalen.

 

Teknik – Tillverka en iPad-touchpenna

Under nästa vecka kommer vi att tillverka en touchpenna som är tänkt att använda till våra iPads. Till på måndag vill vi att eleverna har med sig varsin gammal kulspetspenna. Mer information om tillverkningen kommer i nästa veckobrev.  

 

Hem och skola

 

Läxa

  • Nyckeln till skatten – Kap.10 “Viktig information”.
  • Besvara frågorna i din läxbok.
  • Utmaning: på glosor.eu (användarnamn: Villan lösenord: villan1819).

 

Magsjuka på skolan

Med höst och vinter följer sjukdomar. Som ni säkert redan har läst har magsjukan kommit på besök. Vi ber er vara extra observanta på ert barn och tar det säkra före det osäkra genom att stanna hemma vid illamående och kräkningar. Denna sjukdom är inget någon av oss vill ha och om vi tillsammans hjälps åt och följer riktlinjer minskar vi risken för spridning. Tack!

 

Information inför nästa vecka v.48:

Måndag: Lorenzo och Loke  presenterar Min familj. Efter lunch åker vi till Gustavsberg för att se “Nötknäpparen” på Gustavsbergsteatern som Emma och Lenore deltar i.

Tisdag: Glöm inte bort att ta med en/eller flera förbrukade kulspetspennor som kan skruvas isär.

Onsdag: Idrott.

Torsdag: Anita kommer på besök och berättar sin historia om Lemshaga och om kompisen som bodde i Villan.

Fredag:

 

Hälsning från fritids:

Jullovet

Vi behöver få reda på om ditt barn är i behov av omsorg i form av fritids under jullovet. Ska ditt barn vara på fritids på jullovet ber vi dig att skriva in barnets aktuella tider i schoolsoft. Ska ditt barn däremot vara ledigt så ber vi dig ta bort eventuella tider och istället skriva ”ledig” under kommentar från vårdnadshavare.

Lemshaga fritids/fritidsklubb stängt: 27-28 december. Samt 7 januari.

Lemshaga fritids/fritidsklubb öppet: 21 december. Samt 2-4 januari.

Vi behöver få in ditt svar senast söndagen den 25 november, gällande 21/12 samt 2-4/1. Detta gäller alla barn som är inskrivna på fritids.

 

Kommande händelser:

4/12  – Biblioteket, ta med ditt bibliotekskort om du ej har måste du anmäla om ett nytt kort.

13/12 – Lucia på Lemshaga kl.8.00 i Amfiteatern (glöm ej sittunderlag inför denna samling).

14/12 – Julspel vid Ingarö kyrka.

20/12 – Julavslutning i Gustavsbergs kyrka (kvällstid).

8/1 – Skolstart

 

Vi önskar er en härlig helg!

 

Ingela, Camilla, Pernilla och Desirée

8 kommentarer

Kommenteringen är stängd.