Saturnus veckobrev v. 48

Hej alla härliga Saturnus familjer,

 

Nu är äntligen snart julen här på måndag börjar vi nedräkningen till jullovet. Vi har 14 juluppdrag att utföra tillsammans.

 

 

 

 

 

Nötknäpparen

Vi fick under måndagen ta del av en fantastisk föreställning där några av våra kompisar deltog. Det var stolta elever som hejade på sina klasskompisar på scenen. Vi valde även att läsa boken för att eleverna skulle få en större förståelse kring vad som pågått under föreställningen. När vi läste boken så var det så många som fick inre bilder av föreställningen och bara var tvungna reflektera tillsammans.

Teknik – Hur kan vi skapa oss vår egna Styluspenna?

Det var förväntansfulla elever som kom in i klassrummet under tisdagens tekniklektion. Eleverna hade i förväg fått höra om att vi skulle skapa vår egna Styluspennor för att kunna använda dessa på våra IPads. Men vilka material fungerar? Varför fungerar vissa material bara tillsammans med andra?

Vi började lektionen med att samlas på mattan där eleverna fick se vilka material som vi skulle använda oss av för att kunna skapa våra pennor. Materialet alla elever fick ta hjälp av: Folie, svamp, ståltråd, bläckpenna, häftstift, topps, batteri och vatten. Vi funderade lite i samlingen och testade några av materialen men inget verkade fungera förutom vissa men ibland fungerade de inte. Eleverna fick därefter gå till deras bänkar och i par utforska de olika materialen för att försöka förstå vad det är som krävs för att vi ska kunna få en fungerande Styluspenna. Samtidigt fick de skriva ned sina olika försök och även ställa en hypotes kring om vilka material som skulle fungera. Därefter fick de ett resultat och även reflektera kring en slutsats. Varför fungerade materialen och varför fungerade vissa material bara tillsammans med ett annat material. De fick även skapa sin penna utifrån deras bästa resultat. Vi fick flera olika typer av styluspennor. Några behöver vatten medan andra inte behöver vatten för att kunna användas. Det är spännande att se deras upptäckarglädje och nyfikenhet då de testar deras teorier.

När vi testat en stund fick vi lite inspiration ”Engineer Your Own Stylus” här kunde vi se hur vi kunde använda oss av materialet och kanske även få en liten insikt i varför vissa material fungerade bättre. Videon är på engelska men med våra elever är inte detta svårt då vi tillsammans hjälps åt att översätta under tiden vi tittar.

 

SO – Anita på besök

Under torsdagen så fick vi expertbesök av Anita som är väldigt intresserad av Lemshagas historia. Hon berättade historier från förr som gjorde oss både lite skrämda men även nyfikna på att veta mer om Lemshaga. Vi fick även se bilder från förr och jämför dessa mot dagens hus. Vi fick även höra om Lemshaga eken som vid ombyggnationerna nästan dog. Hur de rädde eken med hjälp av våra brandmän som kom.

Det var roligt att få höra henne berätta och vi hoppas att vi nu kan lägga pusselbitarna till skatten.

Här kan ni se bilder från förr och nu! Kan ni se vilka olika hus det är?

 

Matematik – Volym

Som ni kanske redan fått höra så har vi under veckan kommit in på Volym. Vi har under slutet av veckan jobbat med: liter dl msk tsk krm och ml. Vi har jämför de olika enheterna och undersökt hur vi kan mäta volymen i olika burkar. Självklart upptäckte vi även då ytspänningen vilket var fantastiskt roligt och spännande. Så vi hoppas veckans matteläxa ger dig möjlighet att fortsätta testa de olika måtten.

Hur många dl msk krm går det egentligen i ett dricksglas? Hur kan vi addera de olika måtten för att kunna ta reda på hur många ml det finns i glaset?

Matvecka – Svensk husmanskost

Nästa vecka har vi i Saturnus planerat maten och funderat kring hur vi kan dekorera vår matsal tillsammans. Lunchen nästa vecka blir:

Eleverna har även dekorerat matsalen med svenska flaggor, dalahästar, älgar, violer och renar. Vi har även bilder på maträtterna uppsatt så att alla ser vilka maträtter som kommer under veckan.

Något som gör att vi kommer in på veckans matteläxa. Eleverna tyckte nämligen att Jordgubbstårta var en viktig del i Svensk husmanskost. Så självklart så ska eleverna få uppleva svenskt fika under denna vecka. Vi kom därför på att vi tillsammans kan baka och bjuda våra kompisar.

Så här kommer läxan: I din läxbok har du fått klistra in ett recept på en jordgubbsrulltårta antingen följer du detta recept eller så hittar du ett eget hemma alternativt hittar på ett eget.

Tills på fredag ska du: Bakat på egen hand, de vuxna får bara hjälpa till med att stoppa in och ta ut ut ugnen. Foto mailas till oss mentorer. Tre bitar fryser du in och tar med tills på fredag då vi kommer fika tillsammans. En bit till dig och de två andra kommer två kompisar att få. Totalt kommer alla få tre smakbitar. (Så inga jättebitar) Du som har valt ett eget recept eller frångått det recept som skickats med ska ta med receptet. Detta för att vi har allergier i klassen och vi behöver se till så att ingen får i sig fel saker. Om du kan baka mjökfritt, glutenfritt eller fritt från ägg så är det bra.

Ser fram emot att se era bakverk på fredag!

Nästa vecka:

Måndag: Min familj presenteras av Max och Lenore.
Tisdag: Vi åker till Biblioteket efter lunch, glöm ej ditt bibliotekskort.
Onsdag: Idrott
Torsdag: 
Fredag: Vi fikar tillsammans. Ny läsläxa och engelska läxa ges ut.

SV – Biblioteksbesök på tisdag, glöm ej ditt bibliotekskort!

Nästa vecka åker vi till biblioteket, allt fler av er börjar ta med sitt bibliotekskort som ni fick i Pluto. Något som är väldigt bra då biblioteket kräver att dessa kort ska vara med för att eleverna ska få låna böcker. Detta har förändrats i och med den nya lagen kring GDPR. Så viktigt att även du har ett fungerande kort! Om du inte har ett bibliotekskort så vill vi att du innan tisdag ordnar med ett nytt kort eller fyller i en lapp inför nästa besök. Lapp om detta finns i hallen i Villan. Se även till att ditt barn lär sig koden som hör till bibliotekskortet så kan de även låna på egen hand.

https://bibliotek.varmdo.se/web/arena/skaffa-lanekort

Information:
Kör – Adventskonsert
Måndagen den 17 dec kl 18.00 kommer vi ha en liten adventskonsert med skolans körer i musikladan.
Alla är välkomna men man måste ha biljett!
Det blir trångt men härligt! Från måndag den 3 dec kommer det finnas gratis biljetter på expeditionen för att vi inte ska överträda brandreglerna för musikladan (max 4 per familj).
Högstadiets kör Ladankören, mellanstadiets kör Mellankören och lågstadiets kör Lilla kören medverkar.
Välkomna!
Kör – Lucia 2018 – 13 december
På Lemshaga finns sedan länge en tradition med ett stort Luciatåg. I år är Stora kören, Mellankören, Lilla kören och Pluto med! Även i år är det hela utomhus. Det är därför viktigt med flera lager under lucialinnet. Jag (Jonas) har elljus till alla stjärngossar och tärnor, men en del annat är det bra om eleverna kan få hjälp med hemifrån. Här kommer en checklista till luciatåget.
– 2 lager underställ minst (gärna ull)
– Ullstrumpor o varma kängor
– Strut men inte stjärna (sjärngossar)
– Glitter till hår och midja (tärnor)
– Fingervantar, gärna i en ljus grå, beige el vit ton
– Lucialinne i en storlek så man får plats med ett par underställ under. (billiga finns på Coop, Brisak, Rusta, Lindex, Kappahl, HM osv om man är ute i tid)
På morgonen den 13/12 samlas Stora kören och Mellankören kl 07.00 i musikladan!
Lilla kören ses kl 7.20 i mellangården!
För föräldrar som skjutsar tidigt finns det kaffe i värmen i matsalen till självkostnadspris om man vill stanna o vänta in tåget.
Tack för er hjälp! /Jonas
Nedan finns en länk till information och texter samt några övningsinspelningar inför luciatåget.
Fritids

JULLOV
Vi behöver få reda på om ditt barn är i behov av omsorg i form av fritids under jullovet. Ska ditt barn vara på fritids på jullovet ber vi dig att skriva in barnets aktuella tider i schoolsoft. Ska ditt barn däremot vara ledigt så ber vi dig ta bort eventuella tider och istället skriva ”ledig” under kommentar från vårdnadshavare.
Lemshaga fritids/fritidsklubb stängt: 27-28 december. Samt 7 januari.
Lemshaga fritids/fritidsklubb öppet: 21 december. Samt 2-4 januari.
Vi behöver få in ditt svar senast söndagen den 25 november, gällande 21/12 samt 2-4/1.
Detta gäller alla barn som är inskrivna på fritids.

Hälsningar Fritids och Klubben

Blänkare:

11/12 – Skridskodag på Ekvallen, Skolan bjuder på lunch eleverna tar med sig varm dryck, vatten, frukt och smörgås. Skridskor, hjälm och varma kläder för att kunna vara ute hela dagen.
13/12 – Lucia på Lemshaga 8.00 Amfiteatern (Glöm ej sittunderlag inför denna samling).
14/12 – Julspel vid Ingarö kyrka.
17/12 – Julkonsert kl 18.00, Lemshaga
20/12 – Julavslutning i Gustavsbergs kyrka 17.15. OBS endast för elever i Saturnus: Lyssna
8/1 – Skolstart

 

Trevlig första Advent önskar vi!

Camilla, Ingela, Pernilla och Desireé

 

7 kommentarer

Kommenteringen är stängd.