Saturnus veckobrev v.49

Hej alla härliga Saturnusar!

Nu har vi kommit in i december månad och snön lyser med sin frånvaro. Under veckan som gått har vi lagt ett extra fokus på NO och då framför allt experiment. I vår adventskalender, eller rättare sagt vår adventsjulgran har vi hunnit med fem olika experiment.

 

Vi vill passa på och tacka Desirée för hennes tid hos oss. Hon gjorde sin sista dag i onsdags. Hon väljer nu att gå en annan väg och utforska vad som finns runt hörnet. Om det blir studier eller  andra arbetslivserfarenheter visar sig. Vi önskar henne lycka till!

 

På måndag hälsar vi vår nya kollega Nils välkommen till vårt härliga gäng. Han kommer dels att arbeta som resurs men även arbeta på fritids tillsammans med Pernilla. Välkommen!

 

Vi vill även passa på och tacka för den fina presenten vi har fått från er elever och föräldrar. Presentkortet kommer komma väl till användning under julhelgen. Tack!

 

Kunskaper / Elevers ansvar och inflytande

 

NO – Julkalendern

Hur roligt är det inte att experimentera! Varje dag har eleverna fått skanna av en Qr-kod från vår avdentsjulgran. Där i finns ett experiment som ska genomföras.  Eleverna har fått fundera kring en hypotes för att sedan se resultatet. Hur kom det sig att det blev som det blev är några av de frågor vi försökt besvara. De experiment vi hunnit med under denna vecka är följande:

 

Såpbubblor i såpbubblor Detta experiment handlade om att försöka göra så många såpbubblor inuti varandra som möjligt. Vissa elever lyckades skapa fyra stycken i varandra. Hur många klarar du av? Kolla länken! Såpbubblor i såpbubblor

 

   

   

 

Coca-cola och Mentos – Vad händer när man häller ner Mentos i en flaska Coca-cola? Detta var något vi undersökte. Resultatet blev en hög stråle med cola som sköts upp i luften. För mer info om experimentet kolla denna länk: Coca-cola och mentos. Titta även på vår film som vi spelade in under experimentet.

 

Saltkristaller – Kan man göra kristaller av salt och vatten? Vi använde varmt vatten och massor av salt. Vi rörde ner lite salt i taget tills lösningen var mättad. Då silade vi lösningen genom kaffefilter. Därefter knöt vi antingen ett snöre eller en piprensare i en liten pinne som fick hänga över koppen och nudda vattnet. Nu återstår att se om kristaller bildas! Kolla in länken för mer info Saltkristaller.

   

   

   

 

Russinhissen – Vad händer om man släpper ner ett russin i en flaska fruktsoda? Flyter den eller sjunker den? Eleverna fick fundera och berätta sin hypotes. Är du nyfiken att prova, kolla länken! Russinhissen. Titta även på vår film som vi spelade in under experimentet.

 


 

Jästfest – Vad gör egentligen jästen i degen? Detta var något vi ville undersöka. Vi blandade jäst, socker och vatten i en flaska och satte därefter på en ballong på flaskan. Vad hände? Kolla länken för mer info Jästfest.

   

 

Elevers ansvar och inflytande

 

Saturnus mattema och “svensk fika”

Vårt mattema blev lyckat. Tror att de flesta elever var nöjda med veckans meny. Vi fick även höra från andra elever att de var nöjda med veckans matval. Härligt tycker vi!

Som vi skrev i förra veckobrevet hade eleverna en önskan att få avsluta veckans mattema med en svensk fika. Eleverna fick därför i läxa att baka. Detta passade utmärkt då vi dessutom arbetat med volym i matematik. Det är en skillnad att sitta och omvandla måttenheter mot  att i praktiken få använda våra kunskaper vid t ex bakning. Vi hade gett eleverna ett förslag på recept men det var valfritt att baka något annat. Under fredagen var det dags att se våra kunskaper. Det blev ett härligt bord med härliga bakverk.

 

   

   

 

Hem och skola

 

Läxa

  • Nyckeln till skatten kap 12 – Asta tjuvlyssnar (Läs ur boken så att du på fredag känner dig trygg att läsa tillsammans med en kompis.)
  • Besvara frågorna i din läxbok.
  • Utmaning:  på glosor.eu (användarnamn: Villan lösenord: villan1819).

 

Information inför nästa vecka v.50:

Måndag: Min familj presenteras av Filip och Alice.

Tisdag: Skridskodag på Ekvallen. Skolan bjuder på lunch (hamburgare), eleverna tar med sig varm dryck, vatten, frukt och smörgås. Tänk på att ta med skridskor, hjälm och varma kläder för att kunna vara ute hela dagen. Eleverna får ta med sig klubba och liten boll (ingen puck). Eleverna lämnas på skolan!

Onsdag: Idrott

Torsdag: Lucia – vi samlas i Amfiteater strax innan kl.8. För föräldrar som lämnar tidigare finns det från kl.7 kaffe att köpa för självkostnadspris.

Fredag:

 

Fritids:

Vi fortsätter julpyssla i villan på eftermiddagarna till tonerna av julmusik, riktigt mysigt. De flesta är klara med sina adventskalendrar och några elever har gjort julgranshängen av pärlor. Vi har bakat pepparkakor på fredagarna och målet är att alla som vill ska ha hunnit baka innan avslutningen. Den här terminen ut kommer vi att ha obligatorisk fritidsgympa på onsdagar jämna veckor, det kommer sedan utvärderas för att se om det  kommer vara ett permanent inslag på fritids. Det i sin tur innebär att vi kan baka varannan onsdag/varannan fredag, på så sätt hoppas vi att alla elever ska ha möjlighet att kunna vara med och baka någon gång under terminen.

Måndagar-fredagar; Veckans pyssel i villan.

Onsdagar; fritidsgympa. Jämna veckor är den obligatorisk, då bakar vi också i villan.

Torsdagar; Fritidsgympa och Experimentverkstad.

Fredagar; udda veckor bakar vi i villan.

 

Information:

13/12 – Lucia (info för de som deltar i kören)

På Lemshaga finns sedan länge en tradition med ett stort Luciatåg. I år är Stora kören, Mellankören, Lilla kören och Pluto med! Även i år är det hela utomhus. Det är därför viktigt med flera lager under lucialinnet. Jag (Jonas) har elljus till alla stjärngossar och tärnor, men en del annat är det bra om eleverna kan få hjälp med hemifrån. Här kommer en checklista till luciatåget.

– 2 lager underställ minst (gärna ull)

– Ullstrumpor o varma kängor

– Strut men inte stjärna (sjärngossar)

– Glitter till hår och midja (tärnor)

– Fingervantar, gärna i en ljus grå, beige el vit ton

– Lucialinne i en storlek så man får plats med ett par underställ under. (billiga finns på Coop, Brisak, Rusta, Lindex, Kappahl, HM osv om man är ute i tid)

På morgonen den 13/12 samlas Stora kören och Mellankören kl 07.00 i musikladan!

Lilla kören ses kl 7.20 i mellangården!

För föräldrar som skjutsar tidigt finns det kaffe i värmen i matsalen till självkostnadspris om man vill stanna o vänta in tåget.

Tack för er hjälp! /Jonas

Nedan finns en länk till information och texter samt några övningsinspelningar inför luciatåget.

http://gamla.lemshaga.se/users/jonask/weblog/a9379/Lucia_2018.html

17/12 – Adventskonsert (Kören)

Måndagen den 17 dec kl 18.00 kommer vi ha en liten adventskonsert med skolans körer i musikladan.

Alla är välkomna men man måste ha biljett!

Det blir trångt men härligt! Från måndag den 3 dec kommer det finnas gratis biljetter på expeditionen för att vi inte ska överträda brandreglerna för musikladan (max 4 per familj).

Högstadiets kör Ladankören, mellanstadiets kör Mellankören och lågstadiets kör Lilla kören medverkar.

Välkomna!

20/12 – Julavslutning i Gustavsbergs kyrka 17.15. (OBS endast för elever i Saturnus: Lyssna)
8/1 – Skolstart

 

Vi önskar er alla en trevlig andra advent!

 

Camilla, Ingela, Pernilla och Desirée.

11 kommentarer

Kommenteringen är stängd.