Saturnus veckobrev v.7

Hej på er,

Jag hörde precis en liten björn som sa! Vi är alla annorlunda och det är just därför vi alla i Saturnus passar så bra ihop. Något som är så otroligt viktigt att komma ihåg. Vi måste hålla ihop och våga lita på varandra.

Vi har under de  senaste dagarna pratat om vänskap och gemenskap på Mellangården och i Villan där vi gjort gemensamma aktiviteter från Pluto- Saturnus. Eleverna i Saturnus ville så gärna att vi denna vecka även skulle ha “hemliga kompisar” då vi berättade om att den här veckan kallas “vänskapsveckan”. De kom även då på att de ville skriva brev till sina hemliga kompisar, något som vi tidigare gjort under åren tillsammans.

Normer och värden

Vi i Mellangården

I våra blandade grupper har nu även våra Pluto kompisar kommit in och det är så rolig att nu äntligen få träffa alla elever. Första tillfället var förra fredagen och då pratade vi mycket om vänskap och hur viktigt det är att alla har en vän. Samt även att vi bjuder in våra kompisar i leken då vi ser att någon kanske inte har någon att leka med på rasten.

Vi vill vid dessa gemensamma tillfällen ge eleverna möjlighet till att hitta nya kompisar mellan klasserna. Detta genom att vi fokuserar mycket på att lära känna varandra. Vi ser att detta gör att eleverna nu leker mer tillsammans mellan klasserna under rasten, något som vi värderar högt och hoppas bara ska bli mer.

Tryggisar på Mellangården

Den här veckan har Tryggisarna och kamratstödjarna på skolan fått planera en alldeles speciell dag nämligen “Alla hjärtans dag”. Tryggisarna planerade en rastaktivitet för hela Mellangården där de tillsammans kom på en lek som de kände skulle passa denna dag. Leken “Hjärtkull” formades av våra Tryggisar där de tillsammans kom på att de ville hålla i en kull-lek där den som blivit kullad skulle ställa sig som ett halvt hjärta för att sedan bli fri genom att någon ställde sig mitt emot och tillsammans bildade de ett helt hjärta. Innan de skildes åt sa kompisarna en “uppåtpuff” till varandra och därefter var de fria. Den andra aktiviteten de planerat var att baka Kärleksmums till alla kompisar på hela skolan. Så när lunchrasten var slut så gick Tryggisarna runt på Mellangården och i Villan för att bjuda på Kärleksmums och samla in alla hjärtkort som alla elever hade skapat under förmiddagen som alla hade en speciell liten “uppåtpuff” som nu förgyller våra väggar på Lemshaga. Tack alla som gjorde den här veckan lite extra speciell.

Kunskaper

MA – Geometeri

Vi har under veckan fortsatt vårt arbete med vinklar samt även tittat på olika två och tredimensionella former. För att kunna beskriva de olika formerna med hjälp av begreppen sidoyta, kant, hörn och vinkel. De tredimensionella formerna som vi repeterat från förra året är klot, kub, rätblock, pyramid, cylinder, kon och prisma. De flesta former sitter men det är några som känns lite svårare. Vi har under veckan fått en mall för olika tredimensionella former som vi sedan har fått gissa vilka tredimensionella former som det kan bli.

 

Teknik och friluftsliv

Vi har under veckan pratat om isen som ligger tjock både ute på gården men framförallt på våra sjöar. Vi har tittat på “Isen” ett program från UR som handlar om vad vi ska tänka på då vi går ut på isen. Vi tittade även på två korta filmer från Svenska livräddningsförbundet för att se hur vi skulle kunna skapa en egen film om just islivräddning.

Då vi tittade på de olika filmerna och i efterhand samtalade om vad eleverna upplevde var viktigast från filmerna så blev det en massa fakta som vi kunde samla på tavlan. Först såklart allt det där vanliga som vi behöver för att åka skridskor på isen men sen även flytväst för barnen, en väska som är packad med luft så att den hjäper oss att flyta. Isdubbar, ispik, den “förlängda armen” som kunde vara lite olika saker, extra kläder, mobiltelefon mm. Vi skulle även vara vaksamma på hur isen kunde förändras från att vara vit till mer grå där isen då kunde var mindre hållbar. Även is som var täckt med snö skulle vi passa oss för. Vi fick lära oss hur vi skulle testa isen tjocklek och hur tjock den skulle vara. Allt för att vi tillsammans i mindre grupper skulle få göra våra egna islivräddningsfilmer.

För att kunna skapa en film började elverna först med att skriva ett manus med hjälp av bild och textrutor. Därefter gick de tillsammans ut på skolgården för att skapa små klipp som de tillslut i IMovie fick sätta ihop till en film. Så nästa vecka blir det en sista redigering och fix under tekniken för att sedan få titta på allas små filmer.

Information

Veckans läxa:

Ni hittar som vanligt läsläxan på school soft. Den här veckan läser vi kapitlet: Tjuvarnas modus operandi.

Nästa vecka:

Måndag: Skolbio vi startar redan kl 8.45 utanför Villan då vi åker bussen 9.09 från Lemshaga. Alla elever behöver ta med egen lunchmatsäck samt vatten (vi tar ej med sötsaker). Om du vill komma direkt till bion behöver du möta upp oss vid biografen kl 9.25 då bion börjar 9.30. Detta ska meddelas innan till camilla.mauritzson@lemshaga.se så snart som möjligt.
Tisdag: 
Onsdag: Allaktivitetsdag, alla samlas som vanligt i klassrummet kl 8.20. OBS! Om du har skridskor och åker direkt måste du meddela camilla.mauritzson@lemshaga.se. Vi är på plats 9.30.
Torsdag: 
Fredag: Vi i Mellangården

Allaktivitetsdagen på onsdag:

Vi kommer under onsdagen nästa vecka få uppleva en härlig dag tillsammans i blandade grupper utifrån vad du önskat göra inför denna dag utifrån de fyra val som du fått välja mellan. De elever som ännu inte har valt har blivit placerade på skridskor.

Vi samlas i klassrummet kl 8.20 för att därefter gå till våra respektive grupper.

Skridskor: Vi åker med bussen från Lemshaga kl 9.09 och hem med bussen ca 12.44 beroende på vädret. Om ni vill lämna och eller hämta ert barn på Ekvallen så behöver ni meddela camilla.mauritzson@lemshaga.se senast dagen innan så att vi pedagoger som följer med hinner få meddelandet. Vi är alla på plats och kan ta emot kl 9.30 och går från Ekvallen ca 12.30  beroende på vädret. Ta med: Matsäck, frukt, varm dryck, skridskor, handskar (ej fingervantar) och hjälm, du får självklart även ta med klubba om du vill.

Sagovandring: Ta med: lättare lunch då vi kommer grilla korv på plats. Ta gärna även med varm dryck. Bra kläder för en heldag utomhus kanske även ett par extravantar i ryggsäcken kan vara bra om vädret fortsätter.

Badminton: Vi äter på skolan men alltid bra med en liten extra frukt i väskan. Ta med idrottskläder för dagen och bra kläder för utomhuslek.

Bak och pyssel: Vi äter på skolan och mumsar troligtvis på någon kaka och pysslar för fullt.

Tack för den här veckan,

Camilla, Ingela, Pernilla, Nils och Maria

5 kommentarer

Kommenteringen är stängd.