Solen V 50

Hej Solisar 🙂

 

Då har vi kommit fram till årets sista skolvecka . Jag hoppas nu att ni gjort allt klart med inlämningar och prov.

Jag hoppas ni känner er nöjda med ert arbete under höstterminen. Den sista veckan kommer ni ha lite schemabrytande och ni ska designa lampor. Det ska bli jättekul att få se era alster.

 

Veckan som gick: Under mentorstiden hade ni efter eget val en extra timme matte, fysik eller hemkunskap. Hälften av alla elever har även upplevt en skaplig träningsverk efter att ha blivit peppade av “sin” PT under idrottslektionen. Den här veckans PT vet vad som väntar nästa vecka då man träder in i “kund”-rollen. Känner du dig som vårdnadshavare lite träningssugen där hemma så har ni allihop en ypperligt bra möjlighet att få ert ett ordentligt PT-pass.
I övrigt har eleverna följt sitt schema utan förändringar vilket jag tror varit bra!

Veckan som kommer: Vi startar veckan med Luciafika på mentorstiden . Vi träffas i No salarna 8.20. Vi kommer att titta på en Luciafilm från skolans körer.  Jättemysig start på terminens sista vecka.

Ni kommer ha schemabrytande vecka  för ert projekt att  designa en lampa. Däremellan vanliga lektioner. Se schema från Cristin, Ayla och Åsa.Vi har avslutning på fred em.

 

Övrig viktig info

Lucia: Jonas kommer att lägga ut den inspelade Lucia föreställningen på schoolsoft senast söndag kväll om ni vill titta på den.

Frånvaro och prov: Vi vill här förtydliga vad som gäller om man som elev är frånvarande vi ordinarie provtillfälle. Man skriver då provet på första möjliga tillfälle efteråt. Det kan i praktiken vara när som helst, beroende på vad undervisande lärare bestämmer. På nästa lektion i ämnet, under kommande mentorstid, under en håltimme eller under provtiden på onsdag eftermiddag. Om man som elev väljer bort att skriva provet vid det tillfället som erbjuds kommer eleven ifråga att få skriva ett omprov vid ett annat tillfälle vilket endast kan rendera bedömningen E. I dessa tider, efter längre sjukfrånvaro, för vi såklart en dialog med eleven när hen är tillbaka i skolan och lägger upp en hållbar plan.
Vi vet om att elever ibland är “provsjuka”. Här önskar vi er hjälp därhemma med att verkligen kolla av att man som elev är hemma av rätt anledning. När man nu skall vara hemma symptomfri i ett par dagar känns det ju märkligt att elever kan vara sjuka på tex. tisdag (när det är prov) och sedan friska igen på onsdag.

Eget ansvar: Om drygt ett halvår lämnar ni nu grundskolan för att fortsätta mot gymnasiet. Där kommer väldigt få springa runt och påminna och tjata om saker och ting. De förväntar sig att ni är vuxna nog att ta det ansvaret. Ganska många försöker i dagsläget hitta orsaker till att man inte är klar eller presterat sämre än man hoppats. Många gånger är orsakerna någon annans fel…….
I Skolans läroplan (Lgr 11) har det skett ett förtydligande kring just detta även på grundskolan.
Skolans mål är att varje elev

genom egen ansträngning och delaktighet, utifrån sina förutsättningar, tar ansvar för sitt lärande och för att bidra till en god arbetsmiljö. 

Den meningen ligger det en del tyngd bakom.

Sista veckan: Höstterminsbetyget sätts måndag den 14:e. Så alla saker som sker under sista veckan kommer lyftas med till betyget som sätts i juni. Alltså det betyget som du verkligen söker in på!!! Så sista veckans lektioner skall inte ses som uppehållande verksamhet utan precis lika viktiga som tidigare under terminen.

Kommande datum:

14 dec Lucia på morgonen under mentorstiden

18 dec Julavslutning i skolan (inga föräldrar får komma)

11 jan skolstart enligt schema

 

Då återstår bara att önska er alla en fin och mysig tredje advent, och glöm inte att blåsa ut alla levande ljus när ni lämnar ett rum!!

 

//Mentorerna i Solen