Solen veckobrev v 3

Kära Solar!

Sista terminen på Lemshaga – innan ni tar klivet mot gymnasiet! Säkert både läskigt och spännande för många. Det gäller därför att ta vara på varje dag i skolan den här sista terminen – utnyttja lektionstiden och ta eget ansvar för dina studier hemma och i skolan. Det finns många tillfällen i skolan att plugga på t ex studietiden måndag och onsdag och om du har håltimme. Utnyttja detta! En annan viktig del är ditt mindset – din inställning. Om du går in med inställningen att du inte kommer att klara något eller att du inte kommer förstå får du genast en uppförsbacke. Tänk på att en positiv inställning och positiva tankar hjälper dig mycket.

Veckan som gick

Vi startade veckan med att eleverna påbörjade det viktiga jobbet inför utvecklingssamtalen. Det kommer vi även att fortsätta med nästa vecka. Tänk på att det är viktigt att du kommer väl förberedd för att få ut så mycket som möjligt av samtalet. Det har sedan varit en ”vanlig” vecka med lektioner enligt schema, med undantag från ett spännande besök från Alex Lerner.

Marcus Aurelius:

“If you are distressed by anything external, the pain is not due to the thing itself, but to the estimate of it; and this you have the power to revoke at any moment”

Ask yourself: Who’s in charge? You, or the test?
This week we give extra thanks to Mr Alex Lerner, for two interesting and rewarding lectures! We are so grateful that you took the time to talk to us and we will do our best to keep learning more. You planted more than one seed today!
Denna veckan hade vi en gästföreläsare som pratade om hjärnan och om stress och hur vi kan kontrollera våra känslor och tankar till vår fördel. Det var många svåra ord och begrepp, och ni hanterade situationen toppenbra! Ni ställde frågor och svarade på hans frågor, hjälpte till med exempel och bidrog. Jag är jättestolt och jag hoppas att ni fick med er en hel del som ni kan använda inför nationella proven i vår och sedan vidare ut i livet.
Plasticity is your friend, people!
Eller för att citera en känd engelsklärare: ”Fake it ’til you make it!”

Alla andra ämnen är nu också för fullt igång. I No:n är vi på väg att avsluta kemiområdet för den här gången, men det kommer igen i slutet av terminen. Vi har under veckan pratat och jobbat med Elektrokemi på helklasstimmarna och utforskat salter inne labbet – vi har tittat på en metod för att kunna bestämma vilken den positiva jonen är i ett salt och vilken reagens som avslöjar den negativa jonen i saltet. Det här kommer ni ha ett praktiskt prov på, men ni kommer även lämna in en skriftlig del där ni ska dra en slutsats kring det som ni kommer fram till.

Efter kemin går vi in i biologins underbara värld igen – kropp och hälsa kommer att vara vårt nästa arbetsområdet som kommer att innefatta en hel del.

Veckan som kommer

Vi fortsätter arbetet inför utvecklingssamtalen på måndag morgon. Se till att utnyttja tiden! Har du som elev inte hunnit klart efter mentorstimmen så kommer det bli läxa att göra klart det. Nästa vecka kliver vi även in i nästa schemaperiod, vilket innebär att Solen grön nu kommer ha bild och för Solen röd kommer ha slöjd. Förövrigt en vecka enligt schemat. 

Övrig viktig info

Utvecklingssamtal
Tiderna för bokning finns på Schoolsoft! De flesta utvecklingssamtalen kommer äga rum måndag 27/1 (ingen mentorstid) samt under utvecklingssamtalsdagen onsdag 29/1.

Gymnasieval
När det gäller gymnasievalet (som är en punkt även på utvecklingssamtalen) kommer det under vecka 3 börja skickas ut inloggningsbrev. Sedan öppnar ansökningsperioden 16/1 och den stänger sedan 17/2. Vill du ha mer info går du in på:

https://www.gyantagningen.se/

Inspirationsmässa 18/3
Vi vill i år bygga vidare på förra årets succé! Vi planerar en eftermiddag där vi vill inspirerar alla vår ungdomar i åk 7-9. Det kan gälla gymnasieval, yrkesval eller livsval! Vill du själv eller känner någon annan som vill komma och dela med sig så tipsar du oss senast den 18/2. Vi hoppas på en eftermiddag med många som vill vara med och inspirera!!

Inbjudan inspiratörer 2020

Allaktivitesdag 30/1
Eleverna har valt och vi vill bara påminna om denna heldag. Information om varje aktivitet publiceras på Schoolsoft!

Nationella prov VT-2020
Som ni vet beviljar vi inga ledigheter under vårterminen 2020 (fram tills de nationella proven har genomförts). I länken hittar du   datumen för de nationella proven VT-2020 så att du kan skriva in dem i din kalender. Labbdelen i No kommer att genomföras under v 13.

https://www.skolverket.se/undervisning/grundskolan/nationella-prov-i-grundskolan/provdatum-i-grundskolan

Kommande viktiga datum

v.5 – Måndag 27 Jan: Inställd mentorstid pga utv.samtal.
v.5 – Onsdag 29 Jan: Heldag med utvecklingssamtal
v.5 – Torsdag 30 Jan: Allaktivitetsdag

Ha en riktigt skön helg!

/Solenteamet