Solen Veckobrev vecka 49

Hej Solisar 🙂

Vi lämnade så en något mörk, mild och fuktig månad bakom oss och gick med stormsteg in i härliga December. Härlig på så många sätt! Man får plocka fram adventsstakar, äta pepparkakor varje dag och längta till jullovet. Men bara längta för vi har fortfarande (som alltid i slutet av en termin) mycket kvar att hinna med och klara av.
Vi har höga förväntningar på er, det vet ni, men vi kan ha det av en anledning! Ni kan prestera otroligt bra och med hög kvalitet när ni vill och känner er motiverade. Så de sista veckorna behöver vi hjälpas åt med att hitta motivationsfaktorer.
Vad kan du göra för att motivera en kompis?
På vilket sätt skulle du vilja att en klasskompis stöttar dig?
Fundera på de här frågorna över helgen och dela med dig till nära och kära på måndag.

Veckan som gick: Under mentorstiden hade ni efter eget val en extra timme matte, fysik eller hemkunskap. Hälften av alla elever har även upplevt en skaplig träningsverk efter att ha blivit peppade av “sin” PT under idrottslektionen. Den här veckans PT vet vad som väntar nästa vecka då man träder in i “kund”-rollen. Känner du dig som vårdnadshavare lite träningssugen där hemma så har ni allihop en ypperligt bra möjlighet att få ert ett ordentligt PT-pass.
I övrigt har eleverna följt sitt schema utan förändringar vilket jag tror varit bra!

Veckan som kommer: Det ligger en nyhet ute där eleverna väljer ämne inför måndagens mentorstid. Den här veckan är det matte, hemkunskap och provstuga som gäller. Sedan väntar det matteprov på tisdag och andra arbeten som skall bli klara och inlämnade.

Övrig viktig info

Frånvaro och prov: Vi vill här förtydliga vad som gäller om man som elev är frånvarande vi ordinarie provtillfälle. Man skriver då provet på första möjliga tillfälle efteråt. Det kan i praktiken vara när som helst, beroende på vad undervisande lärare bestämmer. På nästa lektion i ämnet, under kommande mentorstid, under en håltimme eller under provtiden på onsdag eftermiddag. Om man som elev väljer bort att skriva provet vid det tillfället som erbjuds kommer eleven ifråga att få skriva ett omprov vid ett annat tillfälle vilket endast kan rendera bedömningen E. I dessa tider, efter längre sjukfrånvaro, för vi såklart en dialog med eleven när hen är tillbaka i skolan och lägger upp en hållbar plan.
Vi vet om att elever ibland är “provsjuka”. Här önskar vi er hjälp därhemma med att verkligen kolla av att man som elev är hemma av rätt anledning. När man nu skall vara hemma symptomfri i ett par dagar känns det ju märkligt att elever kan vara sjuka på tex. tisdag (när det är prov) och sedan friska igen på onsdag.

Eget ansvar: Om drygt ett halvår lämnar ni nu grundskolan för att fortsätta mot gymnasiet. Där kommer väldigt få springa runt och påminna och tjata om saker och ting. De förväntar sig att ni är vuxna nog att ta det ansvaret. Ganska många försöker i dagsläget hitta orsaker till att man inte är klar eller presterat sämre än man hoppats. Många gånger är orsakerna någon annans fel…….
I Skolans läroplan (Lgr 11) har det skett ett förtydligande kring just detta även på grundskolan.
Skolans mål är att varje elev

genom egen ansträngning och delaktighet, utifrån sina förutsättningar, tar ansvar för sitt lärande och för att bidra till en god arbetsmiljö. 

Den meningen ligger det en del tyngd bakom.

Sista veckan: Höstterminsbetyget sätts måndag den 14:e. Så alla saker som sker under sista veckan kommer lyftas med till betyget som sätts i juni. Alltså det betyget som du verkligen söker in på!!! Så sista veckans lektioner skall inte ses som uppehållande verksamhet utan precis lika viktiga som tidigare under terminen.

Kommande datum:

14 dec Lucia på morgonen under mentorstiden

18 dec Julavslutning i skolan (inga föräldrar får komma)

11 jan skolstart enligt schema

 

Då återstår bara att önska er alla en fin och mysig andra advent, och glöm inte att blåsa ut alla levande ljus när ni lämnar ett rum!!

 

//Mentorerna i Solen