Solens veckobrev v.48

Hej!

Nu har vi äntligen genomfört den muntliga delen av de nationella proven. Alla elever var på plats och vi kan verkligen se att ni har gjort ert allra, allra bästa. Stämningen var på topp och alla grupper samarbetade, peppade och stöttade varandra på ett alldeles utomordentligt vis. Bra kämpat allihop! Däremot märktes det att proven hade tagit på era krafter … eftersom det var VÄLDIGT många borta dagen efter …Vi får hoppas att ni har vilat upp er under helgen.

I svenska har vi nästan lyssnat klart på alla sommarprat och nästan läst ut boken ”Stjärnlösa nätter”. Vi har även hunnit med att skriva en resonerande text om vad det innebär att vara kille eller tjej. Min tanke med era resonerande texter är att vi ska gå på djupet med meningsbyggnad, styckeindelning, styckemarkering, kärnmeningar och sambandsord. Just nu håller jag på att bedöma era texter för att se var ni står just nu i er skrivutveckling för att sedan kunna ta nästa steg. Därför kommer du få en chans att utveckla, förbättra och putsa på din text en gång till. Det är just detta som kallas för ”formativ bedömning”, att utifrån där man står i sin kunskap få utvecklas genom feedback.

LÄSLÄXA!

Ja, du läste rätt. Läsläxa, ska man verkligen behöva ha det i årskurs nio? Ja, jag tror det. Ni vet ju hur mycket jag har tjatat på er om att läsa, eller hur? Nu lägger vi i en växel till när det gäller läsningen och satsar på att läsa minst 100 sidor i veckan. Om man mot förmodan inte skulle orka det, så kan man få komma undan med 50. Men, målet är 100. Ni vet ju att läsning är som att träna vilken sport som helst, eller spela vilket musikinstrument som helst, desto mer man övar, desto mer tid man lägger ner, desto bättre kommer man bli, inte konstigare än så! Till förra veckan hade ni i läxa att hitta en bok, nu är alltså läxan att läsa. Röd har läsläxa till fredagar och Grön har sin läsläxa till tisdagar. Till läsläxan kommer det vara några enklare uppgifter. Dessa ska överenskommelse med er (röd) skrivas i Classroom. Först hade jag tänkt att ni skulle få skriva i en Loggbok, men när ni sa att ni hellre ville skriva i Classroom ändrade jag mig. Röds läsläxa är till nu på fredag, medan Gröns är till nästa tisdag.

Adventskonsert

Måndagen den 17 dec kl 18.00 kommer vi ha en liten adventskonsert med skolans körer i musikladan.
Alla är välkomna men man måste ha biljett!
Det blir trångt men härligt! Från måndag den 3 dec kommer det finnas gratis biljetter på expeditionen för att vi inte ska överträda brandreglerna för musikladan (max 4 per familj).
Högstadiets kör Ladankören, mellanstadiets kör Mellankören och lågstadiets kör Lilla kören medverkar.
 

Kommande datum

Tisdag 4/12 – Besök av Tobias Rawet. Överlevare från förintelsens terror besöker skolan

Tisdag 11/12 – Livskunskap Solen grön, mer info kommer.

Torsdag 13/12 – Luciatåg 7.45 TA MED SITTUNDERLAG!!!

Torsdag 20/12 – Skolavslutning i Gustavsbergs kyrka kl.18.30-19.15. Obligatorisk närvaro. (Obs i år kommer ni få era betyg digitalt, dvs på Schoolsoft. Dessa kommer att publiceras under kvällen den 20:e)

Ha nu en härlig helg!