Solens veckobrev v.7

Så har ännu en vecka formligen sprungit fram! Veckan har varit hektisk med olika projekt som ska rundas av, uppgifter avslutas och prov skrivas inför sportlov som hägrar om en vecka. Det märks verkligen på Solarna att det är sista terminen för oj! Vilket kämp och slit! Heja alla er! Att satsa och göra sitt bästa är verkligen det som är viktigast!

Matte och NOTk
I matte tycker jag tyvärr att jag kan se spår av förra terminens distansundervisning då vi arbetade med grunderna i vårt projekt kring samband och förändring. Det krävde väldigt stort eget ansvar. Även innan och efter jul har det svajat lite med vikarie och distansskola på grund av pandemiestriktioner  – så vi kommer lägga ännu lite mer tid på att träna tillsammans nu framöver för att stärka alla. Nästa projekt blir algebra och ekvationslösningar! Vid provet nu i veckan kan jag se ett tydligt samband mellan vilka som aktivt frågat om hjälp i enskilda uppgifter i klassrum, på distans/mejl och vid extratillfällen och ett extra positivt provresultat. Så tveka inte – fråga, kom på läxhjälp, plugga tillsammans, be om en förklaring till, kolla youtube… räkneträning ger färdighet. Matte är typ som idrott!

Här diskuterade och räknade vi kring Malins låneerbjudande som kom i brevlådan från sambla. Ett himla bra lån – eller?I NOTk arbetar vi med krafter och energi och har byggt elmotorer av ”skräpmaterial” och räknat på kraft och tryck. Vi har slungat vatten och upplevt tröghet på miniskateboard och även diskuterat vikten av fungerande styrstavar i ett kärnkraftverk. Det fantastiska med fysik är ju bland annat variationen mellan abstrakt och vardagskonkret. Flertalet elever upplever dock att det är många nya begrepp att ta till sig, så prata gärna lite elenergiförsörjning och mekanik (krafter som påverkar föremål och har riktning och saker som accelererar eller bromsas) hemma om ni kan. En fördjupningsuppgift handlar om att klara sig säker på tunn sjöis – vad bör man tänka på för att isen ej ska brista och hur kan man bäst rädda en kamrat som gått genom isen?Gymnasievalet
I veckan var det så dags för alla nior att skicka in de första gymnasievalsansökan. Spännande diskussioner och en djungel av val! Inför omvalsperiodeen i maj så kommer alla elever som önskar att få en ny rådgivningstid med vår SYV Daniel. Planen är att de mötena kan ske på kvällen på distans så att alla vårdnadshavare ska kunna ha möjlighet att vara med.

Inspirationsmässan 2022
Även i år vill vi anordna en inspirationsmässa för våra elever i årskurs 7-9 och hoppas att många vill vara med och inspirera.
Har du några utbildningar, yrkes- eller livserfarenheter som du kan dela med dig av?
Hör av dig till maria.knutas-wegner@lemshaga.se senast 28 februari om du vill vara med!

Övrig information:
Stockholms län: Gymnasieval
Preliminär antagning: Klar 19 april
Omval: 19 april – 17 maj
Slutlig antagning: Klar 1 juli
Antagningsbesked: logga in på hemsidan för att se ditt antagningsbesked.
Sista svarsdag på antagningsbeskedet: 18 juli

Nationella provdatum
Svenska: 22:a och 24:e Mars
NO: 6 April + Labb (Ej specifikt datum)
Engelska: 26:e och 28:e April
SO: 3:e och 5:e Maj
Matte: 11:e och 13:e Maj

Vårkänsla i sol och fågelkvitter önskar vi er! /Gottis, Patrik och Malin