Kan ni tänka er att tiden kan gå så fort och att vi nu redan är framme vid det sista långa lovet innan skolavslutningen…Påsklovet! Ja, vad ska man säga… Hoppas ni får mycket godis och kärlek!
Själva fick vi en mycket kärleksfull överraskning av Gottis som av helt eget bevåg bjöd alla elever i Tellus på det största påskägget Lemshaga skådat:) Motiveringen från Gottis Löd:
“Jag skulle vilja ge er detta då jag tycker så mycket om er alla och att vi har så kul tillsammans och så tycker jag att ni faktiskt är värda detta, glad påsk allesammans!”
Distansundervisning:
Ja, då är vi alltså i full gång med vår distansundervisning för de elever som behöver det och vi måste säga att det går över förväntan. Så klart att det är lite bökigt i början men vi kämpar på allihop så gott det går. Vill dock understryka att:
- När man är hemma så följer man sitt egna färgschema! Viktigt att man håller koll på sitt egna schema och loggar in på classroom vid varje lektionsstart och svarar på närvaro samt loggar in på det möte som nu oftast sker i början av varje lektion. För att få närvaro i form av distansundervisning behöver man alltså även delta i det möte som eventuellt sker och inte bara kryssa i närvaro-frågan … Jag, Åsa, och Andreas har nu lagt länken till dessa lektionsmöten i samma fråga som närvaron så det ska inte kunna missas…
Varför kan det vara en relevant fråga att undra om just du är släkt med Gustav Vasa?
Är du möjligtvis det förresten?
Fokus denna vecka: 
Då var vi i full gång med temat om “Vasatiden” och jag måste säga att det är något av en favorit hos fröken, men den har ni ju aldrig hört förut va:) Det finns så mycket spännande kring just Vasa och hans familj och alla källor som finns kring honom är ju också relevanta att diskutera. Vi började veckans lektion med att titta på ett klipp från bokmässan där författaren Herman Lindqvist berättade om just “De Vilda Vasarna”. I hans första inlägg berättar han att många av oss vet ganska mycket om Gustav Vasa, men det mesta vi hört är fel!!!! Då blir man ju bara nyfiken och undrar vad han menar med det… Bland det första vi fick reda på var ju att namnet Vasa var aldrig ett namn som Gustav själv fick höra då det konstruerades många år senare… Vad gäller källkritik och hur historia konstrueras kommer vara ett viktigt inslag i det här temat och vi kommer återkomma till dessa viktiga aspekter under hela temats gång. Vem är det som skriver historien egentligen? Och för vilket syfte? Hur kan vi vara säkra på att det vi läser är sant eller inte sant?
Uppstarten på hela temat, vilket vi gjorde förra veckan, startade med Stockholms blodbad den 7-9 november 1520. Här fick vi reda på att Kung Sten Sture hade besegrats av Kristian Tyrann och att detta skulle firas med pompa och ståt. En tredagars fest var på tapeten och alla av betydelse var bjudna.. Men icke slutade detta i mys…näe..blodet och elände.. 100 personer sägs ha avrättats denna makabra dag på Stortorget i Gamla Stan, inkluderat Gustav Vasas pappa och andra i Gustavs familj.
Två saker kom ur detta blodbad. Gustav bestämde sig. Han skulle hämnas och han skulle ta tillbaka Sverige och bli ny kung! Men blev han det? och hur gick det till? Det kommer vi att ta reda på veckan efter lovet….
En uppgift som eleverna fick till detta var att illustrera själva blodbadet, men inte riktigt hur som helst. Uppgiften gick ut på att försöka fundera på hur ett Instagram-Inlägg kunde se ut just dessa makabra dagar då Stockholms Blodbad pågick. Eleverna fick välja att skriva ett Inlägg från antingen Kristian Tyrann, Gustav Trolle, eller en bödel. Om nu Instagram skulle ha funnits 1520, hur skulle ett inlägg kunna se ut? Här kommer svaret:
Här finner ni länken till vår LPP, titta gärna:
https://lemshaga.se/lokalaplaneringar/tema-gustav-vasa/
Kommande datum och aktiviteter:
V.15 Påsklov!
v.16 Måndag 13/4 Annandag påsk. Ledigt:)
Tisdag 14/4. Hkk: går efter ordinarie schema. Vi håller noga koll så att alla får lika många lektioner.
|
Ha en skön älg!
Bästa hälsningar från oss pedagoger i Tellus genom Åsa