Tellus v. 35

 

 

Då har vi avklarat den först “riktiga” skolveckan och det har vi gjort med bravur! I svenskan har vi rivstartat ett arbete med våra nationella minoriteter och i SO-samhälle har vi startar ett tema vi kallar “Lag & rätt”. I NO har det startats ett el-projekt och i matten så räknas det för fullt med blandade former, allt från decimaler till olika pizza-delar:) 

 

Nu har det alltså gått en vecka och vi har fått känna på våra nya gruppkonstellationer mer ordentligt. Från pedagog-perspektivet så har vi lyckats mycket bra, tycker vi, och känner att det är starka bra grupper som har hittat några nya konstellationer men även behållit gamla. Våra nya härliga elever har kommit in bra i gruppen och det känns som de har varit med oss hela tiden. Märks inte att någon är “ny” . Så kul och härligt, tycker vi! 

 

Eleverna är verkligen taggade denna skolstart och vi har kommit bra in i arbetet där alla jobbar på med god energi och härlig arbetsmoral:) Det är verkligen SÅ kul att vara lärare till just den här gruppen då de alltid är så entusiastiska till våra uppgifter och alltid gör sitt bästa. Något vi dock vill berätta, och be om er föräldrars hjälp om, är det språkbruk som tyvärr ibland råder. Det svärs en hel del och ibland känns det som att det kommer per automatik. Toppen om vi kan hjälpas åt att påpeka och korrigera när vi hör dessa härliga svärande kids uttrycka sig på ett mindre passande sätt:) 

 

Fredagskluringen: Vilka är våra 5 nationella minoriteter? 

 

 

Fokus denna vecka:  Svenska – Nationella minoriteter

I svenska har vi alltså startat upp ett projekt vi kallar, så passande, för  Nationella Minoriteter. Det är ett mindre temaarbete där vi djupdyker i minoriteternas historia och ser hur och varför de har blivit just nationella minoriteter. Se gärna vår lokala planering för mer ingående info:

https://lemshaga.se/lokalaplaneringar/svenska/nationella-minoriteter/

 

Tillsammans har vi fått en första intro till minoriteterna för att sedan genomföra ett grupparbete där varje elev fått välja en minoritet de skulle fördjupa sig i. Tanken är att eleverna ska bli varandras lärspridare. Nästa fredag är deadline för redovisning av grupparbetet. Är man (gruppen) inte klar så blir det läxa. Rekommenderar då läxhjälpen på tisdagar och torsdagar. Under nästkommande vecka, måndag och tisdag, kommer eleverna att få “plugga på” de andra minoriteterna och träna inför provet. En “vad kommer på provet-lapp” kommer också att delas ut så det blir tydligt vad som förväntas. På onsdag v. 37 är det sedan slutprov inom detta temaområde. Det kan vara bra att repetera lite hemma såklart då repetition är kunskapens moder:) 

Läxor i svenska? På föräldramötet kommer vi lärare att gå igenom våra tankar och upplägg kring läxor så ni får lite mer detaljerad info (vi har lite olika upplägg här) men det jag vill nämna just nu är att jag, Åsa (SV/SO), tänker att jag istället för läxor arbetar mer med deadlines. Jobbar man på lektionerna så ska man oftast hinna med. Gör man inte – Läxa! -Det är alltså min grundprincip. 

 

 

Övrig information:

 

Språkval 

Nu finns ett formulär mejlat till alla elever på sin skolmejl. Här klickar man i sitt val när man känner sig redo att ta ett beslut. Tveka inte att höra av er till oss mentorer om ni vill ha hjälp med valet eller har några frågor. Eleverna själva ska veta sin lemshaga-mejl och nå den från vilken dator som helst. Gör valet senast v. 36 Fredag 6/9.

 

Föräldramöte 

Den 11 september är det föräldramöte och vi ser mycket fram emot att få träffa er alla. Vi tänker prata lite om hur gruppen fungerar tillsammans (sociala styrkor och utmaningar), de nationella prov som kommer, ledigheter/frånvaro, läxor, betyg & bedömning, barnens aktuella schema samt lite om de projekt vi arbetar med just nu. Är det något som ni tycker att vi har missat eller något annat ni tänker på som är bra att vi tar upp så hör av er till oss. Får vi frågor och tankar innan mötet så får ni oftast ett mycket bättre och genomtänkt svar:) Alla tankar välkomnas! 

 

Kommande datum och aktiviteter: 

V.36

Fredag 6/9. Språkval. Enkät finns på elevernas mejl. Se info ovan

v.37  

Onsdag 11/9. Prov ”nationella minoriteter” . Lektionstid…

Onsdag 11/9. Föräldramöte 18.00-19:30. Vi ses i Lillgården! 

Tor-fred 12-13/9. Skolfotografering. Mer exakt info kommer senare. 

V.39 

Utvecklingssamtalsvecka. Tider finns på schoolsoft senast 2 veckor innan, (13/9)

 

 

Ha en skön älg! 

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Tellus genom Åsa