Tellus v. 36

 

Då var den andra så kallade ”riktiga” skoveckan avklarad, tiden rullar på så fort när man har kul! Nu är vi i full gång med att laborera med kretsar och kopplingar med el. Kidsen verkar peppade på temat och laborationerna kommer utvecklas mer och mer ända tills vi i slutet av terminen ska bygga oss små hus med tillhörande belysning 🙂

 

 

 

I matematiken så kämpar vi med att hitta samband mellan bråkform och decimalform och lättare blir det ju inte när nya begreppet ”blandad form” kommer in i bilden. Det blir många olika pizza-modeller som exempel, men trots att det pratas smaskigheter såsom Kebab-pizzor till Capricciosa så kan det bli en del frustrationer på vägen till lärandet 😉

 

 

 

 

Hur kan fåglar sitta på kraftledningar utan att få en stöt? 

 

 

 

Fokus denna vecka:  NO – Fysik

Inom NO har vi kickat igång ett fantastiskt roligt tema inom fysik, nämligen ”Kretsar & kopplingar med el”. Vi kommer att hålla på med detta tema hela terminen. Lektionerna går ut på att samtala, diskutera, laborera och undersöka olika elektriska fenomen och funktioner. Vi kommer exempelvis att samtala om energianvändningen i olika delar av världen, undersöka en glödlampa och få den att lysa. Vi kommer också undersöka orsaker till att en krets inte är sluten, tillverka strömbrytare, jämföra hur elektrisk ström påverkar ledningstrådar av olika material, planera och utforma elektriska lösningar i hemmet samt läsa om hur elektricitet används i samhället och i naturen. Vi kommer också att lära oss om Historiska upptäckter inom området. Avslutningsvis ska eleverna få bygga och inreda ett modell-hem med lampor och strömbrytare.

Se gärna vår lokala planering för mer ingående info:

 

 

 

Något nytt för denna termin är att jag och Åsa kommer dela ut ”Veckans hemliga uppdrag” varje vecka.
Dessa premisser råder för uppdraget:

  • Det är helt frivilligt
  • Det ska ske utanför skoltid
  • Det ska vara ”irl” – in real life 😉

Första uppdraget som presenterats är:

– Fråga någon du inte känner om du kan hjälpa till med något.

Det kan vara att hjälpa en äldre dam över gatan eller att hålla upp dörren för någon. Varje vecka ska dessa uppdrag återkopplas och de som utfört uppdragen får möjlighet till att dela med sig av deras upplevelse kring den handlingen de utfört. Syftet med dessa uppdrag är att bli mer uppmärksam på andra medmänniskor i vår vardag samt få möjlighet till att känna den härliga känslan av att göra osjälviska handlingar. Ska bli spännande att se vart detta leder 🙂

 

 

Övrig information:

 

Paralympics 

På tisdag och onsdag nästa vecka är det två schemabrytande dagar för Paralympics” för årskurs 4-6 . Syftet med dessa två temadagar är följande:

  1. Se att alla är olika och har olika förutsättningar.
  2. Att vi inte slutar kämpa
  3. Möta olika former av handikapp

Tisdagen kommer bestå av teoretiska pass och onsdagen kommer fokusera på fysiska pass. Vi vill uppmana alla elever att ta med sig en sten som de kan måla.

 

 

Språkval 

Som nämnt i föregående veckobrev så finns nu ett formulär mejlat till alla elever på sin skolmail. Här klickar man i sitt val när man känner sig redo att ta ett beslut. Tveka inte att höra av er till oss mentorer om ni vill ha hjälp med valet eller har några frågor. Eleverna själva ska veta sin lemshaga-mail och nå den från vilken dator som helst.
OBS Vi kommer förlänga språkvalet med en vecka till! Detta innebär att kidsen läser samma språk nästa vecka som de gjorde denna vecka. Deadline är således senast v. 37 Fredag 13/9.

 

 

Föräldramöte 

Vi vill påminna om föräldramöte på onsdag och vi ser mycket fram emot att få träffa er alla. Vi tänker prata lite om hur gruppen fungerar tillsammans (sociala styrkor och utmaningar), de nationella prov som kommer, ledigheter/frånvaro, läxor, betyg & bedömning, barnens aktuella schema samt lite om de projekt vi arbetar med just nu. Är det något som ni tycker att vi har missat eller något annat ni tänker på som är bra att vi tar upp så hör av er till oss. Får vi frågor och tankar innan mötet så får ni oftast ett mycket bättre och genomtänkt svar:) Alla tankar välkomnas!

 

Kommande datum och aktiviteter:

 

v.37  

Onsdag 11/9. Prov “nationella minoriteter” . Lektionstid…

Onsdag 11/9. Föräldramöte 18.00-19:30. Vi ses i Lillgården!

Tor-fred 12-13/9. Skolfotografering. Mer exakt info kommer senare.

Fredag 13/9. Språkval. Enkät finns på elevernas mejl. Se info ovan

 

V.39 

Utvecklingssamtalsvecka. Tider finns på schoolsoft senast 2 veckor innan, (13/9)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha en skön älg! 

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Tellus genom Andreas