Tellus v.37

 

Vilken vecka vi har haft. Paralympics,  prov och rättegångar… Milda Matilda! 

Veckan  började med ett genomgående tema för hela mellanstadiet med fokus på allas lika värde. “Alla lika – lika unika” är våra ledord när vi tar oss an detta läsår och det med Paralympics i spetsen. Det blev 2 fantastiska dagar tillsammans och det är så kul att få träffa de yngre eleverna också, många av dem är ju även småsyskon till våra kids!  

Med pompa och ståt inledde vår eminenta rektor Anna -Lena dessa dagar med ett högtidlig tal och stämningen blev omedelbar. Under den första dagen koncentrerade vi oss på våra olikheter vad gäller fysiska förutsättningar och här provade vi på allt från blindbocks-hinderbana, goalboll till rullstolsbasket. Den sistnämnda blev nog favoriten hos många:) Då den första dagen handlade om kroppen så handlade den andra desto mer om knoppen. Under dagens pass fick vi bland annat lära oss mer om hjärnan och att den sista delen som utvecklas hos oss (pannloben) handlar om problemlösningsförmåga inte är riktigt färdigutvecklad än hos våra kära elever. Fokus blev hjärngympa och andra roliga “problemlösningsaktiviteter”. Andra pass under dagen var också att lära sig mer om just Paralympics,  vi skrev även dikter, målade gemensamma genomtänkta flaggor och målade våra medtagna stenar i motiv som symboliserar oss själva och syftar till att visa hur olika vi är men ändå unika! Dessa vackra stenar kommer att kunna skådas inom kort under vår berömda ek utanför storgården.

 

Vi vill även passa på att tack er alla för ett bra och trevligt möte i onsdags. Alltid lika trevligt att få träffa er. För er som inte kunde närvara bifogar vi protokollet här: 

 

Föräldramöte protokoll 11_9 -19

 

 

 

Fredagskluringen:  Hur stavar man nu Tornedalingarnas språk?

Eleverna har varit så duktiga på provet och de märks att de har övat mycket. 

 

 

 

Fokus denna vecka:

Det är SÅ kul att få berätta om detta projekt vi nu har startat med eleverna som kretsar kring vårt rättssystem i Sverige. Eleverna är taggade som alltid och fröken är galet entusiastisk. Vi kommer under temats gång att diskutera allt från vilka typer av brott och påföljder vi har i Sverige, hur påverkar ett brott alla inblandade och samhället i stort men även hur en rättegång går till och vad händer från det att ett brott har begåtts till en fällande dom. Temat kommer även avslutas med våra mänskliga rättigheter och hur de kom till och varför. Här kan ni läsa mer ingående om innehåll och struktur kring vårt tema:

https://lemshaga.se/lokalaplaneringar/lag-ratt-2/

En riktig rolig nyhet jag kan informera om är att vi har lyckats få hit flera olika yrkesgrupper inom rättsväsendet som vi tror kommer att uppskattas och förgylla vår kunskapsinhämtning enormt. Vi har, hör och häpna, lyckats “fånga” en kriminalvårdare, en polis men också en domare

Redan på måndag har vi äran att kunna hälsa poliser Oscar välkommen till oss. Här kommer vi att kunna ställa massor av bra frågor och få veta lite mer om en polis vardag. Det ser vi verkligen fram emot! 

Denna veckas uppdrag handlade om domstolarnas uppgift samt hur en rättegång faktiskt går till. Vi började med att gå igenom domstolarnas uppgift för att sedan faktiskt titta på en riktig rättegång. Därefter genomförde vi ett eget rättegångsdrama i form av ett forumspel. Scenariot eller snarare “caset” handlade om att en pojke  vid namn Sebastian hade misshandlat flickan Agnes som stulit hans systers cykel. Det fanns flera vittnen men hur var det egentligen. Vem hade gjort vad? Vilka bevis finns? Men hur ska domstolen döma och vilja lämpliga påföljder ska utdelas? Fråga era barn hur detta drama slutade till sist… 

 

Här samlas vi i rättegången och placerar ut oss på rätt plats:

 

Efter ett tag var det dags för vittnena att få komma till tals. De svor in eden korrekt. Men först var de tvungna att vänta utanför, för att inte kunna bli påverkade av andra så klart..

 

Här överlägger domarn (Miche) tillsammans med nämndemännen. En tuff uppgift visade det sig…

 

Så här ser en skyldig ut efter utdelad dom:) 

 

 

Övrig information:

Tider för utvecklingssamtal. Nu ligger tider ute för er att boka. Först till kvar! 

 

Kommande datum och aktiviteter: 

V.38. 

Måndag 16/9. Besök från polisen. Polisen Oscar besöker oss inom temat “Lag & Rätt” 

V.39 

Mentorstimmen Måndag 9:30 -10:30 utgår p.g.a utvecklingssamtal.

Utvecklingssamtalsvecka. Tider finns nu på schoolsoft att boka

V.40 

Mentorstimmen Måndag 9:30 -10:30 utgår p.g.a utvecklingssamtal.

 

Ha en skön älg! 

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Tellus genom Åsa