Tellus v.5

Då var den beryktade ”Kungsberget-veckan” äntligen här. Den stora snackisen sedan skolstarten denna termin. Veckan började med att den röda gruppen fick tillfälle att träna på ett gammalt nationella prov i matematik. Vi lyckades beta av B-delen och diskutera i grupper om provets innehåll samt dess upplägg. Det kommer vara återkommande i matematiken framöver att vi kikar på gamla prov och diskuterar dem.

 

Onsdagen präglades av många mycket givande utvecklingssamtal. När jag och Åsa stämde av med varandra efter den långa dagen av samtal var vi helt enade om att vi båda haft fantastiskt fina samtal med er vårdnadshavare. Vi känner oss både stolta och tacksamma av den härliga föräldragrupp som ni är 🙂

 

Efter inte särskilt många timmar sömn var det dags, att i ottan, bege sig till Värmdö marknad för att påbörja resan upp till Kungsberget. Vilket fantastiskt jobb Andreas & Ulrika (Melkers föräldrar) gjort för att styra upp denna resa. Först och främst så var ju alla i tid, så bussen kunde rulla iväg som planerat.

 

Vissa var ju tröttare än andra 😉

 

Vi hade riktigt tur med vädret, med tanke på att vi lyckades undvika regn. Tack vare lite maskinell hjälp kunde vi få njuta av en massa snö!

 

Hela dagen gick i glädjens tecken! Så himla välorganiserad resa, med förvånansvärt fina backar som kompletterades av en grym lunch 🙂 Det åktes vilt i backarna ända fram till kl 15.30!

 

Så himla kul att få ta del av denna helt ljuvliga dag!

 

För de som inte följde med till Kungsberget så var det skridskoåkning och bad i badhus.

 

 

Textilslöjd och bild.

 

 

Aktiviteter i idrottssalen och yoga i mindfullness tecken.

 

 

 

Som nämnt i föregående veckobrev så är det dags för nationella prov i Svenska nästa vecka. Proven är uppdelade i 4 delprov. Två stycken är prov som ämnar testa läsförståelse av skönlitterär text (prov B1) samt sakprosa (prov B2). De andra två proven ämnar testa skrivförmåga av skönlitterär text (berättande text, prov C1) samt sakprosa (beskrivande text, prov C2). Eleverna har vid några tillfällen fått möta och öva på gamla prov men även fått en gedigen genomgång av upplägg och innehåll.

Ladda gärna hemma med god söm och bra frukost. Skicka gärna med en litet mellanmål eller annan typ av energi (en “bar”, banan eller dyl) om ni så önskar.

Så här kommer upplägget vara för dessa dagar: Observera att tiderna är hålltider och sluttiden kan ändras.

 

Måndag 3/2

Start 9:45 i klassrummet. Delprov B1

11:45 – 12: 45 lunch och rast. 

12:45 – ca 14.15 . Delprov C1 . (kan bli längre)

Hemgång efter proven

 

Onsdag 5/2

8:20 vanliga lektioner fram till:

10:30 Delprov B2

11.55-12:30 lunch och rast

12:30- ca.14.00 Delprov C2(kan bli längre)

Hemgång efter proven

 

 

 

 

Vart kommer citatet ”Bästa svängen, Hökarängen” ifrån?

 

 

 

 

 

Fokus denna vecka

Vi har nu kommit till ett viktigt skede inom systematiska undersökningar, nämligen att planera. Vi har diskuterat mycket om vikten av att planera din undersökning. I planeringen behövs även en noggrannhet beaktas. Om du ska undersöka om socker löser sig snabbare i varmt vatten behöver du vara noga med att alla andra faktorer är lika. Du behöver två likadana glas eller bägare. Du behöver mäta så att det är lika mycket vatten i dem. Du ska hälla i lika mycket socker i glasen. Om du har bestämt dig för att röra runt ska du göra det lika länge.

Innan de laborationer vi ska ha behövde alla ta ”brännarkörkort” för att få hantera gasolbrännare.

 

Här finner ni LPP och projektet vi ska jobba med under kommande veckor 🙂

 

 

 

 

 

 

Övrig information

 

OBS NY TID!

På grund av att många klasser valde samma datum att ha sina föräldramöten på, så valde vi att flytta fram vårt möte till den 11/3. Detta för att underlätta för de vårdnadshavare som har barn i fler årskurser än i Tellus.

Det är alltså bestämt att det sista föräldramötet i mellanstadiet med oss eminenta pedagoger går av stapeln onsdagen den 11 mars klockan 18.00. Här tänker vi prata om läget i gruppen, vad gör vi i skolan just nu, nationella prov/betyg samt lite information inför högstadiet. Har ni önskemål på övriga punkter så kontakta oss gärna så kan vi förbereda oss på bästa sätt.

 

 

Kommande datum och aktiviteter: 

V.6

Måndag 3/2. NP- Svenska. Se info ovan! 

Onsdag. 5/2. NP- Svenska. Se info ovan! 

Torsdag 6/2 Matematiktest för Grön (en mindre avstämning). Se Schoolsoft för info.

Fredag 7/2 Matematiktest för Röd (en mindre avstämning). Se Schoolsoft för info.

Fredag 7/2: 

  • Förmiddag: Delprov 1 (av 2)  i geografi. 
  • Eftermiddag: Besök från verkligheten): Vi får träffa tidningsmästare!

 

V.7 

Onsdag. 12/2. Föräldramöte. 18.00-19:30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trevlig helg! 

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Tellus genom Andreas