Då var det dags igen för vår vackra Lucia att komma fram och sjunga sin vackra skönsång. Tänk också att vi fick vår egna lilla stjärna Sienna att inleda hela faderuttan, vilket hon gjorde med bravur så klart!
Den här veckan har rasslat på och vi kan knappt fatta att det bara är en vecka kvar tills avslut. På måndag ska alla betyg vara satta och vi lärare gnuggar våra geniknölar och funderar på hur vi ska få ihop allting och hinna med att bedöma alla mästerverk… Men lugn, bara lugn, det fixar vi så klart. Vi är ju faktiskt Lemshagaianer för tusan:)
På rasterna har eleverna nu lycktas lura till sig inneraster för pingisspelande. Det har varit en populär aktivitet och nu är hela klassen med och spelar tillsammans. Till och med vi lärare har svårt att hålla oss borta från pingisbordet och man älskar ju att spöa skiten ut alla kids….hehe… Då racket inte finns till alla är vi kreativa och använder det som finns tillgängligt…Observera Andreas alternativa rack på bilden nedan…
Veckans arbete i Religion har handlat om att förbereda det muntlig prov som vi genomförde idag. Många saker skall gås igenom och eftersom det är första gången eleverna gör ett muntligt grupp-prov ensamma där de ska spela in sig själva så gjorde vi en testomgång i torsdags. Maria Knutas, vår alldeles egna mediapedagog och guru, kom in och hjälpte oss med tekniken så att allt skulle funka fläckfritt när det väl var dags. Eftersom fröken hade tänkt (eller frågan är ju egentligen HUR hon hade tänkt egentligen:) att allt skulle klaffa, inga teknikstrul och inga missar då fredagen var den enda dagen som vi hade chansen att genomföra provet på, då betygen ska in på måndag, så vill nu fröken tacka allas våran gud (Maria Knutas) som hjälpte till att göra detta så smidigt och bra. Eleverna var fantastiska, som alltid! Nu väntar 8 timmars lyssnande för fröken och jag kan knappt vänta. Ska bli så spännande!
Här är några bilder från när vi övade begrepp inför provet och lekte leken ”Med Andra Ord”. Leken gick ut på att man i par skulle försöka beskriva olika begrepp för sin lagkamrat utan att säga det speciella begreppet rakt ut, utan med just andra ord. Laget hade 25 sekunder på sig att samla så många begrepp som möjligt innan turen gick vidare till nästa lag…
Och här kommer några bilder när eleverna gjorde det nu berömda grupprovet…
Vad är poesi och har du någon favoritdikt?
Den här gillar fröken..
I svenska har vi arbetat med Poesi som genre och då främst men Haikudikter. Det var helt magiskt hur alla elever gick ”all in” och blev helt uppslukade av att klappa stavelser och skriva dikter. De flesta handla om vintern och snön men en och annan uppstickare fick vi med. En rolig handlade om en bananodling:) Har ni tur kommer ni få höra våra vackra skapelser i kyrkan vid avslutningen…
Haiku en konstform. I flera hundra år har den funnits i Japan, och efter andra världskriget med den amerikanska ockupationen av Japan har den blivit allt mer omtyckt i Västerlandet. Det finns många olika riktningar, men kärnan i haiku ligger i att med enkla ord uttrycka en upplevelse av något i naturen. Det rör sig vanligen om ett ögonblick och ofta om något till synes ganska oviktigt. Spindelväv med regndroppar, en blomma utanför ett staket, ljudet av en insekt i kvällen…
Tydligheten är viktig, orden skall förmedla det som poeten har sett/hört/luktat. Däremot skall de inte kommentera, bedöma. Det är läsarens sak. Man skriver om de första blåsipporna bland de vissna löven och visar i dikten att man blir glad av vårens ankomst utan att klart skriva ut detta. Vill man ge en känsla av sorg kan man skriva om långa regn, rivningshus, en sjunken eka – men inte om sitt eget brustna hjärta.
Haiku är alltså en japansk kortdikt, som består av 17 mora. En mora är ett litet ljud, kan man säga som motsvarar ungefär en stavelse i vårt svenska språk. Varje stavelse innehåller en vokal. Lite förenklat kan man hävda att en haiku-dikt bör bestå av tre rader. Den första raden har 5 stavelser, den andra 7 och den tredje 5.
Här får ni ett smakprov från några mästerverk:
Kommande datum och aktiviteter:
v. 51 Torsdag. Avslutning i kyrkan klockan 16.00.
v.2 Onsdag den 8/1. Uppstart sista terminen på mellanstadiet… |
Ha en skön älg!
Bästa hälsningar från oss pedagoger i Tellus genom Åsa
En kommentar
Åh, vilka härliga dikter!
Kommenteringen är stängd.