Tellus vecka 50

Hej härliga Tellusar!

 

Veckan har bjudit på en massa skolarbete blandat med Lucia, Nobel och Tellus egna adventskalender. 

 

 

Ett litet tack

 

Såhär mot terminsslut vill jag ta tillfället i akt och tacka er för första halvan av åk 6. Jag tar med mig några minnen som jag vet kommer värma lång tid framöver. Det handlar t ex om: 

  • När ni under bokcirklarna lyssnade på varandra, ställde frågor och gav varandra tips om böcker och hur man kan tänka för att göra läsning intressant. 
  • När ni var så fin publik åt varandra under muntliga presentationer och spontant räckte upp händerna för att ge positiv feedback.
  • När alla med stora leenden sjöng med och sittdansade till julmusik när vi pysslade julkulor.

Tack så mycket Tellus för de stunderna. Jag ser fram emot många fler nästa termin.

 

Svenskan den här veckan

Med anledning av Nobeldagen den 10/12 har vi denna vecka haft Nobelfokus under svensklektionerna. I måndags fick vi öva på våra lästekniker när vi läste fakta-text om Alfred Nobel och svarade på frågor. Sedan gick vi vidare till att inspireras av tidigare Nobel-pristagare Tomas Tranströmer och skriva egna haiku-dikter. Många fina jul-haikus pryder nu vår vägg. Vem visste att vi har så många poeter i Tellus? Några elever hann även fördjupa sig i Alfred Nobel och redovisa muntligt eller skriftligt. 

 

 

 

”Håll ordning på dig själv”

 

Mot slutet av terminen är det inte ovanligt att man blir lite trött och kanske bidrar det till att det blir lite svårare att hålla koncentrationen och följa reglerna. Det gör att vi lärare får lägga lite mer krut på att hålla ordning på er. 

Den här veckan har vi pratat en del om styrkan i att var och en håller ordning på sig själv istället. Om alla pratar med låg röst kan vi tillåta prat i klassrummet och på så sätt lär ni er mer genom att samarbeta och diskutera. Om alla ser till att de följer regler och fokuserar på skolarbete kan vi lärare fokusera på att hjälpa till med skolarbetet istället för att övervaka och korrigera beteende. På så sätt blir arbetet roligare och vi lär oss mer. 

Ni är som grupp vanligtvis mycket bra på att tillsammans skapa ett tillåtande och bra arbetsklimat. Detta en stor styrka som gör att alla lär sig mer och det är därför vi vuxna är så måna om att behålla detta. Med andra ord: Håll ordning på dig själv – även sista veckan på terminen. 

 

Nästa vecka

 

Måndag 17/12: Kören bjuder på adventskonsert kl 18.00. Gratis (dock obligatorisk) biljett hämtas i annexet. Sista dag för inlämning/nominering till Lemshagas Nobelpris i kreativitet/fred.
Onsdag 19/12: Jullunch. Åk 6-7 äter kl 12.20-12.50.

Torsdag 20/12: Höstavslutning 16.00-16.45 i Gustavsbergs kyrka.

Fredag 21/12: Kompledigt för alla elever.

Viktigt! Lokalerna grovstädas under lovet. Kapprummen, inklusive allas hyllor, behöver vara helt tömda. Ta med andra ord med ALLT hem senast torsdag.

 

Trevlig helg!

 

/Catrin, Julia, Malin och Niclas