Tellus vecka 7

Tack för fin vecka alla hjärtan!

 

 

 

Godnatt mister Tom

 

 

I svenskan har vi startat upp ett läsprojekt utifrån boken Godnatt mister Tom av Michelle Magorian. Första lektionerna la vi mycket tid på att läsa tillsammans, sammanfatta det vi läst samt beskriva karaktärer och reflektera över händelser. Detta för att ge alla möjlighet att få en bra start på läsningen. Onsdag och torsdag läste ni mycket självständigt och arbetade med uppgifter kopplat till boken. Ni läste fokuserat och jag blev både glad och stolt över att läsa era tankar och reflektioner om det lästa.

 

 

 

Vi har pratat en del om att det viktiga i arbetet inte är att läsa färdigt en bok och beta av uppgifter. Fokus ligger på en bra läsupplevelse som bidrar till lärande och förståelse. Det är fler och fler som deltar i de gemensamma diskussionerna vilket gör mig mycket glad. Jag hoppas att ännu fler deltar aktivt nästa vecka. Gruppen är en så viktig tillgång i arbetet med att förstå det vi läser. Tillsammans når vi mycket längre i våra tankar.

 

Under kommande veckor fortsätter vi varva enskild läsning med gemensam läsning (helklass samt i mindre grupp). Vi kommer också skriva kontinuerlig läslogg där vi reflekterar fritt om det lästa samt arbeta med mer riktade läsförståelseuppgifter. Dessutom passar vi på att undersöka hur författaren använder språket för att beskriva och gestalta karaktärer och miljöer. Det blir även en del träning i språkriktighet, t ex genom att undersöka meningsbyggnad och skriva av stycken ur boken.   

 

Även om många er blev lite skeptiska till boken när jag berättade att jag läste den i skolan när jag gick i åk 6 och undrade om det betyder att den har ett väldigt ålderdomligt språk (tack för den, gullungar) tycker jag att vi har fått en mycket bra start och jag ser fram emot många veckor tillsammans med er, Willie, mister Tom, Sammy och de andra karaktärerna vi kommer möta under läsningens gång.

 

 

Prov och läxor

Kom ihåg att regelbundet logga in på schoolsoft och se så att du har koll på läxor och prov. Just nu hittar du t ex information om ett idrottsprov samt en matteläxa.  

Vårens nationella prov

Tisdag 31/3: Engelska del B

Torsdag 2/4: Engelska del C

Tisdag 5/5: Matematik del B-C

Torsdag 7/5: Matematik del D-E 

På grund av ovanligt envisa säsongsbetonade sjukdomar var det många som missade en eller flera delar av nationella provet i svenska. Vi kommer ordna ett tillfälle så att ni också får chans att göra provet men då många fortfarande är sjuka och lediga väntar vi till efter sportlovet.

 

 

Skolbio 11/3

 

Måndag 11/3 ska vi i Tellus se skolbio i Gustavsbergsteatern kl 12.30.

För att ni inte ska missa mer slöjd startar vi dagen med slöjd 9.30 – 10.45. Därefter har vi kort mentorssamling innan vi äter tidig lunch 11.00 och sedan åker mot Gustavsberg. Vi slutar efter bion.

 

Nu kör vi en vecka till innan vi får ett välförtjänt sportlov vecka 9. Jag (Catrin) är för kännedom ledig vecka 10.

 

Trevlig helg!

   

 

/Catrin, Julia, Niclas och Malin

10 kommentarer

Kommenteringen är stängd.