Tellus veckobrev v.13

Hej alla härliga Tellusar – världsmedborgare!

Hoppas att ni kom ihåg Earth Hour lördag kväll – att under en timme släcka allt energikrävande för att värna klimatet/miljön. Nu när det blivit varmare ute och vi njuter av utevistelsen och en solig och äntligen torr skolgård är det lätt att längta efter mer värme och glömma att kostnaden kan vara ytterligare somrar med torka och skogbränder – och översvämning på andra platser. Alla bidrag med omtanke för en bättre jord är värdefulla – och medvetenhet är första steget. Heja Greta Thunberg och heja alla ungdomar som bryr sig! Liten insats ger många bäckar små…

NO – människokroppen och pubertet

På NO:n har vi avslutat arbetet med människokroppen med att skriva ett prov. Inför provet tränade vi på olika sätt, bland annat genom rutinen “Fråga-Fråga-Byt” som ni kan se på bilden. Ett slags träningsförhör med livlina – kan man inte får man hjälp med förklaringar. Flera elever har dessutom börjat redovisa sina sjukdomsarbeten. Det är enormt roligt att se hur duktiga våra elever är på att hålla framföranden inför grupp och hur bra gruppen är på att ge värdefull respons. Tack!

 

Vi fortsätter biologin med ett avsnitt om kärlek och sex och samlevnad. Vi har pratat pubertet och bland annat sett flera avsnitt av UR Skolas serie “Snacka om sex”. Se gärna igen om du missat eller titta som vuxen så du vet vad ditt barn pratat om i skolan. För att avdramatisera mens och göra menskydd till en helt normal och inte alls pinsam grej att ha i väskan har vi gjort ett konsumenttest av olika slags menskydd och även testat ett partytrick som ni kan se på bild. Att snacka om sex och kroppen och sånt är viktigt och man får gärna skratta också!

Matte – algebra och NP-prepp

På matten jobbar vi vidare med problemlösning, algebra, skapa och hitta mönster och hjälpas åt med det på olika sätt. Parallellt tittar vi på gamla Nationella Prov för att förbereda oss med avseende på både utformning, innehåll och svårighetsnivå. Kolla gärna igenom detta med era föräldrar/ditt barn hemma i lugn och ro med.

Till sist – en liten kluring:

Kan du hitta vad som ska stå istället för frågetecknet?

Kan du hitta formeln (uttrycket) för tal nr n?

Kommande

2/4 matråd för eleverna – se till att prata med er representant!

8/4 o 10/4 NP i engelska

Påsklov 15/4-22/4.

6/5 och 8/5 NP i matematik

En kommentar

Kommenteringen är stängd.