Tellus Veckobrev v.16

Hej alla Tellusar!

Detta har varit en mycket fin vecka på många sätt. Måndagens mentorstimme ägnades åt att samla in och diskutera förslag på vad vi som klass kan göra på skolans dag (9/5). Här kom det fram många fina idéer om hur vi på olika sätt kan samla in pengar till någon slags välgörenhet (likt de Tellus gjorde förra året).

Denna dag, likt förra året så bjuds föräldrar och syskon in till skolan (mer info kommer veckan innan).

Båda grupperna har nu även sett klart på serien “Berätta för mig” där fokus verkligen har legat på värdegrundsarbetet som vi kontinuerligt arbetar med här på skolan. Detta är självklart också något som sker överallt och vi ser även det behövs arbetas med utanför skolan, d.v.s i hemmet, träningar eller kring andra aktiviteter där man sätts i sociala sammanhang och behöver tänka på att det finns fler perspektiv än ens eget.

Nu har även ute-idrotten satt igång vilket har varit perfekt med  detta väder. Då det är överraskande varmt samtidigt som vi också börjar röra på oss med så vill vi belysa vikten av att vi nu också ser till att dricka mycket vatten och få i sig bra med lunch så att man verkligen har tillräckligt med energi för att klara dagarna.

 

I matematik har vi satt igång med ett projektarbete med fokus på geometri. Detta är alltså ett grupparbete där vi samarbetar för att skapa problemlösningsuppgifter kopplade till vår miljö. Redan denna vecka har många grupper kläckt otroligt kreativa idéer om hur man kan använda många av begreppen vi jobbat med på lektionerna, t.ex. area, omkrets, volym, pi. Mycket kul att se och följa!

I tisdags så var vi iväg på skolbio på Gustavsbergsteatern där vi såg “Hunt for the wilderpeople” vilket var en väldigt gripande film. Prata gärna hemma om vad budskapen skulle kunna ha varit!

Vid detta biobesök var det även andra skolor från Värmdö som var där. Vi vuxna som var med kunna i denna situation också upptäcka att en del elever hade ett förändrat beteende och gjorde saker som man förmodligen aldrig hade gjort om det hade varit ett vanligt biobesök utanför skolan. Exempel på dessa beteenden är konstanta applåder och höga röster och småsnack. Dock så skötte sig majoriteten av eleverna från Tellus bra. *Bra jobbat ni som inte drogs med i detta*

I NO så har vi satt igång ordentligt med evolution. Vi har diskuterat många nya ord och begrepp som man ofta använder när man diskuterar evolutionsteori. Frågor som har belysts denna vecka har t.ex. varit: Vem var Charles Darwin? Varför är variation viktigt inom en art? Hur kom människan till? I anslutning till dessa frågor har vi även sett på några filmklipp från UR där man pratar djupare om begreppen i sig.

 

Svenskan har börjat fyllas med en del läsning (Eldens hemlighet). Vi har t.ex. läst klart Fröken Europa. Vi har också fokuserat en del på minoritetsgrupper/språk, utifrån ett historiskt perspektiv till hur det ser ut idag. Nästa vecka blir det nordiska språk och dialekter.

I SO så fortsätter vi med stormaktstiden. Här har vi börjat grotta ner oss i det digitala läromedlet Gleerupsportal där vi läst mycket och svarat på frågor.

Skolböcker

Vi saknar en del skolböcker, leta gärna hemma och se om ni hittar samhällskunskapbok, religionsbok, mattebok och skönlitterära böcker du lånat från skolan.

(Gör detta gärna i god tid så slipper man tråkiga inbetalningskort)

Kommande prov och bedömningar

Se till att  ha koll på provschemat då vi fortfarande har områden kvar att stämma av.

Se nu också till att bli klara med uppgifter som man hamnat efter. Detta för att ge underlag till betygen som ska sättas i Juni.

Vårens nationella prov

6/2 NP svenska – genomfört

8/2 NP svenska – genomfört

10/4 NP matematik – genomfört

12/4 NP matematik – genomfört

2/5 NP engelska reading, listening

4/5 NP engelska, writing

Vecka 20

14-16/5 Studiedagar
17/5: Omvärldsdag med Operation Lemshaga. Elever i åk 6-9 kommer att vara befriade från skolarbete och istället få i uppdrag att dra in pengar till ett välgörande ändamål denna dag. Det betyder att du som elev behöver ordna så att du den 17/5 har ett arbete du kan utföra mot betalning. Det kan vara på en arbetsplats eller i hemmet.

Om det är så att det kliar i restarmen vill vi redan nu flagga för att vecka 20 kan vara en bra vecka att passa på att vara ledig på då det den veckan bara är fredag 18/5 som är vanlig skoldag.

Trevlig helg!

/Tellusteamet

 

 

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']