Tellus veckobrev v 18

Tellus

Paralympics!

Denna vecka har vi koncentrerat oss mest på paralympics. Detta var ett temaarbete i Storgården där både årskurs 4, 5 och 6 var med. Att vi jobbar med detta temaarbete handlar om att synliggöra att alla individer är lika mycket värda

”Alla olika- lika unika”

Detta år blev det lite annorlunda ändå. Vi var placerade i grupper men grupperna var utifrån ens klass. Vi blandade inte över klasserna utan varje station var man tillsammans med sin grupp och klass, alltså Tellus. Det eleverna fick testa på var bland annat:

Måla stenar

Vid denna station fick eleverna måla en egen sten som skulle symbolisera dem själva på något sätt. Något man tycker om, gillar, uppskattar, finner intressant, ja möjligheterna var oändliga. Stenarna kommer sedan att placeras ut runt Lemshagaeken för att visa allas likhet men ändå olikhet.

Hjärngympa

En annan station var att få igång hjärnan ordentligt. Det var olika slags pussel som skulle fogas samman. Det mesta var i 3D och mycket klurigt och pilligt men det var många som fick ihop det.

Rullstolsbasket

Hos Krister var det istället full fart och mer muskler i kroppen än hjärnmuskler som fick arbeta. Här spelades det rullstolsbasket. Krister fick låna riktiga rullstolar för att ni elever skulle få testa hur det är att idrotta i en rullstol. Många fick blodad tand på detta och blev inte alls ledsna när de fick höra att Krister kunde låna rullstolarna över idrottslektionen både torsdag och fredag. Det blev ett rejält jubel. Har också hört många elever som tyckte detta var så roligt att det är en sport de gärna skulle göra.

Blindpingis

Alla elever fick också testa på hur det vara att spela pingis och denna gång med att vi tog bort en del av vårt mest utvecklade sinne, synen. Alla elever fick ha på sig glasögon där ena ögat var förtejpat för att sedan testa på att spela pingis. Kul men klurigt.

Alternativ rullstolshandboll

Vi har också testat på att spela en alternativt rullstolshandboll. Denna gång iform av ihopplockade barnleksaker. Det fanns bobbycar, springcykel, kickbike, skateboard osv. Dessa skulle sedan eleverna sitta på (oavsett vilket åkdon de hade) och försöka spela handboll och göra mål. Vi upptäckte snabbt att här var det laget för jaget. De lag som passade bäst och mest mellan varandra var också de som gjorde mål. Väldigt roligt att se då många nu verkligen börjar bli långa men fick trycka ned sig på en liten tramptraktor eller ”sparkbil”. Många muskler som tränades, muskler som nuförtiden inte kanske tränas på samma sätt som om man sitter på en väldigt liten cykel

Goalball

Även goalball testades på. En officiell pralymicsgren (finns självklart fler som basket de också testat på). Här togs synen bort helt genom glasögon. Det var nu istället hörseln som sattes på prov. Bollen låter och det gäller att rulla bollen över mot motståndarlaget och förbi dem för att göra mål.

Vi har också gjort stationer och övningar som hinderbana, ambulanskull, strutfotboll, paralympics historia och massa annat.

Kommande

V 19 Måndag- onsdag

Lediga dagar, studiedagar. Alla elever är lediga, ingen skola. Fritids är öppet.

17/5- Måndag v 20. Plogging

Vi kommer att jobba vidare med vårt arbete med plast och kombinera detta med skräpplockardagen som Lemshaga är med i. Vi kommer däremot inte att plocka skräp precis vid Lemshaga utan vi ska bege oss ut längre. Denna eftermiddag kommer vi att bryta NO och SO lektionerna och istället ut och jogga och samla skräp. Idrottskläder med. Vi kommer att dela upp oss i grupper och springa för att komma längre iväg från Lemshaga och rensa naturen på skräp.

24/5 Måndag v 21. Knytis, fika.

Måndag eftermiddag v 21 kommer vi att bryta våra lektioner (SO och NO) för att njuta av vinsten av vår lästävling. Klassen vann en fikalektion. Vi kom däremot överens om att om bara Marie bakade blev det kanske en storts kaka men om alla hjälpte till att baka och vi ordnade ett knytkalas blev det flera olika sorters kakor, så det bestämde vi.

Denna eftermiddag får ni ta med er valfritt bakverk som vi sedan tillsammans har knytis kring. Tänk på att det inte får vara några nötter i bakverken.

Ha en superhärlig ledig vecka

Krister, Amanda, Cecilia och Marie