Tellus veckobrev v 21

Fantastiska Tellus!

Lemshaga läser- vinst i lästävlingen

Vi började veckan väldigt härligt med att vi hade vår knytisfika. Tellus vann ju tävlingen ”Lemshaga läser” och vinsten var en fikalektion. Vi diskuterade hur detta skulle se ut, om jag Marie skulle stå för bakandet eller om alla skulle hjälpa till och vi då istället skulle ha knytis. Eleverna kom fram till att det var bättre med knytis, då kunde vi få smaka på flera olika bakverk, särskilt om det stod mot att Marie skulle baka, då blev det bara någon enstaka bakverk… Sagt och gjort, vi hade knytis ute i finvädret!

Teknik

Under veckan har vi påbörjat vårt sista område i årskurs 6, Tellus. Vi har börjat att jobba med teknik och då hållfasthet. Eleverna fick denna vecka 2 uppgifter (varav röd har en del kvar som ni ville göra i nästa vecka). Eleverna har både fått bygga ett ”hus” av pinnar eller pennor och funderat kring hållfastheten. Finns den om de bygger ett ”hus” i en kvadrat eller i en triangel? Hur kan de påverka hållfastheten? Kan de lägga till något material för att hållfastheten och stabiliteten kan ökas? Detta fick eleverna bygga, fundera och resonera kring.

Vi kom fram till att grunden är viktigt. Är den stabil och hållfast kan man bygga på ganska bra utan att hållfastheten påverkas. Eleverna insåg också att om huset är bredare kan det vara bra med ”stöttepelare” (som eleverna uttryckte det med). Vi pratade då om pelarna som fanns i Mars klassrum. Varför var de där? Vi upplevde ju dem lite i vägen men är de bara där för att det är snyggt eller har de någon funktion?

Vi pratade också om olika material och hur vi kan förändra det för att få högre hållfasthet och stabilitet. Vi började och jämförde med släta klossar (som många lekt med som små). Kan stabiliteten öka beroende på hur vi lägger dem? Kan stabiliteten öka om vi gör något med själva utformningen och kom vidare in på LEGO och hur de lättare sitter ihop och blir stabilare med deras ”pluggar” som vi fäster nästa LEGO bit i. Vi kommer att fortsätta med detta i nästa vecka.

Plogging

På måndag är det dags för Plogging (jogga och plocka skärp). Vi fick flytta denna dag då jag inte var på plats på ursprungsdagen. På måndag (nästa vecka) behöver alla vara ombytta och klara för att ut och springa och plocka skräp. Detta gör vi på eftermiddagen.

Föräldramöte

Vi hade en intention att ha föräldramöte när restriktionerna släpptes så vi fick träffa er föräldrar. Ett föräldramöte utan er föräldrar och en oerhört konstig upplevelse, även om det skulle ske digitalt. Vi fick lov att skjuta upp föräldramötet tills restriktionerna släpptes. Det gör de först i nästa vecka. Vår förhoppning är att vi ska kunna se er på Björnö utomhus nu när restriktionerna släppts och fler kan ses utomhus. Mer information kommer på Schoolsoft.

Klasser, Venus

Under torsdagen fick eleverna veta de nya klasserna inför Venus, åk 7. Vi har gjort små förändringar inför åk 7, då vi ville skapa en lugn övergång till årskurs 7. Förändringarna har varit ute efter elevers och oss lärares tankar kring hur vi kan skapa så bra inlärningssituationer som möjligt. De allra flesta blev nöjda. Vi kom fram till att när man hade en känsla av att detta inte var som man hade tänkt sig handlade det mer om att man var ledsen över en kompis man inte hamnade med snarare än att man var missnöjd med klassen man fick. Är det tankar och funderingar hör ni självklar av er till oss.

Eleverna fick också reda på att jag, Krister, Amanda och Cecilia inte kommer att följa med till Venus. Detta var nog det som skapade mest reaktioner. Vi blev oerhört berörda av alla era känslor och vi tog det på ett sätt positivt att ni blev ledsna, att ni skulle sakna oss. Det var så mycket känslor att jag också fällde några tårar. Det har varit en ära att få vara er mentor och lärare!

Sista veckan

Sista veckan för läsåret och Tellus kommer att ske schemabrytande hela veckan. Det innebär att vi kommer att hänga bara vi i Tellus tillsammans, inga vanliga lektioner. Tider och exakta scheman kommer att komma på Schoolsoft men såhär ser det ut.

Måndag: städdag
Tisdag: Paddlingsdag
Onsdag: Skolloppet
Torsdag: Avslutningslunch
Fredag: Skolavslutning

Tiderna kommer att komma på Schoolsoft men det är kortare dagar än vad vi är vana vid, skönt va! Det som är helt klart och som vi kan gå ut med här är att skolavslutningen kommer att ske mellan 9:00-10:30 och bara vi elever och lärare. Vi kommer att vara i Lillgården tillsammans. När vi slutar denna dag är det sedan Klubben (om man har detta alternativet) eller att åka hem, alltså en riktig kortdag.

Ha en skön helg i finvädret

så ses vi i nästa vecka

Krister, Amanda, Cecilia och Marie