Tellus veckobrev v 42

TELLUS

Vad veckorna går fort! Vi är fullt uppe i skolarbetet och allt rullar på. Det är orientering, geografi och kartprov, skriva, skriva och skriva när det gäller fantasy och så har vi förberett vår laboration kring mensskydd.

Veckan började däremot med att vi gick på promenad på en ny slinga som ni kommer att använda er av i idrotten. Vi upptäckte bland annat att vi gick förbi några orienteringskontroller.

Det var en promenad med mycket fokus här och nu. Vi gick i skogen och behövde verkligen se efter vart vi satte våra fötter, för att inte trampa i lera, snava över rötter men också för att hålla koll så vi inte ramlade i nedförsbackarna. Vi passar på igen att förklara varför vi går på dessa promenader på mentorstimmen. Det är en chans för reflektion, motion, frisk luft, en chans att vara ute i dessa tider men framförallt för att ladda våra batterier. Vi märker stor skillnad i klassen när vi gått på dessa promenader eller inte. När vi går på promenaderna är det MYCKET lugnare elever som har mer fokus och är mer redo för lektionsarbete än om vi börjar i klassrummet direkt på måndag morgon.

NO

Vi håller nu på med en laboration i klassen kring mensskydd. Varje elev ska förbereda, planera en laboration för hur de ska testa vilket mensskydd som är bäst. Denna veckas lektioner har handlat om just detta, att kunna planera hur de ska gå till väga för att testa mensskydden. Eleverna har fått skriva en labbrapporter (början på den) där de ska skriva ned syfte, hypotes, uppgift samt materiallista. Om ni varit borta se classroom och maila in detta.

Nästa vecka kommer vi att starta veckan i NO just med att genomföra laborationen. Då ska alla elever få göra sin undersökning, att utföra/genomföra den utifrån sin egen planering.

Svenska

Vi fortsätter att skriva på våra fantasyböcker. Väldigt kul att se och få läsa era böcker nu när ni börjat komma in rejält i handlingen. Det är allt från magiska djur till olika varelser. Lite fascinerande att det skriv 53 böcker i klassen och inte någon är lik! Vi tränar ganska mycket nu på bearbetningen, både själva genom att skriva om och formulera om sig men också genom att få feedback när Marie läser era böcker. Det är mest fokus på grammatiken med stavning och hur man korrekt skriver dialoger, inte alls så mycket kring själva innehållet. Fantasin visar inga som helst gränser här. Kul!

NP muntligt

Onsdagen v 46 är det dags för oss att ha vårt muntliga NP. Det gäller svenska, engelska och matte. Hela dagen är vigd till detta, alltså inga vanliga lektioner. All information om tider, grupper etc. kommer att komma ut på Schoolsoft inom den närmsta framtiden. Ni kommer att vara i skolan en del av denna dag (inte hela dagen) men det kan skilja sig om det är förmiddag, mitt på dagen eller på eftermiddagen. När ni inte har prov är ni ”lediga” och hemma. Alla kommer däremot att vara i skolan någon del av denna dag.

En liten påminnelse från mentorerna gällande mobiltelefonen.

Vi har fortsatt mobilförbud på skoltid, vi i Tellus har ett problem med detta, det är fler elever som använder sin mobil på skoltid, allt från att spela på till sociala medier. Hjälp oss att påminna ert barn om detta, då det tar tid för oss vuxna på skolan och vi hamnar ganska ofta i en negativ diskussion med eleven, vilket bara är negativt för alla.

Kommande

V 44- Höstlov
11/11- NP muntligt
16/11- Fadderträff utomhus

Ha en trevlig helg

Krister, Cecilia, Amanda och Marie

En kommentar

Kommenteringen är stängd.